«Όταν ανεβήκαμε στο βουνό μετά την πυρκαγιά, γυρίζοντας τη στροφή όπου αντικρίσαμε τα καμένα, ο συνεπιβάτης μου ξέσπασε σε κλάματα … Κάποιοι εθελοντές τα παράτησαν μετά την φωτιά. Σκέφτηκαν: ‘Δεν έχει πια νόημα. Αυτό που πάλευα να προστατεύσω χάθηκε’. Κάποιοι άλλοι όμως, σκληρύναμε και γίναμε πιο αποφασισμένοι.»

© Α. Κανδαράκης / WWF

Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες έζησαν στην πρώτη γραμμή το σοκ της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες της Πάρνηθας γνώριζαν ήδη κάθε σπιθαμή του δάσους και με τις τακτικές πυροφυλάξεις και περιπολίες τους είχαν αντίληψη για τους πιθανούς κινδύνους. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι μια καταστροφή τέτοιας κλίμακας θα γινόταν πραγματικότητα.

Μετά τη φωτιά, δεν καταστράφηκε μόνο το οικοσύστημα, αλλά καταρρακώθηκε και το ηθικό πολλών εθελοντών που πια έπρεπε να ξανασκεφτούν πώς να δώσουν νόημα στην προσπάθειά τους. Όταν όλα για όσα αγωνίζεσαι γίνονται στάχτη μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, πώς να βρεις το κουράγιο να συνεχίσεις;

Όμως, την ίδια στιγμή, η καταστροφή έφερε και ένα νέο κύμα πολιτών κοντά στους εθελοντές, που ήθελαν να μετατρέψουν την αγανάκτησή τους σε δράση. Πολίτες που αισθάνθηκαν ότι αν υπάρχει κάτι πολύτιμο που αγαπάς, αξίζει να εμπλακείς προσωπικά στην προστασία του, γιατί κανένας κρατικός μηχανισμός δεν θα είναι ποτέ αρκετός για να το φροντίσει για σένα.