Χαρίκλεια Μινώτου: Να εμπνεύσουμε τις νέες γενιές

Δημοσιεύτηκε στις October, 06 2021

Είμαι η Χαρίκλεια Μινώτου και εργάζομαι στο Πρόγραμμα της Ζακύνθου. Ξεκινώντας το 2000 τη συνεργασία μου με το WWF Ελλάς είχα την ευκαιρία να συμβάλλω στη διατήρηση και στην προστασία των Σεκανίων.

 Ένα στοίχημα αλλά ταυτόχρονα και πρόκληση που απαιτούσε ευέλικτη και δυναμική σκέψη όπως το WWF Ελλάς ξέρει και έχει έτσι  ώστε να προχωρά και να επιτυγχάνει βήμα- βήμα επιτυχίες σε κάθε εύκολη ή δύσκολη περίοδο. 

Η προστασία του μοναδικού οικότοπου των Σεκανίων, ως παραλία ωοτοκίας για τη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta  αποτελεί διαχρονικά μία πρόκληση αφού η περιβαλλοντική του ταυτότητα και αξία έχει διεθνή χαρακτήρα και αναγνωρισιμότητα. Δουλεύοντας για τα Σεκάνια  στο WWF Ελλάς για 21 χρόνια η χελώνα, τα χελωνάκια, η παραλία καθώς και όλο το χερσαίο τμήμα που την περιβάλλει αποτελούν μέρος των προτεραιοτήτων, της καθημερινότητας αλλά και της καρδιάς μου! Κάθε χρόνο οι προκλήσεις παραμένουν αλλά κάποιες φορές δυναμικά διαφοροποιούνται θετικά και ή  και αρνητικά, θέτοντας  ως αναγκαία προϋπόθεση  κατά τον σχεδιασμό των δράσεων τον επαναπροσδιορισμό παραμέτρων ώστε ο παράδεισος των Σεκανίων να παραμείνει σημαντικός για την χελώνα και να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. 

Με την αγορά της έκτασης που περιβάλλει την παραλία των Σεκανίων το 1994, μέσω πανευρωπαϊκής εκστρατείας, το WWF Ελλάς εξασφάλισε ότι η περιοχή θα διατηρήσει τη μοναδική περιβαλλοντική της ταυτότητα ως παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. Με τη συνεχή μας παρουσία, με την ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) και τη συμμετοχή μας στο Διοικητικό του Συμβούλιο, με δυναμικές συνέργειες, με προσαρμοστικότητα στα μέτρα και έργα διαχείρισης και προστασίας, με εθελοντικές δράσεις, με προγράμματα φύλαξης και παρακολούθησης έχουμε πετύχει τα Σεκάνια και στο μήκος των 500 περίπου μέτρων της παραλίας, να φιλοξενούν περίπου τις μισές φωλιές κάθε χρόνο από τις έξι διαφορετικές παραλίες του ΕΘΠΖ.  

Μόνο ένα στα χίλια χελωνάκια θα τα καταφέρει στο ταξίδι της ζωής άρα κάθε φωλιά, κάθε αυγό κάθε μέτρο παραλίας είναι σημαντικό. Σημαντικό για εμάς ως προτεραιότητα ώστε να εστιάσουμε στο να διατηρηθούν όλα τα χαρακτηριστικά και οι παράμετροι και να εξασφαλίσουμε ότι οι θαλάσσιες χελώνες θα επιστρέψουν να γεννήσουν τα αυγά τους μετά από 20-25 χρόνια στον δικό τους τόπο, στα Σεκάνια. 

Σε αυτό το ταξίδι των 21 χρόνων,κάθε μέρα μαθαίνω.Έχω αποκτήσει φίλους και συνεργάτες, είχα και έχω την ευκαιρία να εφαρμόσω καινοτόμα επιστημονικά πεδία και να συμμετέχω σε διεθνώς αναγνωρισμένα δίκτυα και ερευνητικές δράσεις. Η δουλειά πεδίου μου προσφέρει τη μοναδική χαρά σε έναν άτυπο απολογισμό να γνωρίζω ότι έχω συμβάλει ώστε περισσότερα από 1.500.000 αυγά  να έχουν φιλοξενηθεί στα Σεκάνια όλα αυτά τα χρονια! Με αισιοδοξία λοιπόν προχωράμε και προσπαθούμε να εμπνεύσουμε τις νέες γενιές ώστε το περιβάλλον και η προστασία του να αποτελέσει και δική τους επιλογή και προτεραιότητα.

Χαρίκλεια Μινώτου, επιστημονική συνεργάτης, υπεύθυνη προγράμματος Ζακύνθου.