Σταματώντας για μια μέρα τις δειγματοληψίες μας στην Κεφαλονιά επισκεφτήκαμε την Ιθάκη για να απογράψουμε τον μοναδικό υγρότοπό της, την Αλυκή (ITH001). Η Αλυκή βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του όρμου Αγίου Νικολάου. Όπως προϊδεάζει και το όνομά του, πριν λίγες δεκαετίες γίνονταν μικρής έκτασης αλοπηγία.
Πρόκειται για ένα εποχικό λιμνίο αλμυρού νερού έκτασης 3 στρεμμάτων. Το χειμώνα τα κύματα της θάλασσας το γεμίζουν με νερό και φύλλα ποσειδωνίας αλλά και με διάφορα πλαστικά απορρίμματα, που επιπλέουν στη θάλασσα. Παράλληλα το νερό της βροχής καθώς ρέει επιφανειακά μεταφέρει άργιλο, ο οποίος επικάθεται στον πυθμένα του υγροτόπου. Το καλοκαίρι το νερό εξατμίζεται και αποκαλύπτεται ο λασπώδης και γεμάτος οργανικές ουσίες πυθμένας του.

Ο υγρότοπος είναι οριοθετημένος από τη μεριά της ξηράς με ξερολιθιά και στις γύρω εκτάσεις υπάρχουν ελαιώνες, ερειπωμένα σπίτια και πηγάδια, αλλά και σύγχρονες πρόχειρες κατασκευές που χρησιμεύουν ως κατάλυμα ενός ανθρώπου και οικόσιτων ζώων.

Η Αλυκή είναι ο μοναδικός υγρότοπος της Ιθάκης και γι’ αυτό έχει μεγάλη βιολογική σημασία για το νησί. Καθώς η οδική πρόσβαση προς την Αλυκή είναι πλέον εύκολη, η Δημοτική Αρχή και οι κάτοικοι της Ιθάκης θα πρέπει να τον προσέχουν ως κόρη οφθαλμού!


ΕΚΤΑΚΤΟ

Μπες τώρα στη μάχη ενάντια στη κλιματική κρίση

Καθώς η κλιματική κρίση κλιμακώνεται εμείς δεν μένουμε σιωπηλοί.

Από το 1991 αγωνιζόμαστε ενάντια στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις, μαχόμαστε κατά της απώλειας της άγριας ζωής, των δασικών πυρκαγιών και της υπεραλίευσης, ξεσκεπάζουμε την κακή νομοθεσία και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και κάνουμε νομικές παρεμβάσεις, σχεδιάζουμε λύσεις μακριά από τις ρυπογόνες πρακτικές των ορυκτών καυσίμων και αλλάζουμε συνειδήσει πολιτών και κυβερνήσεων. Πιστεύουμε πως είμαστε η γενιά που μπορεί να χτίσει το μέλλον της ανθρωπότητας διαφορετικά και για να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για όλα όσα εκπροσωπούμε χρειαζόμαστε την οικονομική σου υποστήριξη περισσότερο από ποτέ. 

Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά είναι αρκετή για να συμβάλει στη πιο μεγάλη αλλαγή!

Υποστήριξε

Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια