Παραδεκτή κρίθηκε η καταγγελία που κατέθεσαν η Client Earth και το WWF Ελλάς στην Επιτροπή συμμόρφωσης της Συνθήκης Άαρχους* κατά της παροχής ενιαίας άδειας λειτουργίας των λιγνιτικών σταθμών. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της λειτουργίας του οργάνου που καταγγελία για ελληνική υπόθεση γίνεται παραδεκτή.

Η καταγγελία αναδεικνύει την παράτυπη διαδικασία παροχής «ενιαίας άδειας λειτουργίας» σε όλους τους λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ δια νόμου, που παρακάμπτει τη διοικητική οδό, η οποία θα επέτρεπε τον δικαστικό έλεγχο της λειτουργίας όλων των λιγνιτικών σταθμών χωριστά.
Η αδιαφανής και ιδιότυπη αυτή πρακτική, που ακολουθείται από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων 16 ετών, παραβιάζει το άρθρο 9 της διεθνούς συνθήκης του Άαρχους.
Υπό κανονικές συνθήκες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εξέδιδε ξεχωριστή άδεια λειτουργίας για κάθε λιγνιτικό σταθμό, η οποία θα μπορούσε να ελεγχθεί δικαστικά, προστατεύοντας έτσι αποτελεσματικά το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Αντίθετα, αυτή η μία και προσωρινή ενιαία άδεια λειτουργίας που αφορά όλους τους λιγνιτικούς σταθμούς παρατείνεται δια νόμου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πιο πρόσφατα τον Δεκέμβριο του 2015.
Διαβάστε το κοινό Δελτίο Τύπου Client Earth και WWF Ελλάς (στα αγγλικά) εδώ:
*Η Συνθήκη του Άαρχους είναι μια διεθνής συμφωνία που παρέχει δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη πολιτών και φορέων σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα.


ΕΚΤΑΚΤΟ

Μπες τώρα στη μάχη ενάντια στη κλιματική κρίση

Καθώς η κλιματική κρίση κλιμακώνεται εμείς δεν μένουμε σιωπηλοί.

Από το 1991 αγωνιζόμαστε ενάντια στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις, μαχόμαστε κατά της απώλειας της άγριας ζωής, των δασικών πυρκαγιών και της υπεραλίευσης, ξεσκεπάζουμε την κακή νομοθεσία και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και κάνουμε νομικές παρεμβάσεις, σχεδιάζουμε λύσεις μακριά από τις ρυπογόνες πρακτικές των ορυκτών καυσίμων και αλλάζουμε συνειδήσει πολιτών και κυβερνήσεων. Πιστεύουμε πως είμαστε η γενιά που μπορεί να χτίσει το μέλλον της ανθρωπότητας διαφορετικά και για να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για όλα όσα εκπροσωπούμε χρειαζόμαστε την οικονομική σου υποστήριξη περισσότερο από ποτέ. 

Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά είναι αρκετή για να συμβάλει στη πιο μεγάλη αλλαγή!

Υποστήριξε

Μοιράσου το με φίλους