Επιστολή προς τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ | WWF
Επιστολή προς τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ

Δημοσιεύτηκε στις 12 January 2021

Με επιστολή προς τους Κώστα Σκρέκα, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, Υφυπουργό Προστασίας του Περιβάλλοντος, και Νίκο Ταγαρά, Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, το WWF Ελλάς επισημαίνει μια σειρά από άμεσες προτεραιότητες αρμοδιότητάς τους.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «η Έκθεση για τη βιοποικιλότητα και τις πανδημίες της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας Επιστήμης - Πολιτικής για τη βιοποικιλότητα και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες (IPBES), που δημοσιεύτηκε στις 29 Οκτωβρίου, αναδεικνύει με σαφή επιστημονικά στοιχεία τη σχέση αυτή, και τονίζει την ανάγκη για ριζικές αλλαγές και επαναπροσδιορισμό των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που επιφέρουν απώλεια φυσικού περιβάλλοντος, ως ανάγκη για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών. Προς αυτό συνηγορούν και όλες οι επιστημονικές μελέτες που προειδοποιούν την ανθρωπότητα για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον πλανήτη και τον άνθρωπο. Τα τελευταία χρόνια, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο συχνά και πιο έντονα, απειλώντας άμεσα τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, επηρεάζοντας παράλληλα και τη βιοποικιλότητα. Οι πρόσφατες κλιματικές καταστροφές στη Θεσσαλία, την Κρήτη και την Εύβοια ή τη Μάνδρα, τη Χαλκιδική και τα Χανιά τα
προηγούμενα χρόνια, οι φωτιές στο Μάτι κ.α. αποδεικνύουν πόσο ευάλωτη και ανοχύρωτη βρίσκεται η χώρα μας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. 
 
Υπό το πρίσμα αυτό, ο ρόλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα είναι για τα επόμενα χρόνια κομβικός. Οι αποφάσεις που θα λάβετε το προσεχές χρονικό διάστημα οφείλουν να είναι περιβαλλοντικά φιλόδοξες, ικανές να θωρακίσουν τη χώρα μας από καταστροφικές
απειλές και να θέσουν τις βάσεις για πραγματικά βιώσιμη ανάκαμψη. Στο υπόμνημα που σας επισυνάπτουμε παραθέτουμε συγκεκριμένες ενέργειες που προτείνουμε να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.»
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ