Ακόμα ένα φθινόπωρο έφτασε και για μια ακόμα φορά, οι Ασπροπάρηδες ξεκινούν το μακρύ μεταναστευτικό τους ταξίδι έως την Αφρική, ώστε να περάσουν τον χειμώνα εκεί. Πρόκειται για ένα ταξίδι επιβίωσης με μεγάλο βαθμό δυσκολίας και με πολλούς κινδύνους και αντιξοότητες, καθώς οι Ασπροπάρηδες πρέπει να καλύψουν περίπου 5.000 χιλιόμετρα διαδρομής και να είναι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν όλα τα εμπόδια που θα συναντήσουν στο δρόμο τους.

Η ομάδα του WWF Ελλάς υποστηρίζει ενεργά τον Ασπροπάρη - © Λ. Καψάλης / WWF Ελλάς

Η διαδρομή που πρέπει να καλύψουν είναι ιδιαίτερα πιο απαιτητική για τους νεαρούς Ασπροπάρηδες, καθώς αυτό είναι το πρώτο ταξίδι που συνήθως κάνουν ολομόναχοι χωρίς την παρουσία των ενήλικων πουλιών. Ένα ταξίδι που διαρκεί 35 ημέρες, με μέση απόσταση 172 χλμ. την ημέρα, μέχρι οι Ασπροπάρηδες να φτάσουν στον χειμερινό τους προορισμό. Στη διαδρομή τους θα συναντήσουν πολλά φυσικά εμπόδια, όπως οι θάλασσες που λόγω της έλλειψης των ανοδικών ρευμάτων πάνω από το ανοιχτό νερό, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο το ταξίδι, εξαντλώντας τα πουλιά που πρέπει να καταναλώσουν περισσότερη ενέργεια για να τα βγάλουν πέρα. Όμως, οι δυσκολίες δεν σταματούν εδώ… Το ταξίδι των Ασπροπάρηδων κρύβει πολλές ακόμα απειλές, όπως ο κίνδυνος της ηλεκτροπληξίας, τα δηλητηριασμένα δολώματα και η λαθροθηρία που συμβάλλουν στη δραματική μείωση του πληθυσμού τους. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα έχουν απομείνει μόνο πέντε ζευγάρια, με τον Ασπροπάρη να αποτελεί το πιο απειλούμενο είδος σε ολόκληρη τη χώρα.

Δύο διαφορετικές διαδρομές μετανάστευσης των μικρών Ασπροπάρηδων από την Ελλάδα ως την Αφρική. Η μια πιο επικίνδυνη από την άλλη (κόκκινη γραμμή). - © Google earth

Με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τις πολυάριθμες απειλές που δέχεται ο εναπομείναν πληθυσμός του Ασπροπάρη στην Ελλάδα, αλλά και για να σταθεί συμβολικά δίπλα του σε αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό μεταναστευτικό ταξίδι του, την περασμένη Κυριακή (24 Σεπτεμβρίου), η ομάδα του WWF Ελλάς συμμετείχε σε αγώνα δρόμου που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Τρέξαμε, λοιπόν, για τον Ασπροπάρη, με την ευχή όσα πουλιά ξεκίνησαν το μεταναστευτικό τους ταξίδι να φτάσουν με ασφάλεια έως την Αφρική και να ξανα επιστρέψουν σώα στη χώρα μας!

Οι «ενήλικοι Ασπροπάρηδες» στη διαδρομή των 10 χλμ. - © Λ. Καψάλης / WWF Ελλάς

Οι «ανήλικοι Ασπροπάρηδες» στη διαδρομή των 5 χλμ. - © Λ. Καψάλης / WWF Ελλάς

Το τρέξιμο απαιτεί καλή προετοιμασία, υψηλή αντοχή και εκγύμναση, όχι μόνο του σώματος, αλλά και του πνεύματος, κι είναι μια “δοκιμασία” που μπορεί να συγκριθεί με τη μεταναστατευτική προσπάθεια των πουλιών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: ενήλικες, ανήλικοι και νεαροί Ασπροπάρηδες, που έτρεξαν 10 χλμ., 5 χλμ. και 800μ. αντίστοιχα, συμβολίζοντας τις τρεις διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες των γυπών. Οι ενήλικες ως πιο έμπειρα πουλιά μεταναστεύουν γρηγορότερα, χρησιμοποιώντας τις "ασφαλείς χερσαίες διαδρομές" και αποφεύγοντας να πετούν πάνω από θάλασσες. Αντίστοιχα, οι ανήλικοι κατά το ταξίδι τους, συγκεντρώνουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες που θα τους καταστίσουν πιο ώριμους και θα τους χρησιμεύσουν στο μέλλον. Τέλος, οι νεαροί Ασπροπάρηδες, ως λιγότερο έμπειροι, κινδυνεύουν περισσότερο, όμως ευτυχώς πολλές φορές βρίσκουν στο δρόμο τους ενήλικα πουλιά που τους οδηγούν με ασφάλεια μέχρι τον τελικό προορισμό.

Ο «νεαρός Ασπροπάρης» με τον ενήλικο οδηγό του στη διαδρομή των 800 μ. - © Λ. Καψάλης / WWF Ελλάς

Όλοι οι Ασπροπάρηδες στον τελικό προορισμό τους - © Λ. Καψάλης / WWF Ελλάς

Με αφορμή τη συμμετοχή του WWF στον αγώνα δρόμου, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στους κατοίκους των νομών Έβρου και Ροδόπης τη δύσκολη προσπάθεια επιβίωσης του Ασπροπάρη, προσκαλώντας τους να συμβάλλουν και οι ίδιοι με απλούς, καθημερινούς τρόπους στη διάδοση των μηνυμάτων για την προστασία του Ασπροπάρη!

Κάθε δράση μετράει για την προστασία του Ασπροπάρη!

Η δράση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE16 NAT/BG/000874  με τίτλο: «Επείγουσα δράση για την ενίσχυση του πληθυσμού του Ασπροπάρη στα Βαλκάνια και την ασφαλή μετανάστευσή του" σε πιο ελεύθερη μετάφραση» που υλοποιείται σε συνεργασία με τους εξής φορείς: Bulgarian Society for The Protection of Birds (BSPB), Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), WWF Ελλάς, Royal Society for the Protection of Birds (RSPB), CMS Memorandum of Understanding on the Conservation of Migratory Birds of Prey in Africa and Eurasia (CMS Raptors MoU), Doğa Derneği (DD), BirdLife Middle East, BirdLife Africa, A.P. Leventis Ornithological Research Institute (APLORI) και Green Balkans. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη χρηματοδοτική γραμμή LIFE+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια