Έκθεση Σύνθεσης UNFCCC: Η COP28 πρέπει να ανταποκριθεί στην ανάγκη και θέληση του κόσμου για κλιματική δράση

Δημοσιεύτηκε στις November, 16 2023

Γκλάντ, Ελβετία (14 Νοεμβρίου) Η νέα έκθεση του ΟΗΕ αναλύει τα κλιματικά πλάνα χωρών για μείωση των εκπομπών - και τα ευρήματα είναι σοβαρά.

Η ετήσια έκθεση σύνθεσης της UNFCCC (σύμβαση - πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή) αναλύει τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDCs) 195 χωρών. Σύμφωνα με την έκθεση, ακόμα κι αν εφαρμοστούν οι πιο πρόσφατες εθνικές κλιματικές στρατηγικές, οι τρέχουσες δεσμεύσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση των εκπομπών κατά περίπου 8,8%, παρατηρώντας μία μικρή βελτίωση από το 10,6% που εντοπίστηκε στην περσινή έκθεση του 2022. Ωστόσο, για να μπορέσουμε να μιλάμε για ένα ασφαλές μέλλον, ο κόσμος θα πρέπει να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές κατά τουλάχιστον 43% έως το 2030.

“Η ανάγκη του κόσμου να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα την κλιματική κρίση δεν μπορεί να υποτιμηθεί", αναφέρει ο Manuel Pulgar-Vidal, επικεφαλής του WWF σε θέματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας και πρόεδρος της COP20. "Θα πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και με αποφασιστικότητα. Για το κοινό καλό του πλανήτη μας, θα πρέπει να είμαστε όλοι πρόθυμοι και ενωμένοι, ώστε να ενισχύσουμε τις φιλοδοξίες μας για κλιματική δράση, να συνεργαστούμε, να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, να μετασχηματίσουμε τις κοινωνίες μας και να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη”.

Με κάθε δέκατο αύξησης της θερμοκρασίας, περισσότερες ζωές, οικοσυστήματα και οικονομίες εκτίθενται σε κίνδυνο. Και αυτό είναι πλέον ορατό, ιδίως μετά από μία χρονιά όπου οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έσπασαν κάθε ρεκόρ, αφήνοντας σημάδια καταστροφής σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Η φετινή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα COP28, που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι, αποτελεί μία ακόμα ευκαιρία, ίσως και την τελευταία, για κλιματική δράση. Εάν συνεχίσουμε να παραμένουμε αδρανείς, θα υπάρχουν συνέπειες - ήδη τις βιώνουμε, άνθρωποι και πλανήτης. Είναι στα χέρια των παγκόσμιων ηγετών να δράσουν για να το σταματήσουν. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να επιταχύνουν την κλιματική δράση μέσα από αποφάσεις - κλειδιά που θα λάβουν στη COP28.

Μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να είναι η επιλογή και ο σχεδιασμός φιλόδοξων κλιματικών δράσεων, όπως περιγράφεται στον Παγκόσμιο Απολογισμό (Global Stocktake), μία διαδικασία που σχεδιάστηκε ώστε να ενημερώσει τον επόμενο γύρο των εθνικών κλιματικών σχεδίων. “Το Global Stocktake πρέπει να βοηθήσει στο να μειωθεί ο χάσμα μεταξύ του τι σχεδιάζουν οι χώρες και του τι πρέπει να γίνει για να περιοριστεί η παγκόσμια θερμοκρασία στον 1,5℃" σύμφωνα με τον Manuel Pulgar-Vidal. 

Μία δεύτερη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τη κλιματική αλλαγή που δόθηκε στη δημοσιότητα (15 Νοεμβρίου) αναφέρει ότι εάν εφαρμοστούν εγκαίρως όλα τα σχέδια των χωρών για μηδενισμό εκπομπών (net-zero) μέχρι τα μέσα του αιώνα, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυτών των χωρών θα είναι περίπου 63% χαμηλότερες το 2050 (σε σύγκριση με το 2019). Ωστόσο, ανησυχητικά, πολλοί στόχοι net-zero παραμένουν αβέβαιοι και αναβάλλουν κρίσιμες δράσεις που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα. 

Σημειώσεις:

  • Η ανάλυση στην Έκθεση Σύνθεσης των UN Climate Change 2023  (NDC Synthesis Report) καλύπτει τα εθνικά σχέδια δράσης (ή εθνικά καθορισμένες συνεισφορές - NDCs) των 195 χωρών που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού. Περιλαμβάνει 20 νέα ή επικαιροποιημένα NDCs που υποβλήθηκαν μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023.
  • Ο UN Climate Change δημοσίευσε στις 14/11 ένα συμπληρωματικό έγγραφο - την Έκθεση Σύνθεσης για τις Μακροπρόθεσμες Στρατηγικές Ανάπτυξης Εκπομπών του 2023 (2023 Synthesis Report on Long-Term Emissions Development Strategies). Οι τρέχουσες μακροπρόθεσμες στρατηγικές αντιπροσωπεύουν 75 μέρη που συμμετέχουν στη Συμφωνία του Παρισιού και αποτελούν το 87% του ΑΕΠ του κόσμου, το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού για το 2019 και περίπου το 77% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2019.
© WWF