Η κινητή έκθεση του WWF Ελλάς για τη διατροφή ολοκληρώθηκε με επιτυχία & συνεχίζει το “ταξίδι” της στην Αττική, με στόχο τη δημιουργία πολιτών που συνειδητοποιούν πως ό,τι είναι καλό για την υγεία τους, είναι και για το περιβάλλον. Με τα ποσοστά σπατάλης φαγητού να αυξάνονται και τη φέρουσα ικανότητα του πλανήτη να μας θρέψει όλους να εξαντλείται, η στροφή σε πιο βιώσιμα διατροφικά μοντέλα είναι επιτακτική ανάγκη.

Πώς συνδέεται το πιάτο μας με τον πλανήτη και γιατί η παραγωγή και κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων απειλεί τη βιοποικιλότητα παγκοσμίως; Θα καταφέρει τα επόμενα χρόνια ο πλανήτης να ταΐσει τον ανθρώπινο πληθυσμό που αυξάνεται διαρκώς; Γιατί η σπατάλη τροφίμων έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και πώς μπορεί να επιτευχθεί η στροφή σε πιο βιώσιμα διατροφικά μοντέλα; 

Με αφετηρία αυτά τα ερωτήματα, και με γνώμονα ότι οι διατροφικές μας συνήθειες και επιλογές συνδέονται άρρηκτα με την υγεία του πλανήτη, το WWF Ελλάς υλοποιεί με επιτυχία, εδώ και ένα χρόνο, μία μεγάλη εκστρατεία για τη βιώσιμη διατροφή με τίτλο «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης». Στόχος της να αποκαλύψει με εύληπτο και βιωματικό τρόπο σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς τη σύνδεση των διατροφικών συνηθειών μας με το περιβάλλον και την ανάγκη στροφής σε ένα πιο πράσινο, ισορροπημένο και υπεύθυνο διατροφικό μενού.

Με συστατικά της εκστρατείας ένα πρότυπο εκπαιδευτικό υλικό με 11 βιωματικές δραστηριότητες που διατίθεται δωρεάν σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, έναν πρακτικό οδηγό διατροφής για γονείς, το εξειδικευμένο site www.wwf.gr/food και μία πρωτότυπη κινητή έκθεση, το WWF Ελλάς υλοποίησε το προηγούμενο σχολικό έτος ένα “ταξίδι” στον κόσμο της διατροφής. Η κινητή έκθεση μάλιστα ταξίδεψε σε 23 πόλεις ανά την Ελλάδα και ξεκίνησε έναν μεγάλο διάλογο με χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών σχετικά με την υπεύθυνη διατροφή και την περιβαλλοντικής της διάσταση. 

Μέσα σε διάστημα 9 μηνών, από τον Οκτώβριο 2017 έως και τον Ιούλιο 2018, στην έκθεση συμμετείχαν συνολικά 4.030 μαθητές από 149 σχολεία της χώρας, ενώ σχεδόν 600 εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν τα σεμινάρια επιμόρφωσης του WWF για τη διατροφή. Συνολικά πάνω από 1.100 δάσκαλοι κατέβασαν από την ιστοσελίδα του προγράμματος το ειδικό εκπαιδευτικό υλικό που με ευφάνταστο τρόπο μαθαίνει στα παιδιά ότι «υγιεινό και γευστικό» πάνε πακέτο. Παράλληλα, 74 σχολεία πήραν μέρος στον σχολικό διαγωνισμό «Πρωταθλητές βιώσιμης διατροφής». πραγματοποιώντας συνολικά 625 βιωματικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2017-2018.

Σε κάθε πόλη, οι επισκέπτες της έκθεσης, είχαν την ευκαιρία να μάθουν με ποιον τρόπο η επιλογή τοπικών και εποχικών φρούτων και λαχανικών, η μείωση κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων πλουσίων σε ζάχαρη και λίπη, καθώς και η υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών σε συνδυασμό με τη μείωση της σπατάλης φαγητού μπορούν να κάνουν καλό στην υγεία μας και την υγεία του περιβάλλοντος. Τα πρωινά η έκθεση ήταν επισκέψιμη από σχολεία της περιοχής και τα απογεύματα ανοιχτή στο ευρύτερο κοινό, ενώ σε κάθε πόλη, εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ειδικό σεμινάριο και να μυηθούν σε ζητήματα διατροφής και περιβάλλοντος. 

Φέτος, η κινητή έκθεση του WWF Ελλάς θα σταθμεύσει στην Αττική για να υποδεχτεί μαθητές και εκπαιδευτικούς της πρωτεύουσας. Συγκεκριμένα, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (23 Ιανουαρίου-1 Μαρτίου 2019) και στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, στο Ίλιον (4 Μαρτίου-19 Απριλίου 2019) και θα λειτουργεί τρία πρωινά την εβδομάδα. 

Η συμμετοχή των σχολείων θα γίνεται με κράτηση μέσω του website https://food.wwf.gr/

16 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα διατροφής

Η παραγωγή τροφής & η σπατάλη φαγητού σε αριθμούς

Τη μεγαλύτερη απειλή για την προστασία του περιβάλλοντος σήμερα αποτελεί η παραγωγή τροφής παγκοσμίως. Η παραγωγή τροφίμων χρησιμοποιεί το 34% της γης και το 69% του καθαρού νερού, ενώ αντιπροσωπεύει το 24-30% των εκπομπών του θερμοκηπίου. Η επανασύνδεση με τη μεσογειακή διατροφή μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία, αλλά και στο περιβάλλον μιας κι έχει εκτιμηθεί ότι το μοντέλο μεσογειακής διατροφής μειώνει κατά 72% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και κατά 33% την κατανάλωση νερού, σε σχέση με το κυρίαρχο πρότυπο διατροφής. 

Επιπλέον, κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι το 1/3 του παραγόμενου φαγητού, αριθμός που αντιστοιχεί σε 1,3 δισεκατομμύρια τόνους τροφής, αξίας περίπου 1 τρισεκατομμυρίου, καταλήγει είτε να σαπίζει στους κάδους απορριμμάτων καταναλωτών ή λιανέμπορων, είτε να καταστρέφεται λόγω κακών πρακτικών μεταφοράς ή συγκομιδής. Την ίδια στιγμή, 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι υποσιτίζονται και 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ στην Ελλάδα, μία τετραμελής οικογένεια πετάει κάθε χρόνο στα σκουπίδια 120 κιλά φαγητού.

Η Βίκυ Μπαρμπόκα, υπεύθυνη του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» του WWF Ελλάς δηλώνει: «Αν ο παγκόσμιος πληθυσμός αγγίξει τα 9,6 δισεκατομμύρια έως το 2050, τότε θα χρειαστούν σχεδόν 3 πλανήτες σαν τη Γη για να παράσχουν τους απαραίτητους φυσικούς πόρους που χρειάζονται για τη διατήρηση του υπάρχοντος μοντέλου ζωής. Ας σκεφτούμε πόσο νερό, ενέργεια, γη απαιτεί η παραγωγή του κάθε τροφίμου και θα αντιληφθούμε διαφορετικά τη βαρύτητα που έχουν οι διατροφικές επιλογές μας. Για αυτό μέσα από την εκστρατεία «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» προτρέπουμε να στραφούμε σε ένα διατροφικό μενού με βάση τοπικά και εποχικά προϊόντα και έμφαση σε χορτοφαγικές επιλογές, να επανεκτιμήσουμε τη μεσογειακή διατροφή και να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων. Είναι ζωτικό, παιδιά και ενήλικες, να γίνουμε συνειδητοποιημένοι καταναλωτές και να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε μόνο έναν πλανήτη που καλείται να μας θρέψει όλους».

 

Σημειώσεις προς συντάκτες

Γιατί το WWF ασχολείται με τη διατροφή:

Η παραγωγή τροφής - συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργειών, της κτηνοτροφίας και της υδατοκαλλιέργειας – αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την προστασία του περιβάλλοντος σήμερα. Η παραγωγή τροφίμων έχει οδηγήσει σε απώλεια του 70% της βιοποικιλότητας, σύμφωνα με το Convention on Biological Diversity. Παγκοσμίως, η παραγωγή τροφίμων χρησιμοποιεί το 34% της γης και το 69% του καθαρού νερού, ενώ αντιπροσωπεύει το 24-30% των εκπομπών του θερμοκηπίου (LPR 2016). Ταυτόχρονα, το παγκόσμιο διατροφικό σύστημα είναι η κύρια αιτία αποψίλωσης εδαφών και έχει ως αποτέλεσμα την υπεραλίευση του 31,4% ιχθυαποθεμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο (FAO, 2016). Απειλεί επίσης την άγρια φύση μέσω της πίεσης στις προστατευόμενες περιοχές και τα ενδιαιτήματά της. Στόχος του παγκόσμιου δικτύου του WWF είναι να διασφαλίσει ότι η παραγωγή τροφής θα ανταποκρίνεται στη φέρουσα ικανότητα του πλανήτη και θα προστατεύει τα ενδιαιτήματα και τη βιοποικιλότητα, δεδομένης της αλληλεξάρτησης των συστημάτων διατροφής και του περιβάλλοντος, ειδικά στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. 

  • Μεγάλος δωρητής του προγράμματος «Υγιή Παιδιά, υγιής πλανήτης» είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.
  • Κατεβάστε τον ηλεκτρονικό οδηγό για γονείς εδώ.
  • Δείτε τα animations «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» εδώ.
  • Μπορείτε να κατεβάσετε το εκπαιδευτικό πακέτο εδώ.
  • Δείτε το βίντεο με στιγμιότυπα από το ταξίδι της κινητής έκθεσης εδώ
  • Δείτε το βίντεο «μην τρως τον πλανήτη» εδώ 

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Χρίστη Σωτηρίου, Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων, WWF Ελλάς, τηλ: 210 3311988 (εσωτ. 457), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Μοιράσου το με φίλους