Η προστασία των νησιωτικών υγρότοπων δεν αποτελεί μια επιστημονική άσκηση επί χάρτου ούτε αφορά απλώς και μόνο στη διατήρηση όμορφων οικοσυστημάτων της Ελλάδας. Η προστασία τους είναι επιτακτική κυρίως γιατί τα μικρά αυτά διαμάντια, συνιστούν πολύτιμους θύλακες ζωής και «στέγη» μιας μοναδικής βιοποικιλότητας.

14 από τα 22 αυτόχθονα είδη αμφιβίων και όλα τα υδρόβια ερπετά της Ελλάδας (2 ποταμοχελώνες και 2 νερόφιδα) απαντώνται και σε υγρότοπους των νησιών. Μάλιστα, τα δύο μοναδικά ενδημικά είδη της χώρας μας, απαντούν μόνο σε νησιωτικούς υγρότοπους: Ο βάτραχος της Καρπάθου στην Κάρπαθο (ίσως και τη Ρόδο) και ο Κρητικός βάτραχος στην Κρήτη. Με λίγα λόγια, υποβάθμιση αυτών των οικοσυστημάτων θα σημάνει και ευθεία απειλή εξαφάνισης για αυτά τα είδη.

Καθώς οι υγρότοποι υποβαθμίζονται με ταχείς ρυθμούς, η επιβίωση των  νησιώτικων πληθυσμών των αμφιβίων και υδρόβιων ερπετών γίνεται όλο και πιο αβέβαιη.