Τα σχολεία του Έβρου πήραν και φέτος στα χέρια τους την προστασία του απειλούμενου γύπα Ασπροπάρη, που πια μετρά μόνο 5 ζευγάρια σε όλη την Ελλάδα. Η προσπάθεια των παιδιών να ευαισθητοποιήσουν για τις απειλές που αντιμετωπίζει, με μεγαλύτερη τα δηλητηριασμένα δολώματα στην ύπαιθρο, συνεχίστηκε για τέταρτη χρονιά.

© WWF Ελλάς

Σε μία χρονική στιγμή όπου όλα φαντάζουν κοινωνικά δυσκολότερα, 120 μαθητές προσπάθησαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο να δείξουν τη μεγάλη σημασία της προστασίας αλλά και της αφύπνισης του ενδιαφέροντος για είδη όπως ο Ασπροπάρης που τείνουν να εξαφανιστούν.

Φέτος επικεντρωθήκαμε στο να αφήσουμε ηχηρά μηνύματα τόσο σε σημεία κοντά στις φωλιές του Ασπροπάρη όσο και στους σχολικούς χώρους. Αφού συναντηθήκαμε με τους μαθητές και παίξαμε δημιουργώντας τα δικά μας μηνύματα στη συνέχεια τα τρία σχολεία του Έβρου, το Γυμνάσιο Σουφλίου και το Γυμνάσιο και Δημοτικό Τυχερού, πήραν για άλλη μια φορά το δρόμο προς τα σημεία θέας των φωλιών του Ασπροπάρη (από τα οποία μπορεί κανείς να παρατηρήσει το πουλί στη φωλιά του με χρήση τηλεσκοπίου ή κιαλιών), για να ξανασυναντήσουν τον ταξιδιάρη φίλο τους αλλά και για να αφήσουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα για την προστασία του. Ενώ με τη σειρά τους οι μαθητές του Γυμνασίου Ιάσμου αλλά και του Δημοτικού Σαπών αφού παρατήρησαν από τα γνωστά μέρη γι’ αυτούς τον Ασπροπάρη άφησαν με ζωντάνια και ενθουσιασμό τα δικά τους εναέρια μηνύματα.

© WWF Ελλάς

Το φετινό μας ταξίδι όμως δεν σταμάτησε εδώ συνεχίστηκε με την προσπάθεια ενός εξίσου ηχηρού μηνύματος και μιας όμορφης δημιουργίας που μας χάρισαν δύο από τα πέντε σχολεία το Δημοτικό Τυχερού κ το Δημοτικό Ιάσμου. Τα παιδιά με τη βοήθεια των δασκάλων εικαστικών και των δύο σχολείων έδωσαν χώρο, χρώμα, πνοή και ζωντάνια στον αγαπημένο τους φτερωτό φίλο. Το αποτέλεσμα απλά μοναδικό και μαγικό ο δικός τους Ασπροπάρης διακοσμεί τους εξωτερικούς τοίχους των σχολείων με την προσμονή και την ευχή να προστατευθεί από όλους μας τα επόμενα χρόνια.  

© WWF Ελλάς

Κλείνοντας λοιπόν φέτος τον πρώτο κύκλο της συμβολικής υιοθεσίας του Ασπροπάρη ευχόμαστε όλοι μαζί οι δράσεις, η φωνή και η αγωνία όλων αυτών των μαθητών να γίνει η αρχή για τη δημιουργία μιας προσπάθειας που με τα χρόνια θα δώσει σε όλους μας τη δύναμη να κάνουμε όλο και περισσότερα για την προστασία του Ασπροπάρη.  

© WWF Ελλάς

Το WWF Ελλάς σε συνεργασία με τα ΚΠΕ Μαρωνείας και Σουφλίου πραγματοποίησε σχολικές δράσεις με συνοδοιπόρους τα πέντε σχολεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Ροδόπης που από το 2013 έχουν λάβει μέρος στις δράσεις της συμβολικής υιοθεσίας του Ασπροπάρη.

Ευχαριστούμε θερμά το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς –Λευκίμης Σουφλίου για την άδεια κίνησης και βοήθεια που προσέφερε για τη μεταφορά των μαθητών από τη Λευκίμη στην κορυφή Γερακίνα, το Δήμο Σουφλίου που παραχώρησε λεωφορεία για τη μεταφορά των μαθητών από το Γυμνάσιο Σουφλίου στη Δαδιά και από το Γυμνάσιο & Δημοτικό Τυχερού στη Λευκίμη, τους εθελοντές του προγράμματος EVS για τη βοήθειά τους στη δημιουργία των μηνυμάτων και τα ΚΠΕ Μαρώνειας και Σουφλίου για τη συνεργασία του στην υλοποίηση του ετήσιου αυτού προγράμματος συμβολικής υιοθεσίας των ζευγαριών του Ασπροπάρη από τους μαθητές της περιοχής, τους δασκάλους των σχολείων που συνεργάστηκαν για να υλοποιηθούν όλες οι δράσεις επιτυχώς .

Υπεύθυνη επικοινωνίας : Καραμπάτσα Ροδούλα
Τηλέφωνο επικοινωνίας 2554032210
e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

*Οι δράσεις έγιναν στο πλαίσιο της δράσης D5 του προγράμματος LIFE10 NAT/BG/000152, με τίτλο “Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στη Βουλγαρία και την Ελλάδα το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία των: Ορνιθολογική Εταιρεία της Βουλγαρίας (Bulgarian Society for the Protection of Birds–BSPB), Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Ελλάς και Ορνιθολογική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας (Royal Society for the Protection of Birds–RSPB). Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και το Ίδρυμα MAVA.

 Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια