Παρότι το αίτημα χωροθέτησης προστατευόμενων περιοχών και δημιουργίας εθνικών πάρκων βρήκε ανταπόκριση από την πολιτεία, η προστασία της πανίδας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου παραμένει ελλιπής. Η απουσία κέντρων περίθαλψης και βασικών υποδομών, πολλές φορές καταδικάζει τα ζώα που αντιμετωπίζουν το οποιοδήποτε  πρόβλημα.Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς με τον πλέον τραγικό τρόπο το περασμένο Πάσχα, όταν ένα ζαρκάδι, ηλικίας τριών ετών, ξεψύχησε, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες πολιτών και μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων.Το συμβάν καταγράφηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στον δρόμο μεταξύ Αρίστης και Παπίγκου, όπου ένα διερχόμενο αυτοκίνητο συγκρούστηκε με το άτυχο ζώο. Οι κάτοικοι της περιοχής που το βρήκαν, απευθύνθηκαν στο Κέντρο του WWF στο Μικρό Πάπιγκο και σε συνεργασία με τον υπεύθυνο του γραφείου, το μετέφεραν στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Μπουραζανίου, το μόνο μέρος όπου υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για την περίθαλψη άγριων ζώων.

Χωρίς υποδομές

Γιατί όμως συνέβη αυτό από τη στιγμή που το ζαρκάδι βρέθηκε χτυπημένο κοντά στον πυρήνα του Πάρκου της Πίνδου; Ο κυριότερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για εθνικό πάρκο αν δεν έχουμε κάποιες συγκεκριμένες και λειτουργικές υποδομές μέσα σε αυτό. Και μια από αυτές είναι η δημιουργία κέντρου για την περίθαλψη των άγριων ζώων», δηλώνει ο Κώστας Τζιόβας, υπεύθυνος του γραφείου του WWF Ελλάς στο Μικρό Πάπιγκο.

Δεν άντεξε

Ο Γιώργος Τάσσος, ιδιοκτήτης του κέντρου και κτηνίατρος στο επάγγελμα δήλωσε σχετικά: «Το ζαρκάδι είχε χτυπηθεί σε λεκάνη και οπίσθια άκρα. Είναι ευαίσθητα ζώα και δεν δέχονται ανθρώπινη παρουσία. Με την παραμικρή εμφάνιση του ανθρώπου το ζώο πετάγεται γιατί αυτή είναι φυσιολογική αντίδρασή του. Τα τραύματα ήταν εσωτερικά και δεν του επέτρεψαν να επιβιώσει».

Στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου έχει τεθεί ήδη το θέμα τοποθέτησης προειδοποιητικών πινακίδων για όσους οδηγούς κινούνται στους δρόμους. Η τοποθέτηση των ενημερωτικών πινακίδων θεωρείται επιβεβλημένη, αφού πολλοί επαρχιακοί δρόμοι βρίσκονται εντός των ορίων του εθνικού πάρκου και τα άγρια ζώα κινδυνεύουν διαρκώς. Ο κ. Τάσσος εκτιμά και εύχεται ο θάνατος του ζαρκαδιού να αφυπνίσει ντόπιους και επισκέπτες της περιοχής. «Το κακό έγινε. Μακάρι να είναι ένα ερέθισμα για να προχωρήσουμε και να αποφύγουμε παρόμοια συμβάντα και παράλληλα να ευαισθητοποιηθούν όλοι και να σεβαστούν τον τόπο και το περιβάλλον».

Δείτε περισσότερα για την παρουσία του WWF Ελλάς στην Πίνδο.


ΕΚΤΑΚΤΟ

Μπες τώρα στη μάχη ενάντια στη κλιματική κρίση

Καθώς η κλιματική κρίση κλιμακώνεται εμείς δεν μένουμε σιωπηλοί.

Από το 1991 αγωνιζόμαστε ενάντια στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις, μαχόμαστε κατά της απώλειας της άγριας ζωής, των δασικών πυρκαγιών και της υπεραλίευσης, ξεσκεπάζουμε την κακή νομοθεσία και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και κάνουμε νομικές παρεμβάσεις, σχεδιάζουμε λύσεις μακριά από τις ρυπογόνες πρακτικές των ορυκτών καυσίμων και αλλάζουμε συνειδήσει πολιτών και κυβερνήσεων. Πιστεύουμε πως είμαστε η γενιά που μπορεί να χτίσει το μέλλον της ανθρωπότητας διαφορετικά και για να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για όλα όσα εκπροσωπούμε χρειαζόμαστε την οικονομική σου υποστήριξη περισσότερο από ποτέ. 

Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά είναι αρκετή για να συμβάλει στη πιο μεγάλη αλλαγή!

Υποστήριξε

Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια