Φωτογραφία: © Andrea Bonetti / WWF Ελλάς
Δείξε μου τη φωτογραφία
Δείξε μου το περιεχόμενο

Απευθυνόμαστε άμεσα στην κοινωνία

Οι πυρκαγιές του 2007 είχαν και ένα παράπλευρο αποτέλεσμα: την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και τη μαζική έκφραση μιας άνευ προηγουμένου διάθεσης συμμετοχής για τη λύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Στόχος του WWF Ελλάς ήταν να δώσει κατεύθυνση σε αυτή την κοινωνική εγρήγορση και να ενδυναμώσει μια στάση ζωής φιλική προς το περιβάλλον.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Μετά τα γεγονότα του 2007, δημιουργήσαμε ειδικό εκπαιδευτικό υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που έφτασε σε περισσότερους από 1.000 εκπαιδευτικούς και 11.530 μαθητές. Διοργανώσαμε ειδικά σεμινάρια και επισκέψεις σε σχολεία στους πυρόπληκτους νομούς Αττικής, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Λακωνίας και Αρκαδίας, με στόχο να βοηθήσουμε τα παιδιά στις πληγείσες περιοχές να αντιμετωπίσουν την καταστροφή.

Επίσης, δημιουργήσαμε 10 εκπαιδευτικές αφίσες για την καλύτερη κατανόηση των διαφορετικών δασικών οικοσύστημάτων της χώρας, της έννοιας της «βιοποικιλότητας» και της σχέσης τους με τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Μεταφορά γνώσης στις τοπικές κοινωνίες

Προετοιμάσαμε υλικό ευαισθητοποίησης για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ παράλληλα συμμετείχαμε σε περισσότερες από 80 τοπικές εκδηλώσεις προωθώντας ορθές πρακτικές και ενθαρρύνοντας τοπικές πρωτοβουλίες.

Συνολικός στόχος μας ήταν η προώθηση της συλλογικής δράσης σε τοπικό επίπεδο, με την παροχή της αναγκαίας γνώσης και τεχνογνωσίας.

Πιλοτικό πρόγραμμα αναδασωτικών εργασιών

Συμμετείχαμε στο πρότυπο αυτό πρόγραμμα αναδασωτικών εργασιών, που υλοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και στο οποίο πήραν μέρος 963 εθελοντές. Με την υποδειγματική οργάνωση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής, Δασαρχείο Πάρνηθας και WWF Ελλάς) και την υποστήριξη του ΣΚΑΪ, της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και της ΝΕWSPHONE HELLAS, καταφέραμε να δώσουμε μια μικρή ανάσα στην Πάρνηθα και να δείξουμε τον δρόμο για ολοκληρωμένες δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος με κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα και υπεύθυνη αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς των πολιτών.

Μέσα σε 20 «ημερήσιες εκστρατείες» στην Πάρνηθα, φυτέψαμε 4.200 δενδρύλλια κεφαλληνιακής ελάτης και περιποιηθήκαμε περίπου 21.000 μεγαλύτερα δέντρα.Δείτε τις αφίσσες

Δασικές διαπλάσεις
Αλπικά
Δρυοδάση
Φρύγανα
Ορεινά κωνοφόρα
Μακία
Οξιά
Παρόχθια
Πευκοδάση
Προστατευόμενες περιοχές