To WWF Ελλάς εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια προς τον λαό της Αυστραλίας για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και φυσικού πλούτου καθώς και την αμέριστη υποστήριξή και συμπαράστασή του προς τους συναδέλφους του γραφείου του WWF στην Αυστραλία στις εξαιρετικά κρίσιμες αυτές στιγμές που βιώνουν.

© WWF-Australia / Jeremy Piper Photography / Newspix

Το WWF Αυστραλίας εκφράζει τη θλίψη του για τα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών της Αυστραλίας.

Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένους και με τους ανθρώπους που έχασαν σπίτια και περιουσίες.

Οι πυρκαγιές έχουν όμως και καταστροφικό αντίκτυπο στην άγρια ζωή και τα οικοσυστήματα αφού έχουν αφανίσει τεράστιες εκτάσεις φυσικών θαμνότοπων,  δασών και πάρκων.

Το WWF Αυστραλίας υπολογίζει ότι περίπου 1,25 δισεκατομμύρια ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους είτε άμεσα είτε έμμεσα από τις πυρκαγιές που έχουν κάψει 84 εκατομμύρια στρέμματα σε ολόκληρη τη χώρα (έκταση που ισοδυναμεί με το εμβαδό της Αυστρίας).

Τα νούμερα αυτά έχουν υπολογιστεί χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία που υπολογίζει τις επιπτώσεις της αποψίλωσης των δασικών εκτάσεων, στην άγρια πανίδα της Αυστραλίας κάνοντας αναγωγή στα επιστημονικά δεδομένα του Καθηγητή Κρις Ντίκμαν από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ.

Αυτή η θλιβερή απώλεια περιλαμβάνει χιλιάδες κοάλα της ακτής της Nέας Νότιας Ουαλίας, όπως επίσης και άλλα εμβληματικά είδη όπως τα καγκουρό, οι νυχτερίδες, καθώς και μικρά θηλαστικά και πτηνά.

Πολλά δάση θα χρειαστούν δεκαετίες να ανακάμψουν ενώ κάποια είδη μπορεί να βρίσκονται πλέον ενώπιον οριστικής εξαφάνισης. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την πλήρη έκταση της καταστροφής μέχρι να καταλαγιάσουν οι πυρκαγιές.

Το WWF Αυστραλίας έχει συγκλονιστεί με το μέγεθος της καταστροφής που όμως δεν μας εκπλήσσει αφού οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και μία δεκαετία ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Η Αυστραλία είναι μια χώρα με δασικές πυρκαγιές αλλά οι δίχως προηγούμενο μέγα-πυρκαγιές αυτού του καλοκαιριού δεν είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Η κλιματική κρίση δεν προκαλεί τις πυρκαγιές, τις κάνει όμως πολύ πιο καταστροφικές.

Το WWF Αυστραλίας αντέδρασε άμεσα με στόχο να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για να αποκατασταθούν όσα χάθηκαν.

Συνεργαζόμαστε με οργανώσεις που διασώζουν και φροντίζουν ζώα σε πληγείσες πολιτείες και εξασφαλίζουμε να έχουν τους απαραίτητους πόρους για να ανταποκριθούν στο απίστευτα δύσκολο έργο τους.

Θα δημοσιεύσουμε έναν απολογισμό για απώλειες της άγριας ζωής βασισμένο σε επιστημονικά στοιχεία, ζητώντας από την κυβέρνηση να διεξάγει μία γρήγορη αξιολόγηση των απειλούμενων ειδών στις πληγείσες περιοχές. Το WWF θα φροντίσει ώστε τα χρήματα να κατανεμηθούν προς τις περιβαλλοντικά κρίσιμες περιοχές.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα διανέμουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό στους συνεργάτες μας που δουλεύουν στις πληγείσες περιοχές και θα παρέχουμε συμβουλές στις πολιτείες ζητώντας άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, με στόχο την προστασία και αποκατάσταση της άγριας χλωρίδας και πανίδας και των οικοτόπων.
Όταν σβήσουν οι φωτιές, θα συμβάλουμε στην αποκατάσταση των περιοχών όπου ζουν τα κοάλα και άλλα άγρια ζώα μέσω της πρωτοβουλίας μας ΓΙΑ ΔΥΟ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΕΝΤΡΑ με στόχο να φυτεύσουμε δύο δισεκατομμύρια δέντρα μέχρι το 2030. Η αρχή αυτής της προσπάθειας θα γίνει με την άμεση φύτευση 10,000 δέντρων που είναι απαραίτητα για τις πιο σημαντικές περιοχές που ζουν τα κοάλα.

Το WWF Αυστραλίας θα συνεργαστεί με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ούτως ώστε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια του ταμείου αποκατάστασης να δοθούν για την πράσινη ανοικοδόμηση των περιοχών που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις πυρκαγιές.

Ίσως οι πυρκαγιές αυτές, που ακόμα μαίνονται, να αποδειχτούν η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του τελευταίου αιώνα.