WWF newsletter


Τεύχος 79, Μάιος 2011

θέματα

ΠΕΞΕ και κέρδισε!

H εξοικονόμηση κατ’ οίκον δεν είναι παιχνίδι αλλά σημαντικός παράγοντας για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής! Κι όμως, το ΠΕΞΕ έρχεται να συνδυάσει τις προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας με πλούσια δώρα, εξοικονόμηση χρημάτων, έντονο συναγωνισμό μεταξύ "εθνικών ομάδων" και κυρίως συμμετοχή όλων μας στη μείωση εκπομπών CO2.

Με απώτερο σκοπό λοιπόν την ενεργοποίηση όλων των πολιτών για την επίτευξη του κοινού μας στόχου, το WWF Ελλάς παίρνει την πρωτοβουλία και, σε συνεργασία με την Ηelesco, συνδιοργανώνει φέτος το Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΠΕΞΕ). Το "ΠΕΞΕ" υποστηρίζεται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Ευφυής Ενέργεια – Ευρώπη" και διοργανώνεται σε 10 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι ακριβώς, όμως, είναι το "ΠΕΞΕ"; Πρόκειται για ένα διαγωνισμό μεταξύ νοικοκυριών από όλη την Ευρώπη, στο τέλος του οποίου θα αναδειχθεί η εθνική ομάδα εκείνης της χώρας που πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση εκπομπών CO2. Παράλληλα, τα νοικοκυριά κάθε χώρας θα συναγωνιστούν μεταξύ τους για την ανάδειξη του εθνικού πρωταθλητή, με τα ίδια πάντα κριτήρια (μείωση εκπομπών CO2). Για το τελικό αποτέλεσμα καθοριστικό ρόλο θα παίξουν τόσο οι αλλαγές στη συμπεριφορά των "καταναλωτών ενέργειας" όσο και η λήψη αποδοτικών δομικών μέτρων μέσα στα σπίτια.

Η συμμετοχή στο "ΠΕΞΕ" είναι πολύ απλή. Ένα κατάλληλα σχεδιασμένο εργαλείο, ο Λογαριασμός Εξοικονόμησης Ενέργειας, θα σας βοηθήσει να μετρήσετε την κατανάλωσή σας, να υπολογίσετε τις μελλοντικές δαπάνες σας και, κυρίως, να λάβετε εκείνα τα μέτρα που θα μειώσουν το ενεργειακό σας αποτύπωμα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να καταχωρίσετε τα στοιχεία από τους λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας (ηλεκτρισμός, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κτλ). Δεν απαιτείται καμία ειδική γνώση για να λάβετε μέρος ούτε θα απαιτήσει πολύ από το χρόνο σας!

Στο τέλος του διαγωνισμού τα νοικοκυριά που υιοθέτησαν την καλύτερη ενεργειακή στρατηγική θα λάβουν σημαντικά δώρα, που θα τα βοηθήσουν να μειώσουν ακόμα περισσότερο την ενεργειακή τους κατανάλωση. Ταυτόχρονα, όλοι οι συμμετέχοντες θα εξοικονομήσουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους μα, πάνω από όλα, θα συνειδητοποιήσουν πως ο καθένας από εμάς μπορεί με απλούς τρόπους να πετύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους στην καθημερινή του ζωή!
Είναι εύκολο, είναι απλό, μπορείς να κερδίσεις πολλά! ΠΕΞΕ τώρα!

Το Πάντα συμβουλεύει…

…να τρώτε μαϊντανό γιατί διαθέτει εξαιρετική θρεπτική αξία! Ο μαϊντανός είναι ο γαστρο-νομικός δορυφόρος κάθε τροφής, καθώς πάει σχεδόν με όλα. Xωριάτικο μακεδονήσι ή πετροσέλινο είναι μερικές από τις ονομασίες του. Παράλληλα, φυτρώνει εύκολα και παντού: σε χωράφια, σε κήπους, ακόμα και σε μικρές γλάστρες, γνωστοποιώντας την παρουσία του και φωνάζοντας για την αναγκαιότητά του σε ένα καλό γεύμα.

Ο μαϊντανός θεωρείται ένα εξαιρετικό μυρωδικό και η θρεπτική του αξία συνίσταται στην περιεκτικότητά σε αντιοξειδωτικά συστατικά, καθώς και σε βιταμίνες Α και C. Έρευνες έδειξαν ότι μειώνει την πίεση περισσότερο από 40% και αυξάνει τη διούρηση. Επίσης, φαίνεται να ευνοεί την πέψη των τροφών, καθώς αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου, χάρη σε ένα από τα κύρια αιθέρια έλαιά του, που ονομάζεται μυριστισίνη. Σε αυτή οφείλεται και η ελαφρά παραισθησιογόνος δράση που του αποδίδεται.

Ένα άλλο έλαιο, που ονομάζεται απιόλη, ευθύνεται για την αυξημένη κινητικότητα της μήτρας και πιθανολογείται ότι σε μεγάλες δόσεις σχετίζεται με διαταραχές του κύκλου στη γυναίκα. Τέλος, για τον ίδιο λόγο απαγορεύονται υπερβολές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Αντιμικροβιακές και αντιρρευματικές ιδιότητες που του αποδίδονται δεν έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά.

Πηγή: Iatronet

Το Πάντα κάνει "κλικ"…

…στους πρώτους δασικούς χάρτες, οι οποίοι είναι πλέον γεγονός! Οι χάρτες αυτοί είναι ένα βασικό εργαλείο για την ανάδειξη, την προστασία, αλλά και τη μελλοντική διαχείριση των δασικών εκτάσεων της χώρας μας, αλλά και ο δρόμος για τη δημιουργία δασολογίου, ώστε να απεμπλακεί η δασική υπηρεσία από την εξοντωτική και αποκλειστική ενασχόλησή της με πράξεις χαρακτηρισμών και να ασχοληθεί με το ουσιαστικό της αντικείμενο, που είναι η προστασία και η διαχείριση.

Αρχικά έγινε ανάρτηση για τρεις μόνο δήμους της Αττικής (Πεντέλη, Νέα Πεντέλη και Μαραθώνα) και ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν και άλλοι χάρτες σύντομα!

Πηγή: ΥΠΕΚΑ

Το Πάντα "εκπέμπει"…

Μια ενδιαφέρουσα μέτρηση για την ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά έγινε πρόσφατα στο σπίτι μιας τετραμελούς οικογένειας παρουσία του ερευνητή του Δημόκριτου κ. Δημήτρη Κοσμόπουλου. Το όριο ασφαλείας που θέτουν οι περισσότεροι ερευνητές αλλά και οι κατασκευαστές των μετρητών είναι τα 5,8 μιλιβάτ/τ.μ., εφόσον η έκθεσή μας στην ακτινοβολία είναι διαρκής. Για να δούμε λοιπόν τα αποτελέσματα:

Κινητό τηλέφωνο: 365 φορές πάνω από το όριο!
Ο οικιακός μετρητής έδειξε 1.827(!) μιλιβάτ -365 φορές πάνω από το όριο- τη στιγμή που το τηλέφωνο καλούσε, όπως και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας! Να σημειώσουμε ότι στη δική μας μέτρηση η απόσταση μετρητή-κινητού ήταν περίπου 10 εκατοστά, ενώ όταν συνομιλούμε χωρίς hands free το κινητό εφάπτεται στο κεφάλι και η απόσταση... μηδενίζεται.
Oταν το κινητό φορτίζει η μέτρηση κυμαίνεται σε φυσιολογικά όρια, ωστόσο οι ειδικοί συμβουλεύουν να μη φορτίζουμε το κινητό δίπλα στο κεφάλι μας. Σε κλειστούς, μικρούς χώρους, όπως το ασανσέρ, το αυτοκίνητο ή τα τούνελ των αυτοκινητοδρόμων, η ακτινοβολία αυξάνεται, καθώς το κινητό προσπαθεί πιο έντονα να "πιάσει" σήμα.

Ασύρματο δίκτυο ίντερνετ (router): Μην ξεχνάτε να το κλείνετε. Η μέτρηση έδειξε 15,20 μιλιβάτ, τριπλάσια από το όριο, σε απόσταση 10 εκατοστών, ενώ δίπλα στην κεραία η ακτινοβολία άγγιξε τα 578 μιλιβάτ (100 φορές μεγαλύτερη του ορίου)! Υπολογίστε ότι αυτή η ποσότητα εκπέμπεται συνεχώς, όσο το router παραμένει αναμμένο -ακόμη κι όταν δε χρησιμοποιείτε το ίντερνετ. Αρα, μπορεί η ακτινοβολία να είναι μικρότερη από αυτή του κινητού, για παράδειγμα, όμως τη δέχεστε συνεχώς.
Φούρνος μικροκυμάτων: Από μακριά κι αγαπημένοι.
Η μέτρησή μας έδειξε 11,53 μιλιβάτ, διπλάσια του ορίου, σε μια απόσταση 20-30 εκατοστών. Εν ολίγοις: αφήστε τον να δουλεύει μόνος του, όση ώρα λειτουργεί καλό είναι να απομακρύνεστε, και εσείς και κυρίως τα μικρά παιδιά. Αυξημένη σε σχέση με τα επιτρεπτά όρια είναι η ακτινοβολία που εκπέμπει και ο συμβατικός φούρνος όταν λειτουργεί, οπότε καλό είναι και σε αυτή την περίπτωση να κάνετε το ίδιο.

Ενδοεπικοινωνία Baby Phone: Χαμηλή ακτινοβολία, αλλά όχι για παιδιά. Η μέτρηση δίπλα στην κεραία έδειξε 3,20 μιλιβάτ, κάτω του ορίου, ενώ σε απόσταση 20 εκατοστών η ακτινοβολία έπεσε κάτω από το μηδέν. Ωστόσο, τα παιδιά, και ειδικά τα βρέφη, είναι πολύ ευαίσθητα, ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Καλό είναι λοιπόν να το τοποθετείτε σε μια απόσταση μεγαλύτερη του μέτρου.

Ασύρματο τηλέφωνο: Η ύπουλη ακτινοβολία.
Ακόμα και όταν δε μιλάμε με το ασύρματο τηλέφωνο, η βάση του εκπέμπει συνεχώς ακτινοβολία και αυτό είναι το ύπουλο σε αυτή την περίπτωση. Η μέτρηση έδειξε 31,40 μιλιβάτ, πενταπλάσια του ορίου, δίπλα στη βάση του τηλεφώνου. Όταν τοποθετήσαμε το μετρητή σε μια απόσταση 20-30 εκατοστών έδειξε 10,76 μιλιβάτ, νούμερο δύο φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Σκεφτείτε ότι μπορεί να μην αγγίζει την τιμή του κινητού κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, αυτό όμως εκπέμπει χωρίς διακοπή!

Το Πάντα ποδηλατεί...

Με καύσιμο κίνησης την ίδια την ενέργεια των ποδιών τους, οι ποδηλάτες κούριερ προσφέρουν μια "πράσινη" λύση για τις ταχυμεταφορές και ταυτόχρονα στέλνουν ένα μήνυμα σε όλους τους νέους ποδηλάτες που έχουν εμφανιστεί στην πόλη: διεκδικήστε το χώρο που σας ανήκει στην άσφαλτο.

Oι ποδοκίνητοι ταχυμεταφορείς, χαρακτηριστικές φιγούρες στους δρόμους της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο, έκαναν την εμφάνισή τους στην Αθήνα από τον περασμένο Απρίλιο. Κομιστής της ιδέας στην Ελλάδα είναι ο 33χρονος Χάρης Σκαφτούρος, της εταιρείας Bondex. "Δεν είναι μια πρωτότυπη αλλά μια γνωστή ιδέα, την οποία πολλοί αστικοί ποδηλάτες συζητούσαν να κάνουν πραγματικότητα, αλλά έτυχε να την ξεκινήσω πρώτος. Έψαχνα καιρό να βρω τον πρώτο πελάτη που θα με έβγαζε στο δρόμο και τον περασμένο Απρίλιο τα κατάφερα. Μέσα σε εννέα μήνες γίναμε πέντε οι μόνιμοι ταχυδρόμοι και άλλα δέκα άτομα βρίσκονται σε αναμονή αναλόγως του φόρτου εργασίας".

Οι πελάτες τούς επιλέγουν όχι μόνο γιατί είναι περιβαλλοντικά φιλικοί, αλλά και γιατί είναι φθηνότεροι και γρηγορότεροι. Κατά μέσο όρο πάνε με 35-40 χλμ την ώρα, όταν τα αυτοκίνητα πάνε με 10-12 χλμ και τα μηχανάκια με 20 χλμ την ώρα. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι αντίστοιχες με αυτές ενός πραγματικού ταχυμεταφορέα. Δηλαδή εάν βιάζεσαι να στείλεις κάτι, ανεξαρτήτως του πότε πήρες τηλέφωνο, η παραγγελία επιτελείται άμεσα, με συντομότερο χρόνο παράδοσης τα 45 λεπτά σε οποιοδήποτε μέρος της Αθήνας. "Για μένα" λέει ο Χ. Σκαφτούρος "η μεγαλύτερη επιτυχία είναι ότι η υπεύθυνη ταχυδρομείου μιας πολυεθνικής με την οποία συνεργαζόμαστε μας είπε ότι θα μας επέλεγε ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως ποδηλάτου".

Τα μικροατυχήματα, όπως και οι περιπέτειες όταν κινείσαι στο κέντρο της Αθήνας έξω από το "κουβούκλιο" ασφάλειας του αυτοκινήτου, είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ο ίδιος έχει σπάσει τους δύο καρπούς του όταν φρέναρε για μια… γάτα, τον έχουν λιντσάρει στην οδό Αχαρνών όταν πίστεψαν ότι είναι μετανάστης, ενώ έφαγε ξύλο στην Πειραιώς όταν ένας οδηγός θεώρησε ότι του χτύπησε το τρίκυκλό του. Όμως η δουλειά του ποδηλάτη κούριερ είναι πάνω απ' όλα προσωπική ευχαρίστηση για τον Χ. Σκαφτούρο. "Βλέπω την πόλη διαφορετικά. Μου αρέσει πολύ όταν αλλάζω περιοχές και από την Κηφισιά κατηφορίζω στον Πειραιά και από το Περιστέρι ανηφορίζω στο Ψυχικό, βλέποντας την κοινωνική διαστρωμάτωση. Μου αρέσουν τα γκράφιτι, τα συνθήματα σε τοίχους, να περνάω από πάρκα και σε λίγη ώρα να βρίσκομαι στα πιο κακόφημα και εξαθλιωμένα σημεία του αστικού ιστού. Γνωρίζεις καλά την πόλη. Στους ίδιους δρόμους με το αυτοκίνητο δε βλέπεις τίποτε από αυτά".

Επιθυμία του, το φαινόμενο της Bondex, της πρώτης εταιρείας ποδηλατικών μεταφορών, να εξαπλωθεί, όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη με την εμφάνιση της νέας εταιρείας, της "bike2door". Να υπάρξουν μερικά ακόμη ίδιου τύπου στην Αθήνα και μαζί να κατακτήσουν το κέντρο της πόλης, που θα εξυπηρετείται από "messengers", όπως ονομάζονται, ενώ έστω και λίγοι από τους 10.000 ποδηλάτες που εμφανίστηκαν στην τελευταία ποδηλατοπορεία να βγουν στους δρόμους σε καθημερινή βάση.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το Πάντα μαγειρεύει...

…ένα μπισκοτογλυκό, νόστιμο κι εύκολο!

Χρειάστηκε:
- 1-2 πακέτα μπισκότα τύπου πτι-μπερ
- 50γρ κακάο
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 200 γρ. βούτυρο
- 2 αβγά
- 1 βανίλια
- 1 ποτηράκι κονιάκ
- ¾ του ποτηριού γάλα

Το Πάντα, για να φτιάξει το γλυκό του, έβαλε σε μια μικρή κατσαρόλα με τη σειρά το βούτυρο, τη ζάχαρη και το κακάο σε σιγανή φωτιά, μέχρι να λιώσουν, χωρίς να βράσουν. Έβγαλε την κατσαρόλα από τη φωτιά και έριξε τα αβγά, ανακατεύοντας γρήγορα. Όταν η σάλτσα άρχισε να δένει πρόσθεσε τη βανίλια και το άφησε να κρυώσει. Τέλος, ζέστανε το γάλα και πρόσθεσε το κονιάκ.

Πήρε μια παραλληλόγραμμη φόρμα και, αφού έριξε λίγη σάλτσα στη βάση της, βούτηξε τα μπισκότα στο αρωματισμένο γάλα και έβαλε δυο στρώσεις μπισκότα και από πάνω σάλτσα μέχρι να τα καλύψει τελείως. Επανέλαβε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Έβαλε το γλυκάκι του στο ψυγείο, περίμενε με το πιρούνι στο χέρι περίπου δύο ωρίτσες, για να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί, και μετά το απόλαυσε!

Το Πάντα συναντά…

… τον κρητικό δενδροβάτραχο! Ο δενδροβάτραχος (Hyla arborea) είναι ένα μικρό πράσινο βατραχάκι που ζει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, πάντα κοντά σε γλυκό νερό.

Το βατραχάκι αυτό έχει μια ξεχωριστή ικανότητα σε σχέση με τα άλλα αμφίβια της Ελλάδας: Μπορεί να σκαρφαλώνει σε φυτά, δένδρα και αλλού χάρη στις βεντούζες που έχει στις άκρες των δαχτύλων του. Ζει σε υγρολίβαδα, δίπλα σε ποταμάκια και λίμνες, αλλά προσεγγίζει το νερό κατά τις αρχές της άνοιξης για να γεννήσει τα αβγά του.

Στην Κρήτη υπάρχει ένα υποείδος με το όνομα Hyla arborea cretensis και, μέσω του προγράμματος του WWF Ελλάς για τους νησιωτικούς υγρότοπους, έχει καταγραφεί σε τουλάχιστον 40 υγρότοπους. Αν και σήμερα ο κρητικός δενδροβάτραχος δεν κινδυνεύει, ανησυχούμε για την επιβίωσή του στο μέλλον, καθώς οι υγρότοποι της Κρήτης υποβαθμίζονται συνεχώς από διάφορες παράνομες δραστηριότητες.

Το Πάντα χαίρεται…

…που οι Αρχές της Ινδονησίας συνέλαβαν ένα λαθρέμπορο τίγρεων της Σουμάτρας.
Οι τίγρεις της Σουμάτρας απειλούνται με εξαφάνιση και εκτιμάται ότι σήμερα ο πληθυσμός τους δεν ξεπερνά τα 400 άτομα στην άγρια φύση.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Διατήρησης Φυσικών Πόρων στη δυτική Σουμάτρα, σε συνεργασία με τις Μονάδες Προστασίας Τίγρεων του WWF στην Ινδονησία.

Καθοριστικός παράγοντας στη σύλληψη του δράστη ήταν ο εντοπισμός στο σπίτι του μιας γούνας τίγρης της Σουμάτρας, που εκτιμάται ότι δηλητηριάστηκε.
Όταν έφτασαν στην οικία του λαθρεμπόρου, οι επιθεωρητές κατάφεραν να βρουν το δέρμα της τίγρης λόγω της έντονης μυρωδιάς των χημικών που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση μελών ζώων.
Τα κόκαλα της τίγρης, που κοστολογούνται πολύ ακριβά στη μαύρη αγορά για τις υποτιθέμενες θεραπευτικές τους ιδιότητες, δε βρέθηκαν. Ωστόσο, οι Αρχές βρήκαν και κατέσχεσαν ένα ζωντανό πύθωνα, μέρη μιας σπάνιας βουνίσιας κατσίκας και ένα ελάφι.

Πηγή: econews.gr

Το Πάντα λυπάται…

…για τον αιφνίδιο θάνατο του αγαπημένου του πολικού αρκούδου Κνουτ. Όπως ανακοίνωσε υπεύθυνος του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου μετά τη διενέργεια νεκροψίας, ο θάνατός του οφείλεται σε εγκεφαλική νόσο.
Ο Κνουτ, το αρκουδάκι που εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα του αμέσως μετά τη γέννησή του και ανατράφηκε από ανθρώπους του ζωολογικού κήπου, απέκτησε διεθνή φήμη και εκατομμύρια φίλους, που συγκινήθηκαν από τον ξαφνικό του θάνατο σε ηλικία μόλις πέντε ετών. Ο Κνουτ μεγάλωσε με τα χρόνια από μια γούνινη μπάλα 800 γραμμαρίων σε έναν λιγάκι άχαρο αρκούδο βάρους άνω των 100 κιλών.

Η σκληρή μοίρα του και η όμορφη μουρίτσα του εξασφάλισαν στον Κνουτ διεθνή φήμη και στο ζωολογικό κήπο που τον φιλοξενούσε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Οι επισκέπτες πολλαπλασιάστηκαν και το όνομα Κνουτ έγινε σήμα κατατεθέν για μεγάλη γκάμα προϊόντων.

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2010 ο Κνουτ έκλεισε τα τέσσερα χρόνια του και γιόρτασε στο ζωολογικό κήπο με μια λαχταριστή "τούρτα" από ψάρια και κρέας.

Πριν λίγες ημέρες ο Κνουτ γονάτισε και έπεσε μέσα στο νερό που βρισκόταν στον περιφραγμένο χώρο στον οποίο διέμενε, μπροστά στους τρομοκρατημένους επισκέπτες του ζωολογικού κήπου. Οι φίλοι του όμως δεν τον ξεχνάνε και το κενό πια κλουβί του έχει γεμίσει κόκκινα τριαντάφυλλα, λούτρινα αρκουδάκια, αναµµένα κεριά ή φωτογραφίες του µε σημειώματα. Πολλά παιδιά άφησαν ζωγραφιές του καλού τους αρκούδου ή έγραψαν γι’ αυτόν αποχαιρετιστήρια ποιήματα.

Πηγή: in.gr

Η φωτογραφία του μήνα

Φωτογραφία: Πηνελόπη Παππά

Ευχαριστούμε πολύ την εθελόντριά μας Φαίη Ορφανίδου, που επιμελείται γλωσσικά το newsletter.

© All photos, graphics and images on this site remain the copyright of WWF, unless otherwise noted, and should not be downloaded without prior permission.
© 1986 Panda symbol WWF; ® "WWF" and "living planet" are WWF Registered Trademarks.