3ος Παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής του περιοδικού δρόμου «σχεδία» 

Δημοσιεύτηκε στις September, 18 2023

Το «σπίτι» πέρα από τους τοίχους, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς 

Προθεσμία υποβολής συμμετοχών: 31 Οκτωβρίου 2023

Τι είναι σπίτι, αλήθεια; Είναι η ζεστασιά, οι αναμνήσεις, το καταφύγιο ή οι άνθρωποι που μένουν εκεί; Ή μήπως είναι κάτι ευρύτερο, πέρα από τους τοίχους; Είναι η γειτονιά που μεγάλωσες, η θάλασσα που έκανες την πρώτη βουτιά χωρίς να κρατάς την μύτη σου, η μυρωδιά του δάσους που πήγαινες κάθε Κυριακή εκδρομή; 

«Είμαι πολύ χαρούμενη. Δεν το περίμενα καθόλου, δεν πίστευα καν ότι θα είναι η ζωγραφιά μου σε αυτές της έκθεσης» ακούστηκε στην άλλη γραμμή η φωνή της οκτάχρονης Ανατολής, όταν της ανακοινώσαμε ότι η ζωγραφιά της θα κοσμούσε το εξώφυλλο του τεύχους Ιανουαρίου 2022 της «σχεδίας» μας. Μαζί με της Ανατολής άλλες 2.052 συμμετοχές έφτασαν στο ηλεκτρονικό μας γραμματοκιβώτιο, από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη. 

Κι ανυπομονούμε να γεμίσουμε και φέτος από καινούργιες εικόνες σπιτιών! Ο παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια η «σχεδία» λοιπόν, επιστρέφει, αυτή τη φορά μάλιστα, εξετάζοντας το ΣΠΙΤΙ όχι μόνο ως οικογενειακή ή προσωπική στέγη αλλά ως έννοια ευρύτερη για αυτά που περικλείει. Υπό αυτή την έννοια, ΣΠΙΤΙ είναι και το  «κοινό σπίτι» όλων μας, ο πλανήτης μας, το φυσικό περιβάλλον, που αν και συνδέεται άρρηκτα με την ίδια μας την ύπαρξη και τη ζωή, αντιμετωπίζει πολλές απειλές. Για να προβληματιστούμε και να εμπνευστούμε και από αυτή την πιο περιβαλλοντική διάσταση της έννοιας του σπιτιού, η «σχεδία», επέλεξε φέτος να συνεργαστεί με το WWF Ελλάς (www.wwf.gr) , το ελληνικό τμήμα της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF – World Wide Fund for Nature. 

Οι μικροί καλλιτέχνες, ηλικίας 5-12 χρονών που φοιτούν σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία κάθε γωνιάς της πατρίδας μας, καλούνται να σκεφτούν και να συζητήσουν με τους δασκάλους και τους κηδεμόνες τους και να αποτυπώσουν με χρώματα και φαντασία τι σημαίνει για αυτούς η έννοια ΣΠΙΤΙ. 

Η παιδική ζωγραφιά που θα εντυπωσιάσει την κριτική επιτροπή θα κοσμήσει όπως κάθε χρόνο, το εξώφυλλο της «σχεδίας», ενώ οι 20 φιναλίστ θα δουν τα έργα τους να παρουσιάζονται σε έκθεση και θα λάβουν συμβολικό δώρο. Όλα τα παιδιά που θα στείλουν έργα τους θα λάβουν ηλεκτρονικά, τιμητική βεβαίωση συμμετοχής.

Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν (με αλφαβητική σειρά) ο πωλητής της «σχεδίας» Φώτης Αδαμόπουλος, η τραγουδίστρια Φωτεινή Δάρρα, η διευθύντρια της γκαλερί Ζουμπουλάκη Δάφνη Ζουμπουλάκη, η αρχαιολόγος και ιστορικός της Τέχνης Ίρις Κρητικού και ο σκιτσογράφος Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), η υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του WWF Ελλάς Ελένη Σβορώνου.

Προθεσμία αποστολής έργων: Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Πληροφορίες: Περιοδικό δρόμου «σχεδία», 2130231220, contest@shedia.gr, www.shedia.gr

H ιδέα: 3ος Παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής του περιοδικού δρόμου «σχεδία» 

Το θέμα: Μια ζωγραφιά με θέμα τη λέξη «σπίτι»

Σε ποιους απευθύνεται: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 χρόνων. 

Καλούνται οι συμμετέχοντες να αποστείλουν: 1) όνομα παιδιού 2) ηλικία 3) όνομα γονέα/κηδεμόνα 4) αν συμμετέχει μέσω σχολείου. 5) στοιχεία επικοινωνίας γονέα/δασκάλου (για συμμετοχές μέσω σχολείου) 

Τεχνικές προδιαγραφές: Η ζωγραφιά πρέπει να είναι τετράγωνη, ώστε να μπορεί να φιλοξενηθεί στο εξώφυλλο, σε οποιοδήποτε χαρτί και σχεδιασμένη με το υλικό της αρεσκείας του μικρού δημιουργού (μολύβι, μαρκαδόρο, τέμπερες κ.λπ.).Οι διαστάσεις της να είναι τουλάχιστον 20 εκ. x 20 εκ. 

Αποστολή: Φωτογραφία ή σκανάρισμα της ζωγραφιάς αποστέλλεται με email στο contest@shedia.gr. Tο θέμα να γράφει: «Παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής της “σχεδίας” 2023». Το αρχείο θα πρέπει να είναι jpg, υψηλής ανάλυσης, 2Mb έως 4Mb. 

Καταληκτική ημερομηνία αποστολής έργων: Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023. 

Ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων (τα επιλεγμένα): Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023.

Έργο της Ανατολής Μήτση που κέρδισε τον διαγωνισμό το 2022
© Ανατολή Μήτση
Έργο της Μαλαματά Μαρίας Ελένης που κέρδισε τον διαγωνισμό το 2021
© Μαρία - Ελένη Μαλαματά