To WWF κατέθεσε επισήμως ένσταση στην πρώτη πιστοποίηση MSC (Marine Stewardship Council) στόλου που αλιεύει ερυθρό τόνο στον Ατλαντικό, προειδοποιώντας ότι μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην παγκόσμια αγορά και να θέσει σε κίνδυνο την μακροπρόθεσμη ανάκαμψη του αποθέματος.

© Brian Skerry

Παρόλο που το απόθεμα του ερυθρού τόνου βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης  - και ενώ μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν στα όρια της κατάρρευσης- δεν έχει φτάσει ακόμα σε βιώσιμα επίπεδα. Συνεπώς, κανείς στόλος παγκοσμίως που αλιεύει τόνο δεν μπορεί και δεν πρέπει να λάβει σχετική πιστοποίηση από το MSC και να χαρακτηριστεί ως βιώσιμος. Το WWF εκτιμά ότι λόγω της αβεβαιότητας στα μοντέλα  αξιολόγησης της κατάστασης του αποθέματος και χωρίς σαφή εικόνα για το εύρος του παράνομου εμπορίου που συντελείται στην περιοχή του Ατλαντικού, η πιστοποίηση του ερυθρού τόνου δεν θα πρέπει να πάρει πράσινο φως από το MSC.

Ο Τζιουζέπε ντι Κάρλο, διευθυντής της Θαλάσσιας Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF (Marine Mediterranean Initiative) δήλωσε: «Η απόφαση αυτή είναι προς το συμφέρον τόσο των καταναλωτών, όσο και των λιανεμπόρων σε όλο τον κόσμο, σε πολλούς από τους οποίους θα προκαλέσει έκπληξη που ένας διεθνής οργανισμός, όπως το MSC, όχι μόνο μπήκε στη διαδικασία αξιολόγησης του συγκεκριμένου στόλου, αλλά έκρινε και ότι μπορεί να περάσει στα τελευταία στάδια αξιολόγησης. Αν ο ερυθρός τόνος πάρει πιστοποίηση από το MSC αυτό θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την αγορά, ακυρώνοντας ουσιαστικά όλες τις προσπάθειες των περασμένων ετών και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη συνολικότερη ανάκαμψη του αποθέματος. Η μόνη μας επιλογή ήταν να καταθέσουμε ένσταση. Μας ενδιαφέρει η προστασία και η αποτελεσματική διαχείριση του ερυθρού τόνου και γι’ αυτόν το λόγο καταθέσαμε τις επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις μας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης του συγκεκριμένου στόλου, οι οποίες όμως δεν λήφθηκαν υπόψη από το MSC. Ως εκ τούτου παίρνουμε δημόσια θέση και φέρνουμε στο φως τις ανεπάρκειες του συστήματος MSC, καθώς και την ανάγκη για διαχείριση βάσει των αρχών της πρόληψης που θα εξασφαλίζουν την ανάκαμψη του εμβληματικού αυτού είδους».

Το WWF καλεί το MSC να σταματήσει τη διαδικασία πιστοποίησης του συγκεκριμένου στόλου, να πιέσει τις κυβερνήσεις να βελτιώσουν τους ελέγχους και την ιχνηλασιμότητα των αλιευμάτων στην περιοχή και να απαιτήσει την επιστημονικά τεκμηριωμένη διαχείριση του αποθέματος.

Σημειώσεις:

[1] Πρόσφατη έρευνα για το παράνομο εμπόριο ερυθρού τόνου, αποκάλυψε διεθνή παράνομη δραστηριότητα αξίας 12 εκατ, ευρώ ανά έτος με την εμπλοκή ισπανικών επιχειρήσεων, γαλλικών και ιταλικών λιμανιών και ιχθυοκαλλιεργειών τόνου στη Μάλτα. Η υπόθεση αυτή προστέθηκε στη μακρά λίστα κατασχέσεων από αστυνομικές δυνάμεις σε Ιταλία, Μάλτα και χώρες της Βορείου Αφρικής. Επιπρόσθετα, η αύξηση των ποσοστώσεων που εγκρίθηκε από τα αλιευτικά κράτη μέλη της ICCAT το 2017 (έως 36.000 τόνους το 2020), προβλέπεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο απόθεμα μακροπρόθεσμα.