Βίκυ Μπαρμπόκα: Για μια καλύτερη ζωή

Δημοσιεύτηκε στις 06 October 2021

Στο σπίτι των παιδικών μου αναμνήσεων μερικά από τα πλέον «πολύτιμα» πράγματα φυλάσσονταν σε ψηλά σημεία: Τα σπιτικά γλυκά, το ραδιόφωνο του παππού, μία ντουζίνα άλμπουμ οικογενειακών φωτογραφιών και φυσικά οι ταξιδιωτικές αποσκευές μας.

Μάλιστα όταν πλησίαζε η ημερομηνία ενός ταξιδιού, οι βαλίτσες έβγαιναν μία-μία από το πατάρι με μία ιεροτελεστία που μας γέμιζε δέος και ενθουσιασμό. Αυτή η «κάθοδος» των αποσκευών συμβόλιζε την αρχή ακόμα μίας περιπέτειας την οποία θα διηγούμασταν ενθουσιωδώς στην παρέα της γειτονιάς και στους συμμαθητές μας όταν θα επιστρέφαμε.

Τα χρόνια πέρασαν, οι βαλίτσες φθάρθηκαν ένδοξα, τα φωτογραφικά άλμπουμ και οι ιστορίες πολλαπλασιάστηκαν, τα σημειωματάρια παραγέμισαν με πρόχειρες σημειώσεις για να μην ξεχνάμε όσα μας ενθουσίασαν στο ταξίδι.  Σήμερα, στις οικογενειακές συνάξεις δεν αργεί κάποιος να κάνει την αρχή με μία ταξιδιωτική ανάμνηση, μετά παίρνει τη σκυτάλη ο άλλος, έπειτα ο τρίτος και όλοι παρέα ακούμε, θυμόμαστε, γελάμε, νοσταλγούμε και σκεφτόμαστε «ποιος θα το έλεγε ότι θα έρχονταν όλα αυτά τα όμορφα ταξίδια!»

Παρόμοια ήταν και η πορεία του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή», όταν σχεδιάστηκε το 2013 από την ομάδα αποτυπώματος του WWF Ελλάς με όραμα να συμβάλει στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των Ελλήνων μέσα από ενημερωτικές δράσεις και πρακτικές συμβουλές καθημερινότητας. Το πρόγραμμα, στην πενταετή διαδρομή του, έφερε δράσεις, γνώση, συμμετοχικά φεστιβάλ, ταξίδια, εμπειρίες, φιλίες, «συνέργειες, συνέργειες, συνέργειες». Εσκεμμένη η έμφαση στην τελευταία λέξη, επειδή συνεργαστήκαμε με δεκάδες επιστημονικούς φορείς και ελληνικά Πανεπιστήμια, ενώσαμε δυνάμεις με άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ανταλλάξαμε έμπνευση με σχολεία από όλη την Ελλάδα, υλοποιήσαμε δράσεις με δεκάδες τοπικές εθελοντικές ομάδες και μαγειρέψαμε έναν καλύτερο κόσμο για εμάς και τα παιδιά μας με γνωστούς σεφ. Κάναμε πράξη τις πιο «αλλόκοτες» ιδέες μας και τελικά διαπιστώσαμε ότι τίποτα δεν είναι ανέφικτο όταν υπάρχει ομαδικό πνεύμα και συλλογική δράση.

Το πιο σπουδαίο συστατικό του προγράμματος όμως για εμάς ήταν ότι καμία ημέρα δεν ήταν ίδια με την προηγούμενη ή την επόμενη.  Υπήρχααν μέρες που κάναμε έρευνες για την άποψη των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης, σπατάλης τροφίμων και βιώσιμων πόλεων, μέρες που ξεχυνόμασταν στις γειτονιές και τα πάρκα της πόλης και καταγράφαμε την κατάστασή τους στο ειδικό application “WWF Greenspaces”, εβδομάδες ολόκληρες που σχεδιάζαμε και συνθέταμε τα υλικά για καθεμία από τις 5 κύριες ενότητες με τις οποίες ασχοληθήκαμε: τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στα σπίτια μας, την αξία της βιώσιμης διατροφής, την κυκλική οικονομία, την αστική κηπουρική και τη σημασία των πράσινων χώρων στις πόλεις.

Στο σύνολο στήσαμε περισσότερα από 10 φεστιβάλ στην Ελλάδα, ενώ στον επίλογο του προγράμματος, ταξιδέψαμε μέσα σε ένα χρόνο σε 25 ελληνικές πόλεις μέσα σε ένα van γεμίζοντας και αδειάζοντας βαλίτσες, μεταφέροντας και στήνοντας την κινητή έκθεση του WWF για τη βιώσιμη διατροφή, καλωσορίζοντας με τη βοήθεια ακούραστων εθελοντών μας τους  μαθητές δημοτικών σχολείων στα βιωματικά εργαστήριά μας. Στις αίθουσες που φιλοξένησαν την έκθεση, μάθαμε ότι η ύψιστη ομορφιά βρίσκεται στην επικοινωνία και τη συνεργασία με όλους εσάς που ήσασταν εκεί για να μας βοηθήσετε ή για να μας επισκεφτείτε με τους μαθητές, τα παιδιά ή τα εγγόνια σας.

Αυτές είναι μερικές από τις αγαπημένες μου ιστορίες. Όσες δηλαδή κουβαλάνε μέσα τους έντονες αναμνήσεις, συγκινήσεις, αγωνίες, γέλια και αυτές που καταλήγουν σε μία ζεστή χειραψία και ένα «και στα επόμενα» κάθε φορά που φτάνουν στο τέλος τους. Το ίδιο συνέβαινε αποχαιρετώντας εθελοντές, φίλους, συναδέλφους ή εξωτερικούς συνεργάτες που βουτούσαν με θέρμη και ανιδιοτέλεια σε διάφορες ενότητες του κοινού μας έργου.

Εδώ και λίγο καιρό, που οι βαλίτσες μας ξεκουράζονται στο πατάρι, επιστρέφω σε αυτές τις αναμνήσεις και σκέφτομαι ότι αν το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» ήταν ένα άλμπουμ φωτογραφιών, θα ξεχείλιζε από διαδρομές, δημιουργικές συνάξεις και ομαδικές δράσεις. Και σίγουρα, αν ήμασταν στο σπίτι των παιδικών μου χρόνων, θα φροντίζαμε αυτό το άλμπουμ να το «φυλάξουμε» σε ένα ψηλό σημείο του σπιτιού.

Σας ευχαριστώ που υπήρξατε η παρέα μας σε αυτό το ταξίδι και που έμπρακτα υποστηρίξατε την ιδέα ότι μία «καλύτερη ζωή» είναι πάντα εφικτή κόντρα στις δυσκολίες της κάθε εποχής.

Βίκυ Μπαρμπόκα, υπεύθυνη προγραμμάτων διατροφής.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ