© Βασίλης Κοκκινίδης / WWF Ελλάς
panda home

Μετά από 30 χρόνια δράσης στην Ελλάδα, καταφέραμε επιτέλους το 2021 να αποκτήσουμε το δικό μας σπίτι. Έναν βιώσιμο και καινοτόμο χώρο εργασίας και συνάντησης για όλους!

Για περισσότερο από 3 δεκαετίες δουλεύουμε μαζί με πολίτες, ομάδες, φορείς και επιχειρήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Πλέον αποκτήσαμε τον δικό μας φυσικό χώρο, όπου μπορούμε όχι μόνο να εργαζόμαστε καλύτερα, αλλά και να βρισκόμαστε μαζί σας διεκδικώντας έναν ασφαλή και δίκαιο και κόσμο. Το νέο σπίτι του WWF Ελλάς βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 121. Το κτίριο φιλοξενούσε για πολλά χρόνια έργα τέχνης και ξεχώριζε τόσο για τη διαφοροποιημένη πρόσοψή του, όσο και για την πρωτοποριακή εσωτερική του διαρρύθμιση. Από κτίριο εικαστικών τεχνών μετατράπηκε σε έναν βιώσιμο, λειτουργικό και κυρίως φιλόξενο χώρο εργασίας. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης που θα δώσει τη δυνατότητα στην επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα, σε ενεργούς πολίτες, ομάδες νέων, φορείς και εκπροσώπους της τοπικής και εθνικής διοίκησης, συνεργάτες και υποστηρικτές της οργάνωσης, αλλά και φοιτητές σε πρακτική άσκηση και νέους επιχειρηματίες (green startups) να συναντηθούν, να εκπαιδευτούν, να ενημερωθούν και να αναλάβουν μαζί μας ενεργό δράση.

Το κτίριο, βραβευμένο έργο του αρχιτέκτονα Μιχάλη Σουβατζίδη, είναι ένα από τα πρώτα βιοκλιματικά κτίρια στην Ελλάδα. Κατά τον σχεδιασμό του δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην επαναχρησιμοποίηση υλικών αλλά και στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για φυσικό φωτισμό και θέρμανση. Το 1996 βραβεύτηκε ως ένα από τα καλυτέρα κτίρια στην Ευρώπη και το 2002 ανακηρύχθηκε ως «ένα από τα 30 κτίρια της πόλης των Αθηνών με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον».

© Product School / Unsplash

Οι δράσεις μας στο κτίριο:

  • Επισκέψεις σχολικών τάξεων για παρακολούθηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και καταρτίσεις εκπαιδευτικών σε θέματα περιβάλλοντος και καινοτομίας.
  • Συναντήσεις και εκπαιδεύσεις της ομάδας νέων του WWF Ελλάς και εκδηλώσεις υποστηρικτών και εθελοντών του WWF Ελλάς.
  • Συναντήσεις εργασίας φορέων που συμμετέχουν σε προγράμματα προστασίας του  περιβάλλοντος, του κλίματος και της ενέργειας.
  • Εκδηλώσεις οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και εργαστήρια με στόχο την κατάρτιση και τη δημιουργία συνεργειών.
  • Καταρτήσεις εκπροσώπων των τεχνικών υπηρεσιών Δήμων και μικρών και μικρομεσαίων  επιχειρήσεων σχετικά με τις μετατροπές και αλλαγές του κτιρίου, καθώς και τη λειτουργία του συστήματος ενεργειακής διαχείρισης.

Μείωση ενεργειακού αποτυπώματος

Αξιοποιώντας τα ήδη υπάρχοντα βιοκλιματικά του στοιχεία και εξελίσσοντας τον σχεδιασμό του, μειώσαμε το ενεργειακό και περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και έγινε ενεργειακά πιο αποδοτικό. Στόχος μας είναι με την ολοκλήρωση των αναβαθμίσεων και παρεμβάσεων που θα γίνουν, να δημιουργηθεί ένα καινοτόμο, μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος κτίριο, με πλήρη και αποτελεσματική καθημερινή λειτουργία. Ως οργανισμός που χτίζει και προωθεί λύσεις για τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, θέλουμε το νέο μας σπίτι να αποτελέσει ένα πρότυπο εφικτών και οικονομικά προσιτών παρεμβάσεων, “πράσινης” αναβάθμισης κτιρίων. Παράλληλα στόχος μας είναι να μοιραστούμε τη γνώση και την εμπειρία της αξιοποίησης αυτών των παρεμβάσεις μέσα από τη διοργάνωση εξειδικευμένων σεμιναρίων ενημέρωσης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας, σε όλους όσους ενδιαφέρονται να μειώσουν το αποτύπωμα και το ενεργειακό κόστος του κτιρίου τους. 

  • Σε συνεργασία με πάροχο συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης θα παρακολουθούμε και θα καταγράφουμε κάθε μήνα τις καταναλώσεις ενέργειας, με στόχο τη δημιουργία  ενεργειακού  προφίλ.  
  • Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία και προώθηση συμπεριφορικών μέτρων, στοχευμένων παρεμβάσεων και ρυθμίσεων στα επιμέρους συστήματα  (θέρμανση, ψύξη, εξαερισμός) με σκοπό τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών τους.
  • Κατόπιν σχετικής σύμβασης με πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το κτίριο θα ξεκινήσει να ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά με καθαρές πηγές ενέργειας αλλά και φωτοβολταικών πάνελ που θα τοποθετηθούν στην οροφή του κτιρίου, ενώ στόχος μας είναι να ενταχθεί σε ενεργειακή κοινότητα.

Χορηγίες

Η αγορά του κτιρίου, συνολικής επιφάνειας 1.793τμ, πραγματοποιήθηκε μετά την αρχική γενναιόδωρη δωρεά του ιδρύματος MAVA το οποίο υποστηρίζει δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και βρίσκεται δίπλα μας από το ξεκίνημά το 1991, ενώ μέσω ολοκληρωμένου χρηματοδοτικού πλάνου εξασφαλίστηκαν πόροι και δωρεές σε είδος, που κάλυψαν το 100% του συνολικού κόστους.

Το σύνολο των δαπανών ανήλθε περίπου στο ποσό των 2.800.000€. 

Ίδρυμα MAVA 2.150.000,00€
Δωρεές από υποστηρικτές του WWF Ελλάς 60.246,72€
Ίδρυμα Λεβέντη 20.000,00€
Πόροι WWF Ελλάς 70.000,00€
Άτοκη χρηματοδότηση από WWF Βελγίου 500.000,00€
LG Χορηγία 50.000€ έναντι της αγοράς συστημάτων ψύξης, θέρμανσης και αερισμού
ΕΤΕΜ Χορηγία αλουμινένιων κουφωμάτων και επενδύσεων αξίας 50.000€
Schneider Electric Χορηγία συστήματος μέτρησης και καταγραφής ενεργειακής κατανάλωσης
Praktiker Χορηγία 5.000€ για τη διαμόρφωση των πράσινων χώρων του κτιρίου
ΜΟΒΙΑΚ ΑΕ Χορηγία ειδών πυρόσβεσης (απόκτηση/συντήρηση)
ΙΚΕΑ Έκπτωση 10% για την αγορά επίπλωσης

NEWSLETTER