Μία ηλιόλουστη χειμωνιάτικη ημέρα του Δεκεμβρίου, κτηνοτρόφοι από τον οικισμό το Ίασμου, που βρίσκεται στην Κοιλάδα του Κομψάτου στο νομό Ροδόπης επισκέφτηκαν το Εθνικό Πάρκο του δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Η εκδρομή είχε εκπαιδευτικό σκοπό: οι επισκέπτες είχαν διανύσει περίπου 150 χιλιόμετρα για να δουν από κοντά τη σημαντική αυτή περιοχή της Θράκης που μαζί με την Κοιλάδα τους είναι ένα από τα τελευταία σημαντικά καταφύγια για το Όρνιο και το Μαυρόγυπα, δύο από τους τρεις γύπες της Ελλάδας.

Με κιάλια και τηλεσκόπια οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα αρπακτικά πουλιά © Λ.Καψάλης/WWF Ελλάς

Ένα δίκτυ(ο) προστασίας για τους γύπες

Στο Κομψάτο, τη γη που ζουν και δουλεύουν οι κτηνοτρόφοι, έχει δημιουργηθεί εδώ και κάποιους μήνες ένα δίκτυο ειδικά κατασκευασμένων ταϊστρών για τους γύπες, πέντε στο σύνολο. Οι συνολικά πέντε αυτές ταΐστρες, έχουν χωροθετηθεί σε συγκεκριμένα σημεία για να  εξασφαλίζουν σταθερή και ασφαλή τροφή στο Όρνιο και τον Μαυρόγυπα, τα δύο αυτά είδη αρπακτικών πουλιών που στη φύση συχνά αναγκάζονται να ανταγωνίζονται με άλλα ζώα για την εξασφάλιση τροφής ενώ συχνά πέφτουν θύματα δηλητηριασμένων δολωμάτων, ηλεκτροπληξίας ή πρόσκρουσης με υποδομές ενέργειας.

Φτάνοντας στο Δάσος της Δαδιάς, οι κτηνοτρόφοι ξεναγήθηκαν από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και την ομάδα του WWF Ελλάς.  Εξοικειωμένοι στη θέα των γυπών που φωλιάζουν στα Θρακικά Μετέωρα, τα παρατήρησαν με λεπτομέρεια μέσα από το τηλεσκόπιο και έκαναν τις δικές τους συγκρίσεις και αναφορές με αυτά που παρατηρούν και οι ίδιοι στην καθημερινότητά τους. Αντιλήφθηκαν το μέγεθος της απόστασης που διένυσαν οι ίδιοι αλλά και που διανύουν και οι γύπες καθημερινά πετώντας από τη Δαδιά έως τον Κομψάτο για να ψάξουν για φαγητό.

Στο παρατηρητήριο αρπακτικών με την ομάδα του WWF Ελλάς © Λ. Καψάλης/WWF Ελλάς

Οι δράσεις προστασίας δεν έχουν σύνορα

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, δόθηκε έμφαση στην οικολογική αξία όλης της ορεινής Θράκης αφού οι γύπες είναι  δείκτες υγείας μιας περιοχής και σε περίπτωση που εκλείψουν, τότε αυτό θα σημαίνει συνολικότερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Τονίστηκε επίσης η σημασία των δράσεων προστασίας οι οποίες δεν έχουν σύνορα κοιλάδων, νομών ή χωρών ενώ είναι μία αργή διαδικασία που βασίζεται σε επίμονες και διαχρονικές προσπάθειες, όπως αυτές στην περιοχή του δάσους Δαδιάς και μπορούν να επιφέρουν αποτελέσματα στη διαβίωση των σπάνιων αυτών ειδών.