Παραδεκτή η καταγγελία της ενιαίας άδειας λειτουργίας των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ

Δημοσιεύτηκε στις 13 September 2017

Παραδεκτή κρίθηκε η καταγγελία που κατέθεσαν η Client Earth και το WWF Ελλάς στην Επιτροπή συμμόρφωσης της Συνθήκης Άαρχους* κατά της παροχής ενιαίας άδειας λειτουργίας των λιγνιτικών σταθμών. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της λειτουργίας του οργάνου που καταγγελία για ελληνική υπόθεση γίνεται παραδεκτή.

Η καταγγελία αναδεικνύει την παράτυπη διαδικασία παροχής «ενιαίας άδειας λειτουργίας» σε όλους τους λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ δια νόμου, που παρακάμπτει τη διοικητική οδό, η οποία θα επέτρεπε τον δικαστικό έλεγχο της λειτουργίας όλων των λιγνιτικών σταθμών χωριστά.
Η αδιαφανής και ιδιότυπη αυτή πρακτική, που ακολουθείται από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων 16 ετών, παραβιάζει το άρθρο 9 της διεθνούς συνθήκης του Άαρχους.
Υπό κανονικές συνθήκες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εξέδιδε ξεχωριστή άδεια λειτουργίας για κάθε λιγνιτικό σταθμό, η οποία θα μπορούσε να ελεγχθεί δικαστικά, προστατεύοντας έτσι αποτελεσματικά το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Αντίθετα, αυτή η μία και προσωρινή ενιαία άδεια λειτουργίας που αφορά όλους τους λιγνιτικούς σταθμούς παρατείνεται δια νόμου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πιο πρόσφατα τον Δεκέμβριο του 2015.
Διαβάστε το κοινό Δελτίο Τύπου Client Earth και WWF Ελλάς (στα αγγλικά) :
*Η Συνθήκη του Άαρχους είναι μια διεθνής συμφωνία που παρέχει δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη πολιτών και φορέων σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ