«Όταν ανεβήκαμε στο βουνό μετά την πυρκαγιά, γυρίζοντας τη στροφή όπου αντικρίσαμε τα καμένα, ο συνεπιβάτης μου ξέσπασε σε κλάματα … Κάποιοι εθελοντές τα παράτησαν μετά την φωτιά. Σκέφτηκαν: ‘Δεν έχει πια νόημα. Αυτό που πάλευα να προστατεύσω χάθηκε’. Κάποιοι άλλοι όμως, σκληρύναμε και γίναμε πιο αποφασισμένοι.»

 

© Α. Κανδαράκης / WWF

Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες έζησαν στην πρώτη γραμμή το σοκ της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες της Πάρνηθας γνώριζαν ήδη κάθε σπιθαμή του δάσους και με τις τακτικές πυροφυλάξεις και περιπολίες τους είχαν αντίληψη για τους πιθανούς κινδύνους. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι μια καταστροφή τέτοιας κλίμακας θα γινόταν πραγματικότητα.

Μετά τη φωτιά, δεν καταστράφηκε μόνο το οικοσύστημα, αλλά καταρρακώθηκε και το ηθικό πολλών εθελοντών που πια έπρεπε να ξανασκεφτούν πώς να δώσουν νόημα στην προσπάθειά τους. Όταν όλα για όσα αγωνίζεσαι γίνονται στάχτη μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, πώς να βρεις το κουράγιο να συνεχίσεις;

Όμως, την ίδια στιγμή, η καταστροφή έφερε και ένα νέο κύμα πολιτών κοντά στους εθελοντές, που ήθελαν να μετατρέψουν την αγανάκτησή τους σε δράση. Πολίτες που αισθάνθηκαν ότι αν υπάρχει κάτι πολύτιμο που αγαπάς, αξίζει να εμπλακείς προσωπικά στην προστασία του, γιατί κανένας κρατικός μηχανισμός δεν θα είναι ποτέ αρκετός για να το φροντίσει για σένα.

© Ι. Κάντας / WWF

Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες περνούν ειδική εκπαίδευση. Η έγκαιρη ειδοποίηση της πυροβεστικής σε ένα περιστατικό πυρκαγιάς είναι καθοριστικός παράγοντας για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Οι εθελοντές, με τις καθημερινές πυροφυλάξεις τους το καλοκαίρι, και τις περιπολίες για να προφυλάξουν τον Δρυμό από ανθρώπινες και φυσικές απειλές, ήταν όμως και τυχεροί για είδαν από κοντά τις ελπίδες τους για αναγέννηση να γίνονται πραγματικότητα. Μιλώντας τους, παίρνει κανείς ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Η δική μας γενιά δεν θα προλάβει να ξαναδεί το βουνό σε όλο το προηγούμενο μεγαλείο του. Όμως υπάρχει ένα μεγαλείο και στην αναγέννηση της φύσης, στη θέληση και τη δύναμή της να ξεπεράσει τις πληγές της.

© Η. Τζηρίτης / WWF

O εθελοντισμός στηρίζεται σε προσωπικές θυσίες, αλλά και την ικανοποίηση της συμμετοχής σε κάτι τόσο σημαντικό.

Σε αυτούς τους εθελοντές δεν λείπουν οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, ούτε χρόνος τους περισσεύει, ούτε χρήμα, αντίθετα συχνά βάζουν από τη δική τους τσέπη για να καλύψουν τα έσοδα του Συλλόγου τους. Όμως, παρά τις δυσκολίες και τις προσωπικές τους θυσίες, η αισιόδοξη εμπειρία της αναγέννησης της Πάρνηθας είναι γραμμένη στα πρόσωπά τους. Αυτή θρέφει την αποφασιστικότητά τους υπερασπίζονται το βουνό, 10 χρόνια μετά την μεγάλη καταστροφή του.

 

Ελάτε σε επαφή με μια από τις ομάδες εθελοντών δασοπυροσβεστών που προστατεύουν την Πάρνηθα:

Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής-ΕΔΑΣΑ

Όμιλος Φίλων του Δάσους

Μονάδα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Ιπποκράτειου Πολιτείας-ΜΑΚΙΠ

Ε.Ο.Δ.Δ. Βαρυμπόμπης

Σ.Π.Π.Ε. Κρυονερίου

ΕΠΟΣ Φυλής

 


ΕΚΤΑΚΤΟ

Μπες τώρα στη μάχη ενάντια στη κλιματική κρίση

Καθώς η κλιματική κρίση κλιμακώνεται εμείς δεν μένουμε σιωπηλοί.

Από το 1991 αγωνιζόμαστε ενάντια στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις, μαχόμαστε κατά της απώλειας της άγριας ζωής, των δασικών πυρκαγιών και της υπεραλίευσης, ξεσκεπάζουμε την κακή νομοθεσία και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και κάνουμε νομικές παρεμβάσεις, σχεδιάζουμε λύσεις μακριά από τις ρυπογόνες πρακτικές των ορυκτών καυσίμων και αλλάζουμε συνειδήσει πολιτών και κυβερνήσεων. Πιστεύουμε πως είμαστε η γενιά που μπορεί να χτίσει το μέλλον της ανθρωπότητας διαφορετικά και για να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για όλα όσα εκπροσωπούμε χρειαζόμαστε την οικονομική σου υποστήριξη περισσότερο από ποτέ. 

Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά είναι αρκετή για να συμβάλει στη πιο μεγάλη αλλαγή!

Υποστήριξε

Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια