Στην τελευταία επίσκεψη στα Σεκάνια, στις αμμοθίνες, ψηλά δηλαδή στην παραλία και δίπλα σε μία περιοχή με έντονη αμμοθινική βλάστηση, ανακαλύψαμε μια φωλιά της περσινής περιόδου περιτυλιγμένη από ρίζες φυτών. Βρισκόταν στην επιφάνεια ως ένα ενιαίο συσσωμάτωμα με τα αυγά να διακρίνονται... Αυγά που μάλλον δύσκολα θα είχαν καταφέρει να εκκολαφθούν αφού είχαν «ριζώσει». Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα αυγά αποτελούν πηγή τροφής, θρεπτικών συστατικών και υγρασίας για το ριζικό σύστημα φυτών που γειτνιάζουν με τις φωλιές.

Ως σημαντικός παράγοντας εκκόλαψης μιας φωλιάς Caretta caretta είναι η καταλληλότητα της θέσης της. Το WWF Ελλάς, μέσω μετρήσεων δυναμικής της ακτής, ελέγχει παραμέτρους, όπως τις ζώνες βλάστησης, την κλίση της παραλίας καθώς και άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη φωλεοποίηση. Η διάβρωση και η μετακίνηση φερτών υλικών (λάσπης και χώματος) στην παραλία αυξάνουν τη βλάστηση στην περιοχή των αμμοθινών μειώνοντας ουσιαστικά τον ωφέλιμο χώρο για φωλεοποίηση.

Τη φωλιά τη μεταφέραμε στα γραφεία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) για να εκτεθεί στο Κέντρο Ενημέρωσης του ΕΘΠΖ ως ένα «φυσικό σπάνιο γλυπτό».