Δημοσιεύτηκε στις 06 October 2021
Μέχρι το 2011 είχαμε επισκεφτεί πάνω από 70 νησιά της Ελλάδας, καταγράφοντας 824 φυσικούς και τεχνητούς υγρότοπους. Κατά την διάρκεια των επισκέψεων μιλήσαμε με εκατοντάδες συμπολίτες μας προσπαθώντας να «ρουφήξουμε» όλη την γνώση των ανθρώπων που ζουν στα νησιά για την ιστορία των τόπων αυτών. Ήρθαμε σε επαφή με δεκάδες τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και ευαισθητοποιημένους πολίτες για να αναδείξουμε τις αιτίες που τα νησιωτικά οικοσυστήματα καταστρέφονται και να παλέψουμε για την αναστροφή της υποβάθμισης. Μαζί καταφέραμε να σταματήσουμε την υποβάθμιση τουλάχιστον 80 υγρότοπων και δουλέψαμε με τις τοπικές κοινωνίες για την αποκατάσταση επιλεγμένων υγροτοπικών περιοχών.
Ως αποτέλεσμα όλης αυτής της πολύχρονης προσπάθειας, είμαστε περήφανοι ότι βάλαμε για πρώτη φορά τους μικρούς υγρότοπους – όχι μόνο τους νησιωτικούς – στο επίκεντρο της συζήτησης. Τα δεδομένα του προγράμματος χρησιμοποιήθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την προετοιμασία ενός Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2012) για την αυστηρή προστασία 380 μικρών (< 80 στρέμματα) φυσικών υγρότοπων σε 59 ελληνικά νησιά. Τα στοιχεία μας χρησιμοποιήθηκαν από ερευνητικά ιδρύματα για πιο εστιασμένες έρευνες για την πανίδα και την χλωρίδα των υγρότοπων, ενώ αναγνωρίζοντας την αξία των μικρών υγρότοπων, ακολούθησαν αντίστοιχες προσπάθειες από άλλους φορείς για τους μικρούς υγρότοπους της ηπειρωτικής χώρας.
Εξίσου σημαντικό ορόσημο ήταν και το ψήφισμα στη 12η Σύνοδο Ramsar (Ουρουγουάη, 2015) για την προστασία των Μεσογειακών νησιωτικών υγρότοπων. Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από την Ελλάδα και ήταν φυσική συνέχεια της προσπάθειας που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια για τους νησιωτικούς υγρότοπων της χώρας μας. Παράλληλα το ψήφισμα αυτό έβαλε τα ισχυρά θεμέλια για την ανάδειξη και προστασία των υγροτοπικών συστημάτων στα νησιά της Μεσογειακής Λεκάνης. Έτσι το 2017, πρωτοστατήσαμε στην δημιουργία μιας ομάδας 13 εταίρων από όλη τη Μεσόγειο και συντονίσαμε μια τεράστια προσπάθεια για την υλοποίηση ανάλογων με το ελληνικό πρόγραμμα δράσεων στα Μεσογειακά νησιά.
Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, νιώθουμε περήφανοι γιατί η σπίθα που ξεκίνησε το μακρινό 2004 έχει γίνει φλόγα και ένας κοινός αγώνας για την προστασία των υγροτοπικών συστημάτων σε όλα τα Μεσογειακά νησιά έχει δρομολογηθεί: από την Κύπρο μέχρι τις Βαλεαρίδες, και από τα νησιά της Τυνησίας μέχρι το βορειότερο άκρο της Αδριατικής, στα νησιά της Κροατίας.
Όλη αυτή η διαδρομή, όλες αυτές οι επιτυχίες, δεν θα μπορούσαν να έχουν γίνει αν δεν γνωρίζαμε ότι έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση των ανθρώπων που μας υποστηρίζουν, όλους εσάς που μοιραζόμαστε το κοινό όραμα για την προστασία της ελληνικής φύσης και την αρμονική συνύπαρξη με τον άνθρωπο.
Σε όλες και όλους εσάς, οφείλω προσωπικά ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την διαρκή υποστήριξη προς το WWF Ελλάς, ένα μεγάλο ευχαριστώ για τους κοινούς αγώνες.
Θάνος Γιαννακάκης, συντονιστής δράσεων για λύσεις από τη φύση.