Θεοδότα Νάντσου: Νομική «ασπίδα» για τη φύση

Δημοσιεύτηκε στις 06 October 2021

Όταν το 2009 γράφαμε σε συνεργασία με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις πρόταση νόμου για την προστασία της βιοποικιλότητας θέλαμε να βάλουμε τον πήχη ψηλά για τον περιβαλλοντικό δημόσιο διάλογο, όμως η πιθανότητα να δούμε ψηφισμένο νόμο ήταν για εμάς αδιανόητη.

Η πρόταση αυτή ακούστηκε από την τότε υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη, έγινε βάση για ομάδες εργασίας στο νέο τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συζητήθηκε, βελτιώθηκε και τελικά ψηφίστηκε στις 15 Μαρτίου 2011. Μέχρι τότε δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι μια δική μας πρόταση για έναν σημαντικό περιβαλλοντικό νόμο θα κατέληγε σε κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή, πολιτικές αντιπαραθέσεις και τελικά ψήφιση του πρώτου νόμου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα.

Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις στη Βουλή ήταν μάλιστα πολύ έντονες, επειδή για πρώτη φορά τολμήθηκε ένα φρένο στην καταστροφική για την ελληνική φύση εκτός σχεδίου δόμηση. Για πρώτη φορά, τόσο εγώ όσο και όλη μας η ομάδα, δεν μπορούσαμε να ξεκολλήσουμε από τις οθόνες του τηλεοπτικού καναλιού της Βουλής, που μετέδιδε ζωντανά τη συζήτηση της Ολομέλειας και τους απίστευτους διαλόγους μεταξύ βουλευτών.

Αυτός ο νόμος, ο 3937/2011 «για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» άνοιξε τον δρόμο για πολλές περιβαλλοντικές νίκες που κερδίσαμε στη συνέχεια ή συνεχίζουμε να διεκδικούμε: θεσμική προστασία των μικρών υγροτόπων στα νησιά μας, προώθηση μέτρων προστασίας των περιοχών Natura, απαγόρευση της κίνησης οχημάτων σε εκτός οδικού δικτύου χωματόδρομους, προστατευτικοί περιορισμοί για τα θαλάσσια λιβάδια ποσειδωνίας και τους κοραλλιογενείς βυθούς.

Βλέποντας πως όταν βάζουμε τον πολιτικό πήχη ψηλά και σχεδιάζουμε με καθαρές προτάσεις και λύσεις, μπορούμε να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερες νίκες για τη φύση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Στα επόμενα χρόνια, η ομάδα μας αφιέρωσε πολύ σημαντικό χρόνο για να παρακολουθεί κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που αφορούσε το περιβάλλον. Παραμένοντας σε ασταμάτητη εγρήγορση, καταφέραμε να  εντοπίσουμε πολλές τροπολογίες που κατατέθηκαν τελευταία στιγμή και χωρίς καμία διαφάνεια στη Βουλή και επιχειρούσαν να επιδεινώσουν τη νομοθεσία προστασίας των δασών και του αιγιαλού και ακτών, τις οποίες σταματήσαμε!

Την ίδια στιγμή, συνεχίσαμε με συνέπεια και αγώνες που κρατάνε χρόνια, επειδή οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να επιμένουν στο ξεπερασμένο αναπτυξιακό μοντέλο που βλέπει το περιβάλλον σαν οικόπεδο για υλικά για εκμετάλλευση. Έτσι, συνεχίζουμε, μαζί με πολλές ακόμα οργανώσεις, τη μάχη κατά της παράλογης εκτροπής του ποταμού Αχελώου στη Θεσσαλία, μάχη που έχει στεφθεί με τουλάχιστον έξι μεγάλες δικαστικές νίκες που άνοιξαν δρόμους για καλύτερη περιβαλλοντική νομοθεσία.

Εδώ και 30 χρόνια, σε αυτόν τον διαρκή αγώνα, είχαμε συνέχεια δίπλα εσάς, τους χιλιάδες υποστηρικτές μας που με ενθουσιασμό δώσατε δύναμη στη φωνή μας και μαζί βάλαμε φρένο σε μεγάλες απειλές για την περιβαλλοντική νομοθεσία και για σημαντικά οικοσυστήματα.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ