Φέτος είχα την τύχη να βρεθώ, στη Βόννη, όπου εξελίσσεται η 23η Παγκόσμια Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, γνωστή και ως COP23. Από τις αρχές της εβδομάδας έχουν ‘στρατοπεδεύσει’ στις δύο όχθες του Ρήνου περίπου 11.300 συμμετέχοντες από κάθε χώρα του κόσμου – σχεδόν 4.000 λιγότεροι από ότι στο Παρίσι, δύο χρόνια νωρίτερα- και 1.633 δημοσιογράφοι που θα επιχειρήσουν να ξετυλίξουν το κουβάρι των διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα έχει στείλει, επίσημα τουλάχιστον, 7 εκπροσώπους, όσους δηλαδή και η νησιωτική Γρενάδα της Καραϊβικής των 103.000 κατοίκων, ενώ οι Πορτογάλοι για παράδειγμα έστειλαν 23 εκπροσώπους.

Europe Beyond Coal / Felix von der Osten

Ένα από τα κυρίαρχα θέματα στα πηγαδάκια που στήθηκαν φέτος είναι η επίδραση που θα έχει η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία απειλεί να διαταράξει την διεθνή ομοφωνία που κατέληξε στη Συμφωνία του Παρισιού. Ευτυχώς, θυμήθηκαν κάποιοι, το Πρόγραμμα Δράσης Λίμα-Παρισιού που συμφωνήθηκε προ τριετίας, και στηρίζει μη-κυβερνητικές δράσεις, από επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τοπικές αυτοδιοικήσεις. Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν ήδη φανεί με την κλιματική συμμαχία «We Are Still In» που διαμορφώθηκε στις ΗΠΑ ανάμεσα σε δημάρχους, αρχηγούς φυλών, πολιτειακούς κυβερνήτες, διευθυντές επιχειρήσεων και πρυτάνεις πανεπιστημίων κι εκπροσωπεί περίπου 127 εκατ. Αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι παραμένουν προσηλωμένοι στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού Οι Αμερικάνοι που ήρθαν στη Βόννη μιλούν ήδη για ήττα της νέας αμερικανικής ηγεσίας, η οποία από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να αναβιώσει το κάρβουνο στις ΗΠΑ. Όμως, από τις αρχές του χρόνου, οι ρυθμοί απόσυρσης μονάδων που βασίζονται στο κάρβουνο έχουν αυξηθεί σε σχέση με τους αντίστοιχους κατά την περίοδο της προηγούμενης ηγεσίας των ΗΠΑ και φυσικά καμία νέα μονάδα κάρβουνου δεν κατασκευάζεται.
Βέβαια, δεν είναι μόνο οι Αμερικάνοι τα ‘μαύρα πρόβατα’. Η έκθεση του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, που δημοσιεύθηκε μόλις πριν από μια εβδομάδα, έδειξε πως οι υφιστάμενες δεσμεύσεις των χωρών θα οδηγήσουν σε εξάντληση του προϋπολογισμού άνθρακα που διαθέτουμε ήδη από το 2030. Που σημαίνει πως ο στόχος συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας στους 1,5°C θα μοιάζει όνειρο θερινής – καυτής μάλλον - νυκτός.

Η πορεία για το κλίμα που διοργανώθηκε το Σάββατο 3 Νοεμβρίου πριν την έναρξη της Παγκόσμιας Διάσκεψης ήταν μεγαλειώδης. 25.000 διαδηλωτές από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, ανάμεσα τους κι εγώ, διαδήλωσαν ειρηνικά για πολλές ώρες στους δρόμους της Βόννης με βασικό αίτημα να σταματήσει η χρήση του κάρβουνου, του πιο ρυπογόνου καύσιμου στον πλανήτη. Είναι προφανές ότι μόνο έτσι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να τηρηθεί η Συμφωνία του Παρισιού για συγκράτηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας όσο το δυνατόν πιο κοντά στους 1,5 oC σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Δύο μέρες πριν μάλιστα, οργανώσεις από 28 χώρες της Ευρώπης δημιούργησαν συμμαχία με στόχο την απεξάρτηση από το κάρβουνο. Ήδη 13 από τις 28 χώρες της ΕΕ είτε δεν χρησιμοποιούν κάρβουνο, είτε έχουν δεσμευτεί για την παύση της χρήσης του ως το 2025 ή το 2030.


Europe Beyond Coal / Felix von der Osten


Η πρώτη μέρα στη Βόννη ξεκίνησε δυσοίωνα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας ανακοίνωσε πως το 2017 θα είναι με βεβαιότητα ένα από τα τρία πιο θερμά έτη που έχουν καταγραφεί. Έως τον Σεπτέμβρη, η καταγεγραμμένη άνοδος της θερμοκρασίας σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή ήταν 1,1°C.

Την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου, τα νησιά Φίτζι που έχουν αναλάβει την Προεδρία της Διάσκεψης φρόντισαν με μια πολύχρωμη τελετή να παρουσιάσουν ορισμένες παραδόσεις των χωρών του Ειρηνικού Ωκεανού. Φέτος, άλλωστε, είναι η πρώτη φορά που ένα αναπτυσσόμενο, μικρό νησιωτικό κρατίδιο, αναλαμβάνει να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε ζητήματα, όπως η προστασία των ευάλωτων κρατών, αλλά και των ωκεανών. Η ευχάριστη είδηση της ημέρας ήρθε από τη Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε πως θα αυξήσει τη συμβολή της στο Ταμείο Προσαρμογής, που δημιουργήθηκε το 2001 για να στηρίξει τη λήψη δράσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες, κατά 50 εκ. ευρώ. Παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, η Γερμανία πρέπει να λύσει τη δύσκολη εξίσωση της στο εσωτερικό της για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Στις σχετικές διαπραγματεύσεις, η απεξάρτηση από το κάρβουνο διαδραματίζει κεντρικό ρόλο καθώς η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπεται να χάσει τον στόχο της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2020 κατά 8-9 ποσοστιαίες μονάδες. Η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί μόνο με κλείσιμο των πιο ρυπογόνων μονάδων λιγνίτη και κάρβουνου, όπως προτείνουν οι Πράσινοι, οι οποίοι είναι πολύ πιθανόν να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους.

Σε πιο ήρεμους ρυθμούς κινήθηκε η τρίτη και τέταρτη μέρα των διαπραγματεύσεων. Η Συρία ανακοίνωσε πως θα ενταχθεί και αυτή στη Συμφωνία του Παρισιού, κι έτσι οι δύο μοναδικές χώρες που αρχικά είχαν βρεθεί εκτός της Συμφωνίας, σήμερα αναλαμβάνουν και αυτές το δικό τους μερίδιο ευθύνης – η Νικαράγουα είχε προλάβει μόλις προ λίγων εβδομάδων να ανακοινώσει και αυτή την ένταξή της, αφήνοντας μόνη τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ που επιχειρεί να βγάλει τη χώρα από τη Συμφωνία του Παρισιού .

Σε μια από τις παράλληλες δράσεις, το WWF μαζί με τις οργανώσεις CARE International και ActionAid έστρεψαν την προσοχή των διαπραγματευτών στις απώλειες και ζημιές από την κλιματική αλλαγή, που ήδη βιώνουν αναπτυσσόμενα κράτη, και επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών τους, αλλά και τα οικοσυστήματα. Σε πιο ευρωπαϊκά νέα, η Γαλλία έλαβε το διόλου τιμητικό βραβείο «Απολίθωμα της ημέρας», εξαιτίας της ανακοίνωσής της να καθυστερήσει κατά 5 - 10 χρόνια τη δέσμευσή της να μειώσει την εξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια στο 50% (από το 75% που είναι σήμερα).

Κι αν έως σήμερα όλα κύλησαν ομαλά, οι επόμενες ημέρες έως το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων στις 17 Νοεμβρίου, θα μας επιφυλάξουν, όπως κάθε χρόνο, αγωνία για το αν οι συνομιλίες θα καταλήξουν σε δεσμεύσεις υλοποίησης όσων είχαν συμφωνηθεί το 2015 στο Παρίσι.

Εάν επιθυμείτε να ενημερώνεστε έγκαιρα για τις εξελίξεις της Διάσκεψης, ιδού τα κανάλια που θα παρακολουθούμε κι εμείς:
http://wwf.panda.org/what_we_do/footprint/climate_carbon_energy/cop_23/

http://www.un.org/sustainabledevelopment/blog/2017/11/cop23-liveblog/

https://cop23.unfccc.int/media-advisories-and-press-releases-cop23

https://cop23.unfccc.int/

Κι αν είστε δραστήριοι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σίγουρα θα απολαύσετε τους ακόλουθους λογαριασμούς:

https://twitter.com/climateWWF
https://twitter.com/FijiPM
https://twitter.com/ClimateHome
https://twitter.com/UNFCCC
https://twitter.com/CFigueres
https://twitter.com/wearestillin
https://twitter.com/BloombergNEF
https://twitter.com/UE

 

 

 Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια