Πιστοί στο καλοκαιρινό μας ραντεβού, ανηφορίσαμε για το οροπέδιο που βρίσκεται κοντά στα Βουλγαρικά σύνορα, όπου κάθε χρόνο οργανώνεται το πανηγύρι στη θέση Χίλια. Κάτοικοι των ορεινών χωριών της Ροδόπης, από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, συναντιούνται εδώ για να γιορτάσουν τα παραδοσιακά έθιμα που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους. Στην πλειονότητά τους, αγρότες και κτηνοτρόφοι που ζουν και δουλεύουν καθημερινά στη φύση.

Ανταλλάσσοντας τις ιστορίες μας... - WWF Ελλάς/J. M. Rodriguez

Κάθε χρόνο ερχόμαστε εδώ για να τους συναντήσουμε και να τους ενημερώσουμε για την προστασία των γυπών και των αρπακτικών πουλιών. Και αυτοί μοιράζονται μαζί μας κάποιες στιγμές από τη δουλειά τους, όπου παρατήρησαν τα πουλιά και μας ρωτούν πληροφορίες για αυτά, όπως πόσα μικρά γεννούν, αν μένουν όλο τον χρόνο εδώ και διάφορα άλλα. Μπορείς εύκολα να εντοπίσεις τους γύπες και τα αρπακτικά πουλιά λόγω μεγέθους, ωστόσο άλλοτε προσελκύουν την προσοχή των βοσκών και άλλοτε όχι.

Αν και οι περισσότεροι δυσκολεύονται να διακρίνουν τις διαφορές τους, είναι εντυπωσιακή η παρατηρητικότητα κάποιων βοσκών που χωρίς εξοπλισμό, κιάλια ή τηλεσκόπιο, όχι μόνον διακρίνουν τα αρπακτικά πουλιά μεταξύ τους, αλλά έχουν μάθει τις συνήθειές τους και νιώθουν περήφανοι για αυτές τους τις γνώσεις.

Για εμάς είναι πάντα μια εμπειρία με συναισθηματική φόρτιση να μοιραζόμαστε μαζί τους τις ιστορίες μας από τη φύση.