{mosimage}Βρυξέλλες/Αθήνα, 15-5-2006: Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ανά την Ευρώπη κατηγορούν τις κυβερνήσεις των Κρατών Μελών της Eυρωπαϊκής Ένωσης ότι έχουν επιτρέψει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) χωρίς κανένα κόστος, με αποτέλεσμα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) να υπάρχει μόνο στα χαρτιά.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευθέντα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εκπομπές CO2 των μονάδων παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη, τα περισσότερα Κράτη Μέλη πριμοδότησαν σε μεγάλο βαθμό τις βιομηχανίες που υπάγονται στο Σύστημα της περιόδου 2005-2007.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πραγματικές εκπομπές των μονάδων που υπάγονται στο Ευρωπαϊκό ΣΕΔΕ για το έτος 2005 ήταν αρκετά εκατομμύρια τόνους λιγότερες σε σχέση με τις άδειες που είχαν δοθεί. Δεδομένα από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία φανερώνουν πως η γενναία κατανομή δικαιωμάτων εκπομπών στις βιομηχανίες προκάλεσαν τη μείωση της τιμής του CO2 στα χρηματιστήρια άνθρακα, με αποτέλεσμα να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία του ΣΕΔΕ. Επιπλέον, η πτώση της τιμής του CO2 αδυνατεί να δώσει κίνητρα στις βιομηχανίες ώστε να αναλάβουν μέτρα προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές τους.

«Το ΣΕΔΕ μπορεί να γίνει λειτουργικό και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της ανθρωπότητας μόνο αν κατανείμει σωστά δικαιώματα και δώσει κίνητρα στις ‘καθαρές’ βιομηχανίες, πάντα στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου του Κιότο», αναφέρει ο Stephan Singer, Επικεφαλής στη Μονάδα Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.

Η κατάσταση στην Ελλάδα απέχει από το να χαρακτηριστεί ιδανική. Το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών για την περίοδο 2005-2007 καλύπτει 141 εγκαταστάσεις και οι άδειες που κατανεμήθηκαν το 2005 ανέρχονται σε 71.135.034 (1 άδεια αντιστοιχεί σε 1 τόνο CO2). Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αναφέρουν ότι οι πραγματικές εκπομπές για το 2005 ανέρχονται 71.033.294, ενώ 28 εταιρίες δεν έδωσαν στοιχεία για το CO2 που όντως παρήγαγαν.

Τιμώμενη στο Εθνικό Σχέδιο Κατανομής ήταν για μια ακόμη φορά η ΔΕΗ ΑΕ. Η υπέρβαση των εκπομπών της ΔΕΗ ΑΕ ανέρχεται σε 625.689 τόνοι CO2, παρά το ότι τα συνολικά δικαιώματα που δόθηκαν γενικά στις ελληνικές εγκαταστάσεις ήταν πέρα του δέοντος γενναιόδωρα. Εννέα από τις 29 συνολικά εγκαταστάσεις της ΔΕΗ ΑΕ υπερέβησαν τις εκπομπές τους σε ποσοστό 20% και άνω, καθώς δεν υπήρξε ο κατάλληλος προγραμματισμός. Οι ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και Μεγαλόπολης εξέπεμψαν αθροιστικά 2.282.692 τόνους CO2 επιπλέον των δικαιωμάτων τους, γεγονός που δεν εκπλήσσει καθώς σε παλιότερη έρευνα του WWF, ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου αποδείχθηκε ως η πιο ρυπογόνος μονάδα παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης.

«Ένα ισχυρό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών κατά την 2η περίοδο -με μείωση των κατανεμημένων δικαιωμάτων και διαφανείς διαδικασίες- αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά όπλα που έχουμε για τη μάχη ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Τόσο η ΔΕΗ όσο και η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς. «Ταυτόχρονα, τα Κράτη Μέλη οφείλουν να κάνουν χρήση του δικαιώματος δημοπράτησης εώς 10% των δικαιωμάτων και να πριμοδοτήσουν τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα μείωσης των εκπομπών, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει τη σημαντική μείωση των αδειών που θα δοθούν τη 2η περίοδο του Συστήματος Εμπορίας 2008-2012.», καταλήγει ο κ. Καραβέλλας.  

Για περισσότερες πληροφορίες:
Αχιλλέας Πληθάρας, Εκστρατείες Πολιτικής, WWF Ελλάς, τηλ. 6974 33 44 42, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς, τηλ. 210 33 14 893, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σημείωση προς συντάκτες: 

Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΕΣΕΔΕ)
Παράλληλα με την υλοποίηση των τριών ευέλικτων μηχανισμών του Πρωτοκόλλου του Κιότο σε διεθνή κλίμακα, η ΕΕ προχώρησε στο δικό της εσωτερικό σύστημα εμπορίας εκπομπών (Οδηγία 2003/87/ΕΚ). Σύμφωνα με το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, τα Κράτη Μέλη καθορίζουν όρια για τις εκπομπές CO2 από ενεργοβόρες επιχειρήσεις (περίπου 11.000 χαλυβουργεία, σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, διυλιστήρια πετρελαίου, βιομηχανίες χαρτοποιίας και υαλουργίας και τσιμεντοβιομηχανίες) και εκδίδουν άδειες δικαιωμάτων για τις ποσότητες CO2 που επιτρέπεται να εκλύουν οι εν λόγω επιχειρήσεις σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ο συνολικός αριθμός εκπομπών για κάθε κλάδο και κάθε συγκεκριμένη εγκατάσταση προσδιορίζεται από τα Εθνικά Σχέδια Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών (National Allocation Plan - NAP).

Σύστημα Εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ) στην Ελλάδα
Η Ελλάδα κατέθεσε το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ΕΣΚΔΕ) για την περίοδο 2005-2007 ένα χρόνο μετά τη λήξη της καθορισμένης προθεσμίας. Τα συνολικά δικαιώματα εκπομπών προς κατανομή για την τριετία 2005 – 2007 υπολογίστηκαν σε 221,7 εκ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2 ). Οι εγκαταστάσεις που υπόκεινται στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2003/87/ΕΚ ανέρχονται σε 163, 141 αρχικές (30 εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής,16 λοιπές εγκαταστάσεις καύσεις, 4 διυλιστήρια, 1 εγκατάσταση φρύξης μετάλλου, 5 εγκαταστάσεις παραγωγής σιδήρου και χάλυβα, 8 εγκαταστάσεις κλίνκερ τσιμέντου, 16 ασβεστοποιίες, 3 υαλουργίες, 43 εγκαταστάσεις παραγωγής κεραμικών και 15 εγκαταστάσεις παραγωγής χαρτιού και χαρτονιού) και 22 νεοεισερχόμενες


Μοιράσου το με φίλους