Μια μεγάλη νίκη για τις ακτές και τις παραλίες μας

Δημοσιεύτηκε στις April, 16 2019

Μόλις πριν 10 ημέρες ήρθαμε όλοι μας αντιμέτωποι με ένα προβληματικό κι επικίνδυνο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για τις ακτές μας, με ρυθμίσεις που αφορούσαν στη ζώνη αιγιαλού, παραλίας, τις όχθες ποταμών και λιμνών, ακόμα και το «υπέδαφος του βυθού της θάλασσας». Με την ενεργή υποστήριξη περισσότερων από 13.οοο πολιτών καταφέραμε να σταματήσουμε την καταστροφή της παράκτιας ζώνης της χώρας.

Το WWF Ελλάς χαιρετίζει τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που παρουσίασε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, οι οποίες ταυτίζονται με τις διεκδικήσεις μας και αποτελούν απόδειξη ότι η φωνή των πολιτών που υπερασπίζονται με αποφασιστικότητα και συνέπεια το περιβάλλον εισακούεται όταν ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Μαζί καταφέραμε τη σημαντική αλλαγή των προβληματικών άρθρων, όπως αυτά ψηφίστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές αυτές αφορούν στα άρθρα:

  • 28 και 34, τα οποία άνοιγαν το παράθυρο των νομιμοποιήσεων αυθαίρετων κατασκευών και επεμβάσεων κατά μήκος των πανέμορφων ακτών και παραλιών της χώρας μας, και
  • 33 από το οποίο αφαιρέθηκε ο σκοπός των «ερευνών ενεργειακών αποθεμάτων» από τους σκοπούς για τους οποίους μπορεί να ζητηθεί η παραχώρηση χρήσης ακτών.

Ωστόσο, το WWF Ελλάς θα επανέλθει μέσα στις επόμενες ημέρες, έχοντας μελετήσει στη λεπτομέρεια του το τελικό κείμενο του ψηφισθέντος νομοσχέδιου. Παράλληλα, θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις νομοθετικές ενέργειες κάθε κυβέρνησης, με μοναδικό σκοπό την προώθηση αποτελεσματικής προστασίας της παράκτιας ζώνης ως απολύτως αναντικατάστατου και σπουδαίας σημασίας εθνικού κεφαλαίου.

.
© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς