Ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει μια έκτακτη κλιματική και περιβαλλοντική ανάγκη άνευ προηγουμένου. Αυτό το γεγονός έχει αναγνωριστεί τόσο από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ όσο και από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το οποίο πρόσφατα κήρυξε την Ευρώπη σε κατάσταση έκτακτης περιβαλλοντικής και κλιματικής ανάγκης. Η επικαιρότητα την επιβεβαιώνει με τον πιο δραματικό τρόπο: Στη Γροιλανδία μόλις σε μια μέρα τον Ιούλιο έλιωσαν 11 δισεκ. τόνοι πάγου, νούμερο που ισούται με 4.800.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, στη Σιβηρία οι δασικές πυρκαγιές έκαψαν μια έκταση μεγαλύτερη από αυτή του Βελγίου εκλύοντας πάνω 300 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Σήμερα παρακολουθούμε το δράμα της Αυστραλίας. Το ένα έβδομο της χώρας έχει παραδοθεί στις φλόγες με τους πρώτους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για πάνω από 1,25 δισεκατομμύρια ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους είτε άμεσα είτε έμμεσα από τις πυρκαγιές..

© Unsplash

Τον τελευταίο χρόνο οι επιστημονικές ομάδες του ΟΗΕ έδωσαν στη δημοσιότητα  τέσσερις σημαντικές εκθέσεις οι οποίες καταδεικνύουν με τον πλέον σαφή τρόπο και με επιστημονικά στοιχεία την έκταση και ένταση της περιβαλλοντικής και κλιματικής κρίσης. Η έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή τον Οκτώβριο του 2018, η οποία προειδοποίησε ότι έχουμε μόλις 12 χρόνια μπροστά μας - μέχρι το 2030 - για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό και περίπου 25 χρόνια για να τις εκμηδενίσουμε. Σε διαφορετική περίπτωση η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τον 1,5°C, με καταστροφικές συνέπειες για τον ανθρώπινο πολιτισμό και τη φύση. Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή με θέμα τους ωκεανούς και την κρυόσφαιρα ανέφερε ότι λιώσιμο των πάγων επηρεάζει σοβαρά τους ανθρώπους, αλλά και το φυσικό περιβάλλον, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες για φυσικές καταστροφές και επηρεάζει τη γεωργία και τον τουρισμό, με άμεσες συνέπειες στην ποιότητα ζωής ανθρώπων, αλλά και ειδών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πανίδα τον Πόλων (π.χ. θαλάσσιος ίππος, πιγκουίνοι), η οποία απειλείται άμεσα, καθώς αλλοιώνονται ή ακόμα και εξαφανίζονται τα ενδιαιτήματα των εν λόγω ειδών. Σύμφωνα με την  έκθεση της Διακυβερνητικής Επιστημονικής και Πολιτικής Πλατφόρμας για την Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES) του ΟΗΕ περίπου ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών από τα 8 εκατομμύρια που υπάρχουν στην Γη απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της ανθρωπογενούς παρέμβασης στο κλίμα και τα οικοσυστήματα.

Στο πλαίσιο της 25ης Διεθνούς Διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή, το WWF παρουσίασε την έκθεση Κλίμα, Φύση και το 1,5% Μέλλον μας (Climate, Nature and our 1.5% Future) η οποία συνθέτει τα συμπεράσματα των τεσσάρων εκθέσεων των επιτροπών του ΟΗΕ και αναδεικνύει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της κλιματικής αλλαγής, της φύσης και των ανθρώπων. Η έκθεση τονίζει ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα από τα κύρια αίτια της απώλειας της βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης των χερσαίων και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αλλά και ότι η φύση μπορεί να δώσει τις απαραίτητες εκείνες λύσεις για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης. Η προστασία και η αποκατάσταση των δασών, των υγροτόπων, η καλύτερη διαχείριση των αγροτικών εκτάσεων μπορεί να αυξήσει τη δυνατότητα τους να δεσμεύουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα λειτουργώντας ως φυσικοί ταμιευτήρες (carbon sinks). Εκτός όμως από τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, τα υγιή οικοσυστήματα μπορούν να συνδράμουν σημαντικά και στην προσαρμογή. Για παράδειγμα τα δάση προστατεύουν από τα πλημμυρικά φαινόμενα συγκρατώντας το έδαφος. Τα παράκτια οικοσυστήματα προστατεύουν από τη διάβρωση και την άνοδο της στάθμης τη θάλασσας. Και φυσικά τα υγιή οικοσυστήματα στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες. Έκθεση του WWF έχει υπολογίσει ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα οικοσυστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο αποτιμώνται στα 125 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Αναμφίβολα, η κλιματική και περιβαλλοντική κρίση αποτελεί μια άνευ προηγουμένου πρόκληση και απειλή για τον πλανήτη και για την ίδια μας τη ζωή. Όπως τονίζεται από το WWF στην έκθεσή του, απαιτείται μια νέα διεθνής συμφωνία για τη φύση και τον άνθρωπο (New Deal for Nature and People) η οποία θα θέτει φιλόδοξους στόχους τόσο για την προστασία της βιοποικιλότητας όσο και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται άμεση και συντονισμένη δράση αλλά και «μεταμορφωτικές αλλαγές» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εκθέσεις των διακυβερνητικών επιτροπών του ΟΗΕ. Οι απαιτούμενες αλλαγές πρέπει να είναι πολυδιάστατες και φιλόδοξες, και να αφορούν σε όλες τις τομεακές πολιτικές (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, ενέργεια κ.α.), την οικονομία αλλά και την ίδια την κοινωνία και τις επιλογές της σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη κατανάλωση. Η φύση πρέπει να μπει στο επίκεντρο των προσπαθειών αυτών καθώς η ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας φέρνει πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσο και για την εξασφάλιση της ποιότητας της ζωής μας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το 2020 θα αποτελέσει το έτος ορόσημο που θα καθορίσει εν πολλοίς τις επόμενες δεκαετίας. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal), η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και για την παγκόσμια στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, η αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η εγκατάλειψη του άνθρακα και η απεμπλοκή από τα ορυκτά καύσιμα είναι μερικές από τις μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί η διεθνής κοινότητα να διαχειριστεί σε μόλις δώδεκα μήνες. Παντού σε όλο τον κόσμο η κοινή γνώμη έχει αφυπνιστεί και απαιτεί μια άλλη σχέση ανθρώπου και φύσης. Το μέλημα είναι οι πολιτικές ηγεσίες να την αφουγκραστούν και να δράσουν αναλόγως. Πολυτέλεια χρόνου πλέον δεν υπάρχει.

Σταύρος Μαυρογένης / Σοφία Κόπελα