Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: Να «καθαρίσουμε» με τα πλαστικά

Δημοσιεύτηκε στις 06 October 2021

Πλαστικά, πλαστικά, πλαστικά.Όλοι τα χρησιμοποιούμε, όλοι έχουμε ακούσει για τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν στον πλανήτη και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προσπαθούμε να τα μειώσουμε και να τα περιορίσουμε.

Τι γίνεται όμως με την ανεξέλεγκτη διάθεσή τους στο φυσικό περιβάλλον; Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε πόσο καιρό μένει ένα καλαμάκι στη φύση μέχρι να διασπαστεί πλήρως και πόσοι ξέρουμε πόσες θαλάσσιες χελώνες καρέτα έχουν βρεθεί με ένα τουλάχιστον κομμάτι πλαστικού στο στομάχι τους; Ακόμα χειρότερα, πόσοι από εμάς γνωρίζαμε πόσο πλαστικό καταπίνουμε κατά τύχη κάθε εβδομάδα;

Αυτό που προσπαθώ καθημερινά να πετύχω μέσα από τη δουλειά μου, είναι να μεταφέρω όλη αυτή τη γνώση και πληροφορία ενημερώνοντας τον κόσμο και ζητώντας να μειώσει την αλόγιστη χρήση πλαστικών μιας χρήσης μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης. Ενημερώνομαι καθημερινά και συλλέγω πληροφορίες ώστε, μαζί με την ομάδα του WWF Ελλάς, να σχεδιάζουμε προγράμματα και υλικά, όπως ο οδηγός για την αντικατάσταση και ανακύκλωση πλαστικών, που στοχεύουν στην ενημέρωση του κόσμου για το τι ανακυκλώνεται και τι όχι, με απλό τρόπο. Παράλληλα συνεργάζομαι με ομάδες, οργανώσεις και συλλογικότητες που στοχεύουν στο ίδιο αποτέλεσμα με το WWF Ελλάς, και μοιραζόμαστε την ίδια ευαισθησία: την προστασία δηλαδή της φύσης και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Παράλληλα προσπαθώ να κατανοήσω καλύτερα το πρόβλημα της πλαστικής και παράκτιας ρύπανσης μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε μια παραλία». Ένα πρόγραμμα που υλοποιείται αυτή τη στιγμή και στηρίζεται στην εθελοντική συμμετοχή όλων εσάς που έμπρακτα συμμετέχετε σε τακτικές δράσεις καθαρισμού και παρακολούθησης της παράκτιας ρύπανσης. 

Για αυτό ευχαριστώ όλους εσάς, τις εθελοντικές ομάδες, τα προσκοπικά συστήματα, τα σχολεία και τις συλλογικότητες που συμβάλλετε με τη συλλογή πολύτιμων δεδομένων για την υλοποίηση της έρευνας για τα πλαστικά στις παραλίες. Ευχαριστώ όλες και όλους που συμμετέχουν στις 78 ομάδες οι οποίες έχουν υιοθετήσει 87 παραλίες ανά την Ελλάδα και συνεχίζουν δυναμικά με τη συλλογή δεδομένων. Αισθάνομαι πραγματικά ευγνώμων που έρχομαι επαφή και συνεργάζομαι με τόσο ενθουσιώδεις ανθρώπους, πράγμα που μου δίνει ελπίδα πως παντού βρίσκονται άνθρωποι που ενδιαφέρονται πραγματικά για το σπίτι μας, τον πλανήτη μας.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους εσάς που στηρίζετε έμπρακτα τις δράσεις του WWF Ελλάς, όλους τους εθελοντές για την αμέριστη συμπαράσταση και συμμετοχή στα προγράμματα, αλλά και όλους τους ανθρώπους που στηρίζουν οικονομικά το έργο της οργάνωσης για να μπορούμε, μαζί, να συνεχίζουμε δυναμικά.

Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, συντονιστής τοπικών δράσεων.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ