© WWF Ελλάς
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Tο 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον. Ήταν μια χρονιά που μας χώρισε από δικούς μας, αγαπημένους ανθρώπους αλλά και μια χρονιά γεμάτη περιβαλλοντικές προκλήσεις. Αυτή τη δύσκολη χρονιά μείναμε μακριά αλλά ήρθαμε πιο κοντά από ποτέ. #Pandaparea δώσαμε δύναμη και κουράγιο ο ένας στον άλλο. #Pandaparea δώσαμε χρώμα και δημιουργικότητα σε μια πρωτόγνωρη καθημερινότητα. #Pandaparea δώσαμε τη δική μας μάχη ώστε η κρίση από την πανδημία COVID 19 να μην αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση, αλλά να αποτελέσει εφαλτήριο για βιώσιμη ανάκαμψη, για την ευημερία των ανθρώπων και την προστασία της φύσης. Μαζί καταφέραμε όσα θα διαβάσετε παρακάτω και μαζί θα συνεχίσουμε. Γιατί μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση.

© WWF Ελλάς

Με οραμα ενα μελλον χωρις ορυκτα καυσιμα

Με 13 βασικές παρεμβάσεις πολιτικής, νομικές δράσεις, αλλά και με την παραγωγή ενός νέου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους αφιερωμένο στις εναλλακτικές οικονομικές δραστηριότητες των λιγνιτικών περιοχών, αναδείξαμε τον όρο «Δίκαιη Μετάβαση» και πετύχαμε να αναγνωριστεί ως εθνική προτεραιότητα παράλληλα με την αύξηση της φιλοδοξίας στο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος (ΕΣΕΚ). 

Επιπλέον, με το βλέμμα στραμμένο στην αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης, συνεχίσαμε τον αγώνα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων. Στο πλαίσιο μεσογειακής περιοδείας, επισκεφτήκαμε τη Ζάκυνθο, την Ιθάκη και την Κεφαλονιά με το νέο μας ιστιοπλοϊκό σκάφος Blue Panda, όπου οργανώσαμε δράσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Διεκδικήσαμε την αφαίρεση επικίνδυνων διατάξεων για το φυσικό περιβάλλον στον νέο περιβαλλοντικό νόμο, ενώ μέσω της δημιουργίας στρατηγικών συνεργειών και συμμαχιών, της συνεχόμενης παρακολούθησης των πολιτικών, νομικών και οικονομικών εξελίξεων, αλλά και της συστηματικής αρθρογραφίας, ενισχύσαμε τα επιχειρήματά μας και αναδείξαμε στη δημόσια σφαίρα τον κίνδυνο και τις συνέπειες των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

© Peter Boccia / Unsplash

Για μια ζωντανη θαλασσα

Πλέοντας περίπου 500 ώρες γύρω από το νησί της Γυάρου, καλύψαμε σχεδόν 3.500 ναυτικά μίλια, ενημερώνοντας σκάφη και συμβάλλοντας στην επιτήρηση της προστατευόμενης περιοχής. Η προσπάθεια δύσκολη και κοπιαστική, αλλά το εγχείρημα αυτό φέρνει αξιοσημείωτα αποτελέσματα, καθώς πλέον οι παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες στην περιοχή είναι σχεδόν μηδαμινές. Ενώ παράλληλα, τα πρώτα στοιχεία από σχετική έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) δείχνουν τον σημαντικό αντίκτυπο που έχουν τα μέτρα προστασίας στα ιχθυαποθέματα.

Όμως δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος που είμαστε περήφανοι! Μία από τις μεγάλες νίκες της περασμένης χρονιάς, ήταν η αυξημένη συμμετοχή στην προσπάθεια που γίνεται με τους παράκτιους ψαράδες των Κυκλάδων, με στόχο να χτίσουμε μία βιώσιμη αλιεία μικρής κλίμακας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης για τους αλιείς. Συγκεκριμένα, μία ομάδα ψαράδων από την Άνδρο και την Κύθνο, δεσμεύτηκε και εγγράφως ότι υποστηρίζει την πρωτοβουλία.

Την ίδια στιγμή στο Ιόνιο, η ομάδα μας στη Ζάκυνθο συμπλήρωσε περίπου 1.200 ώρες φύλαξης και προστασίας των Σεκανίων, με την προσπάθεια αυτή να φέρνει και ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Τη χρονιά που πέρασε, σε αυτό το σημαντικό «μαιευτήριο» της χελώνας καρέτα, καταγράφηκαν απο τον Αρχέλωνα και τον ΦΔ του ΕΘΠΖ 639 φωλιές, που σημαίνει 76.680 αυγά! 

Τέλος, στην Ελληνική Τάφρο η προσοχή μας βρίσκεται στα κητώδη, τους «πρεσβευτές» της υγείας των θαλασσών μας. Τη χρονιά που μας πέρασε, επικεντρώσαμε τις προσπάθειες μας στην κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών και του ναυτιλιακού κλάδου, με στόχο τη μείωση των συγκρούσεων σκαφών με θαλάσσια είδη, όπως οι φυσητήρες.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

© Σάββας Μιχαηλίδης / WWF Ελλάς

Καταφυγιο ζωης, η φυση μας

Για άλλη μια χρονιά, συνεχίσαμε να συντονίζουμε ένα δίκτυο 13 ινστιτούτων και οργανώσεων στην Ελλάδα και σε 8 ακόμα χώρες, προκειμένου να καταγραφούν όλοι οι νησιωτικοί υγρότοποι της Μεσογείου. Χάρη σε αυτή την προσπάθεια, αναδεικνύεται συστηματικά η μεγάλη οικολογική σημασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων και προωθείται συντονισμένα η προστασία τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίστηκε και η δουλειά μας στη Θράκη για τη μείωση των συγκρούσεων ανθρώπου και άγριας ζωής, αλλά και για την προστασία των απειλούμενων αρπακτικών στην περιοχή, ενώ αποκτήσαμε και νέους συμμάχους. Ήδη, 12 κτηνοτρόφοι τροφοδοτούν τις 5 ταΐστρες στην κοιλάδα του Κομψάτου, όπου το όρνιο, ο μαυρόγυπας και ο ασπροπάρης βρίσκουν πια σταθερά ασφαλή τροφή.
Φυσικά, αδιάκοπη είναι και η δράση μας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, που παραμένει βασικό στοιχείο του έργου μας για τη θωράκιση της χερσαίας βιοποικιλότητας της χώρας. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήσαμε αυτοψία στις καμένες εκτάσεις στο Κοντοδεσπότι Εύβοιας προκειμένου να μελετηθούν τα αίτια και οι επιπτώσεις της μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε την περιοχή τον Αύγουστο του 2019, ενώ για άλλη μια χρονιά ασκήσαμε πίεση για τη βελτίωση της δασικής νομοθεσίας.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

© Benjamin Brunner / Unsplash

ΠΡΑΣΙΝΙΣΑΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Η δράση μας κατά της σπατάλης τροφίμων εντάθηκε την περασμένη χρονιά. Μάλιστα, ο πρώτος κύκλος του προγράμματος Hotel Kitchen, για μείωση της σπατάλης στις επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης, έκλεισε με θετικά αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι η πανδημία έπληξε σοβαρά τον κλάδο. Τα συμμετέχοντα ξενοδοχεία,πρεσβευτές καινοτομίας και θετικής αλλαγής, κατάφεραν να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων κατά 25%!
Την ίδια στιγμή, η ομάδα μας για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση κατάφερε με το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το καλάθι του ΠΙΚΝΙΚ» να μυήσει περισσότερους από 1.000 μαθητές και τις οικογένειες τους στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Τουρκία, στις αρχές της βιώσιμης διατροφής.
Σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό της πλαστικής ρύπανσης, δώσαμε μάχη για μία ακόμη χρονιά. Η επίμονη και διαρκής προσπάθεια μας οδήγησε σε μια μεγάλη νίκη: την ουσιαστική ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 για τα πλαστικά μιας χρήσης. Πολλές από τις προτάσεις μας υιοθετήθηκαν και περιλαμβάνονται στον νέο νόμο για τα πλαστικά, πράγμα που μας κάνει ακόμα πιο αποφασισμένους να πετύχουμε την ορθή και έγκαιρη εφαρμογή του.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

© Semina Psichogiopoulou / Unsplash

ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πανδημία COVID-19 έπληξε με σφοδρότητα το σύνολο των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Η αντιμετώπιση μιας κρίσης τέτοιας κλίμακας και έντασης είναι προφανές ότι απαιτεί μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό και, πρωτίστως, απαιτεί ένα νέο όραμα. Το δικό μας όραμα είναι μια Ζωντανή Οικονομία και για αυτό παλέψαμε την περασμένη χρονιά και συνεχίζουμε να παλεύουμε, με στοχευμένες παρεμβάσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις.
Μεταξύ άλλων, ζητήσαμε από το Υπουργείο Οικονομικών, η στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας να ενέχει σαφείς κλιματικές και περιβαλλοντικές ρήτρες. Καταθέσαμε σχόλια και προτάσεις στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο», καθώς και στο πλαίσιο της Διυπουργικής Επιτροπής για την Κυκλική Οικονομία. Ταυτόχρονα, καταθέσαμε προτάσεις ώστε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να μετεξελιχθεί σε μια «πράσινη» αναπτυξιακή τράπεζα. Τέλος, ζητήσαμε και πιέσαμε για τη συμμετοχή της χώρας μας στη Συμμαχία των Υπουργών Οικονομικών για το Κλίμα, μιας πρωτοβουλίας 50 χωρών για την προώθηση οικονομικών πολιτικών ενάντια στην κλιματική κρίση. Η Ελλάδα υπέγραψε μάλιστα το Πρωτόκολλο του Ελσίνκι για πιο «πράσινες» δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

© Μαρία Τσούκα / WWF Ελλάς

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ, ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Πίσω από κάθε δράση μας, βρίσκονται οι άνθρωποι του WWF Ελλάς. Άνθρωποι που έχουν αποφασίσει να αφιερώσουν στην προστασία της φύσης τις ικανότητες, την εμπειρία, τον ενθουσιασμό και τον επαγγελματισμό τους. Άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να προσφέρουν το «κάτι παραπάνω» όποτε χρειαστεί, που πιστεύουν σε αυτό που κάνουν και εμπνέονται από ένα κοινό όραμα. Το WWF όμως δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοί του. Είναι μια μεγάλη οικογένεια. Το WWF είστε όλοι εσείς που βρίσκεστε δίπλα μας και μας δίνετε τα μέσα και τη δύναμη να κάνουμε τη δράση μας πραγματικότητα. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο ευγνώμονες για αυτό.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

© Tom Barrett / Unsplash

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΡΟΫΠΟΥΘΕΣΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

Στη χρονιά που μας πέρασε, πετύχαμε μεγάλες νίκες για το περιβάλλον στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), συμμετείχαμε ενεργά και επηρεάσαμε θετικά πληθώρα νόμων και σχεδίων, ενώ συγκρατήσαμε σε σημαντικό βαθμό την περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση που έφεραν διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Επιπλέον, μοιραστήκαμε γνώση, εφόδια και εργαλεία με την κοινωνία των πολιτών, για να διεκδικήσουμε μαζί την περιβαλλοντική δημοκρατία που αποτελεί προϋπόθεση ευημερίας για όλους μας.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

NEWSLETTER