Τα 550 μέτρα αμμουδιάς των Σεκανίων είναι η παραλία με την μεγαλύτερη πυκνότητα σε φωλιές παγκοσμίως, αποτελώντας έναν παράδεισο για τις χελώνες.

© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς


Περισσότερα...


Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Κατεχάκη… για όσους από εμάς κινούνται με το μετρό, τα ονόματα αυτά συνδέονται με επιβίβαση, αλλαγή συρμών, κυλιόμενες σκάλες, γοργά βήματα και -αν είμαστε πολύ τυχεροί- μια άδεια θέση στο βαγόνι για να πάρουμε μια ανάσα.

Κι όμως, πολλοί από αυτούς τους σταθμούς μας καλούν να απαρνηθούμε τη μετεπιβίβαση και να μείνουμε εκεί και να θαυμάσουμε τα κάλλη τους. Να απολαύσουμε γρασίδι, δέντρα, παγκάκια, σκιά και ηρεμία, τα οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ανά πάσα στιγμή της ημέρας και κάθε εποχή.

Τους περισσότερους από αυτούς ανακαλύψαμε ή τους ξαναθυμηθήκαμε μέσω της εφαρμογής GreenSpaces.

Σταθμός μετρό Μέγαρο Μουσικής

Δίπλα ακριβώς από τον σταθμό του Μεγάρου, το πάρκο Ελευθερίας έχει άπλετο γρασίδι, νέους που τα 'λένε' χαλαρά ή κάνουν σκέητ γύρω από το άγαλμα του Βενιζέλου. Μια ανηφορική πρασινάδα μας κάνει έστω και για λίγο να νιώσουμε ότι ξεφεύγουμε από τη βαβούρα της πόλης. Τα σαββατοκύριακα εδώ πετυχαίνουμε οικογένειες να κάνουν πικ-νικ.

Σταθμός Ευαγγελισμού

Μεγάλα δέντρα, πολλά παγκάκια, λουλούδια και πράσινο, σε έναν μεγάλο χώρο που αν και ανάμεσα σε δύο κεντρικούς δρόμους, η ησυχία του μας καταπλήσσει. Τριγύρω βρίσκονται και πολλά μουσεία: Βυζαντινό, πολεμικό, Κυκλαδικής τέχνης, Μπενάκη.

Στον Ευαγγελισμό ανακαλύψαμε την "πύλη" για μια άλλη διάσταση!

Σταθμός Συντάγματος

Εθνικός Κήπος! Στο κέντρο της πόλης, δίπλα στο μετρό Συντάγματος, μια περιφραγμένη έκταση με 7.000 δέντρα και φυτά από διάφορες ηπείρους, λίμνη με πάπιες, συλλογή ζώων και πτηνών, ξεχωριστή παιδική χαρά, μονοπάτια για άθληση και τρέξιμο, παιδική βιβλιοθήκη (ανοιχτή 09:00-15:00 καθημερινές), ένα σπάνιο ρωμαϊκό ψηφιδωτό και ένα ήσυχο καφενείο για ξεκούραση. Λατρεύουμε την ησυχία και τη δροσιά που κυριαρχούν, παρότι ο Κήπος είναι στην καρδιά της πόλης!

Σταθμός Κατεχάκη

Κοντά στο μετρό και την αδιάκοπη κίνηση της Κατεχάκη, σε μια μεγάλη έκταση με περίφραξη και μεγάλα δέντρα με πυκνό φύλλωμα, γκαζόν και σκιές, μας περιμένουν παιδικές χαρές και επίπεδα μονοπάτια για ποδήλατο ή περπάτημα. Εκεί βρίσκουμε τις παλιές εγκαταστάσεις του πολεμικού ιππικού, με στάβλους από τις αρχές του 19ου αιώνα καθώς και τη Γλυπτοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης. Εκεί "κρύβεται" και το υπαίθριο μουσείο με άρματα μάχης, παροπλισμένα πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Σταθμός ΗΣΑΠ Θησείο

Από τον σταθμό του Θησείου ξεκινάει ένας από τους πιο όμορφους πεζόδρομους της πόλης. Εκεί κοντά βρίσκουμε μια υπέροχη παιδική χαρά, ενώ μπορούμε να διαλέξουμε μία από τρεις πράσινες γωνιές για να ξαποστάσουμε με τη δίποδη ή... τετράποδη παρέ μας.

Ακόμα επιμένεις ότι η Αθήνα δεν έχει πράσινο; Κατάγραψε τον δικό σου πράσινο χώρο και την επόμενη φορά, δώσε ραντεβού με τους φίλους σου όχι μέσα, αλλά έξω από τον σταθμό του μετρό!

Κατέβασε το GreenSpaces app.

 15 χρόνια Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας για την υποστήριξη του έργου του WWF στη Δαδιά


Περισσότερα...


Με ρύγχος σκληρό και άκαμπτο σαν ξίφος και ταχύτητα που αγγίζει τα 100 χλμ. την ώρα, ο ξιφίας είναι ένας από τους πιο επιβλητικούς κυνηγούς της θάλασσας. Όσο γρήγορα κι αν κολυμπήσει όμως, δεν καταφέρνει να γλιτώσει από την υπεραλίευση, η οποία τα τελευταία 30 χρόνια τον έχει οδηγήσει στα πρόθυρα κατάρρευσης στη Μεσόγειο.


Περισσότερα...


Οι περισσότεροι παραπονιόμαστε ότι η πόλη μας δεν έχει αρκετούς χώρους πρασίνου. Μήπως όμως κοντά μας βρίσκονται κάποια πάρκα κρυμμένα στους χάρτες της Google; Με τις καταγραφές των χώρων πρασίνου μέσω της εφαρμογής GreenSpaces ανακαλύψαμε πράσινες οάσεις που είτε δεν έχουν την ανάλογη πράσινη σηματοδότηση ή είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν που έχει φαίνεται στους χάρτες. Ας δούμε μερικά από αυτά τα κρυμμένα πράσινα διαμάντια:

 

Λαγουμιτζή 44 - Μια αόρατη πράσινη όαση

Στον χάρτη φαίνεται μόνο γκρι, όμως η πραγματικότητα είναι πολύ πράσινη!

Το σημείο αυτό, αν και δεν του φαίνεται στον χάρτη, περιλαμβάνει χώρο όπου μπορούν να παίξουν τα παιδιά, έχει γήπεδο ποδοσφαίρου, μεγάλο ελεύθερο χώρο για τα σκυλιά και παιδική χαρά. Επίσης, διαθέτει καφετέρια για χαλάρωση κοντά στο πράσινο. Όλα αυτά, μόλις λίγα στενά από τη λεωφόρο Συγγρού.  Κυριολεκτικά, μια κρυμμένη πράσινη όαση στο κέντρο της πόλης!

                                                                      

Δραγατσανίου 22-24 - Πρότυπο Οικογενειακό Πάρκο

Την άνοιξη του 2015 εγκαινιάστηκε το Πρότυπο Οικογενειακό Πάρκο στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Έκτοτε οι κάτοικοι απολαμβάνουν τις βόλτες με τα παιδιά, τα σκυλάκια τους έχουν δικό τους χώρο και υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου. Η τελευταία ενημέρωση του Streetview της Google ήταν το 2011 και δεν μας επιτρέπει να περιηγηθούμε στον χώρο όπως είναι σήμερα. Μία καλή ευκαιρία να βασιστείς στις δικές σου αισθήσεις και να το δεις ο ίδιος από κοντά!

 

 

Αργοναυτών 22, Ραφήνα (Πλατεία Καραμανλή)

Κοιτώντας το χάρτη, πού να φανταστείς ότι υπάρχει μια πλατεία τόσο κοντά στη θάλασσα! Η πλατεία Καραμανλή στην Ραφήνα έχει απέραντο πράσινο και παιδική χαρά. Από τις φωτογραφίες ξεπηδούν μνήμες των ανέμελων παιδικών μας χρόνων.

 

Μήπως υπάρχει ένας αντίστοιχος κρυμμένος θησαυρός στη δική σου περιοχή; Βάλε το δικό σου λιθαράκι καταχωρίζοντας έγκυρα στοιχεία για τους πράσινους χώρους που μας περιβάλλουν στο WWF Greenspaces. Έλα να αναδείξουμε πράσινες οάσεις στην πόλη για περισσότερες εναλλακτικές επιλογές για βόλτα, διασκέδαση, χαλάρωση.

Κατέβασε τη δωρεάν εφαρμογή WWF Greenspaces.

 Η φύση της Άνδρου βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, λόγω των επαναλαμβανόμενων δασικών πυρκαγιών. Μια από τις σημαντικότερες αιτίες είναι η καύση αγρών για τη δημιουργία βοσκοτόπων. Γι’αυτό, μια στοχευμένη συνάντηση έφερε κοντά κτηνοτρόφους, ειδικούς επιστήμονες και τοπικούς φορείς, ώστε να ανοίξει ο διάλογος που θα δώσει τις απαραίτητες λύσεις, πριν να είναι αργά για το οικοσύστημα της Άνδρου.


Περισσότερα...


H ΔΕΗ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι νέες λιγνιτικές της μονάδες δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμες, αν δεν έχουν την ελευθερία να ρυπαίνουν χωρίς να πληρώνουν. Για τον λόγο αυτό διεκδικεί με κάθε τρόπο την εξαίρεση της Ελλάδας από τους κανόνες λειτουργίας του ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου ρύπων*. Προσπαθώντας να κρύψει την εμμονή της στον λιγνίτη και τον πραγματικό της στόχο που είναι η χρήση του «δικού μας» άνθρακα επ’ αόριστον, όπως αποκάλυψε σε πρόσφατο δημοσίευμα του και ο βρετανικός Guardian, επιστρατεύει σειρά επιχειρημάτων, τα οποία όμως κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας.


Περισσότερα...


Αν έχεις σκυλί, σίγουρα βγαίνεις βόλτα στο πάρκο. Ίσως να το βγάζεις εσύ, ή ακόμα πιο πιθανό να σε βγάζει εκείνο βόλτα, μια και για τον τετράποδο φίλο μας το άραγμα στον καναπέ όλη μέρα απλά δεν είναι επιλογή.

«Αν δεν βγει έξω, έχει νεύρα όλη μέρα, ενώ όταν έρθει στο πάρκο, τρέχει, εκτονώνεται και γεμίζει τις μπαταρίες του για όλη τη μέρα», μας λένε οι θαμώνες του Σκοπευτηρίου, ενός από τα πιο «διάσημα» πάρκα για σκύλους στην Αττική.

 Είναι όμως όλα τα πάρκα τα ίδια; Και πώς να βρούμε το καλύτερο πάρκο για τον σκύλο μας; Επειδή δεν έχουμε την αλάνθαστη μύτη των τετράποδων φίλων μας, συμβουλευτήκαμε το GreenSpaces app, και ανακαλύψαμε ίσως τα 3 πιο φωτεινά πράσινα «διαμάντια» της Αθήνας για σκύλους.

 

Πρότυπο Οικογενειακό Πάρκο Ελληνικού: για σκυλιά-πρωταθλητές


Περισσότερα...


Αν σας ρωτούσα αν γνωρίζετε το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO Πιρίν πόσοι από εσάς θα απαντούσατε θετικά; Πόσοι όμως θα κάνατε το ίδιο σε αντίστοιχη ερώτηση για το τουριστικό θέρετρο του Μπάνσκο; Πόσοι από εσάς που έχετε επισκεφθεί το Μπάνσκο για σκι ή άλλες δραστηριότητες γνωρίζατε ότι και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO είναι, αλλά και προστατευόμενη περιοχή Natura 2000; Και τέλος πόσοι γνωρίζατε ότι το 65% της περιοχής που χρησιμοποιείται για σκι από την εταιρεία εκμετάλλευσης χρησιμοποιείται παράνομα και καταχρηστικά καταστρέφοντας ένα παγκόσμιας αξίας και ομορφιάς μνημείο;


Περισσότερα...


Ήταν άλλο ένα βράδυ του Οκτωβρίου, το πρώτο κρύο και η υγρασία τρυπούσαν τα κόκκαλα μου και το μόνο που ήθελα ήταν να αράξω σε μια ζεστή γωνία του γραφείου. Την ησυχία μου την χάλασε το τηλέφωνο που χτύπησε τόσο ξαφνικά που τα αυτιά μου σχεδόν σηκώθηκαν όρθια. 

© A. Plioni-Zilfidou / WWF

O ντετέκτιβ και η βοηθός του.


Περισσότερα...


Μοιράσου το με φίλους