Δημοσιεύτηκε στο kozani.tv

Αντιδράσεις προκάλεσε η απάντηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη στους Δημήτρη Παπαδημούλη, Λευτέρη Ιωαννίδη και WWF σχετικά με την "έξοδο" της Δυτικής Μακεδονίας από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, θέμα που ανέδειξε αποκλειστικά το kozani.tv και η τηλεόραση του Flash.

Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν διαπραγματεύτηκε όπως έπρεπε με αποτέλεσμα η Δυτική Μακεδονία να χάσει χρήματα. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Παπαδημούλη ο οποίος τον κατηγόρησε πως αυτό που επικρίνει το ψήφισε. Για μισές αλήθειες κατηγόρησαν τον κ. Ανδρουλάκη τόσο ο Δήμαρχος Κοζάνης όσο και η WWF.

Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε με χθεσινό δελτίο τύπου στις δηλώσεις αυτές με τη WWF και το Νίκο Μάντζιαρη να "αδειάζει" τον κ. Ανδρουλάκη με σημερινή του γραπτή δήλωση.

Δείτε τι απαντά στον κ. Ανδρουλάκη η WWF.

O κ. Ανδρουλάκης δυστυχώς αρνείται πράγματα που πολύ εύκολα επιβεβαιώνονται. Τον Ιούλιο του 2016 ο ίδιος κατέθεσε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI) την παρακάτω τροπολογία 528 που επιχειρούσε να δώσει δωρεάν δικαιώματα εκπομπών απευθείας στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ προτείνοντας αλλαγή του έτους βάσης. Η τροπολογία 528 βρίσκεται ακόμα αναρτημένη εδώ για όποιον θέλει να επιβεβαιώσει ιδίοις όμασι του λόγου το αληθές. Άρα ο κος Ανδρουλάκης σθεναρά υποστήριξε την ένταξη της Ελλάδας στην εξαίρεση του άρθρου 10γ και μάλιστα παρά τις ενημερώσεις που του στείλαμε εξηγώντας γιατί αυτή ήταν μια λάθος κίνηση για το ενεργειακό μοντέλο της χώρας και το περιβάλλον. Παρόλα αυτά επέμεινε.    

 

 
Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή Τροπολογία
1.            Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 10α παράγραφοι 1 έως 5, τα κράτη μέλη που είχαν το 2013 κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ευρώ σε τιμές αγοράς 60% κάτω από τον μέσο όρο της Ένωσης, μπορούν να παρέχουν μεταβατική δωρεάν κατανομή σε εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού τομέα. 1.            Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 10α παράγραφοι 1 έως 5, τα κράτη μέλη που είχαν το 2013, το 2014 ή το 2015 κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ευρώ σε τιμές αγοράς 60% κάτω από τον μέσο όρο της Ένωσης, μπορούν να παρέχουν μεταβατική δωρεάν κατανομή σε εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού τομέα.

 

Τώρα, ο κος Ανδρουλάκης όπως και *όλοι* οι Έλληνες ευρωβουλευτές ζήτησαν εξαίρεση της Ελλάδας για να πάρει η χώρα χρήματα από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού (εξαίρεση του άρθρου 10δ και όχι του 10γ). Αυτή την προσπάθεια τη στήριξαν και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ακριβώς επειδή αυτά τα χρήματα δεν θα πήγαιναν σε λιγνιτικές μονάδες αλλά σε άλλες αναγκαίες ενεργειακές υποδομές. Για αυτή την επιλογή συγχαρήκαμε τον κ. Ανδρουλάκη και όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές καθώς το συγκεκριμένο αίτημα ήταν και δικό μας.

Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι το γεγονός πως ο κος Ανδρουλάκης και άλλοι Έλληνες ευρωβουλευτές στήριξαν το παράλογο αίτημα της ΔΕΗ για δωρεάν δικαιώματα εκπομπών που θα επιδοτούσαν τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων με την εξαίρεση του άρθρου 10γ, υπονόμευσε την κοινή προσπάθεια όλων, η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού μέσω του άρθρου 10δ. Το αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να μην αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό το Ταμείο και δυστυχώς ακόμα και τους πόρους που περιέχονται σε αυτό το Ταμείο για Δίκαιη Μετάβαση σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής εξάρτησης (Just Transition Fund), παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ήταν ο μόνος υπουργός κράτους μέλους που στήριξε καθαρά τη θέσπιση τέτοιου Ταμείου στη συνεδρίαση των υπουργών της 28ης Φεβρουαρίου 2017.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρει και αυτή πολύ σημαντικές ευθύνες της καθώς παρέμεινε προσκολλημένη στο αίτημα για δωρεάν δικαιώματα εκπομπών ως τον Φεβρουάριο του 2017 χάνοντας την ευκαιρία να εστιάσει αποκλειστικά και μόνο σε χρήματα για τον εκσυγχρονισμό ενεργειακών υποδομών, πράγμα που έπραξε στη συνέχεια. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν τα έσοδα από τη δημοπράτηση 25 εκ. δικαιωμάτων που θα χρησιμοποιηθούν για την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών.

 

Δείτε την αρχική δήλωση του κ. Ανδρουλάκη εδώ:

http://kozani.tv/index.php/50209

Δείτε την απάντηση Παπαδημούλη, Ιωαννίδη και Μάντζαρη εδώ:

http://kozani.tv/index.php/50267

Δείτε την απάντηση του κ. Ανδρουλάκη στους παραπάνω εδώ:

http://kozani.tv/index.php/50391Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια