© Σάββας Μιχαηλίδης / Click στη φύση / LIFE-IP 4 NATURA
ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA 2000

Μια μεγάλη νίκη για την προστασία των περιοχών Natura 2000, που επετεύχθη με την πολύ σημαντική συμβολή πολιτών αλλά και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, σφραγίζει τη χρονιά που μας πέρασε και αποτελεί σημείο αναφοράς, υπενθυμίζοντάς μας για μια ακόμη φορά ότι μέσα από κοινές προσπάθειες γινόμαστε πιο δυνατοί. 

Mε νομοσχέδιο που ανακοίνωσε τη χρονιά που μας πέρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ξεκίνησε ακόμα μία απόπειρα υποβάθμισης του θεσμικού πλαισίου προστασίας του περιβάλλοντος και διατήρησης της βιοποικιλότητας. Το νομοσχέδιο το οποίο είχε καταστροφική επίδραση στις προστατευόμενες περιοχές και έφερνε τη χώρα σε αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, κατατέθηκε σε μια πρωτοφανώς μικρής διάρκειας και εμφανώς προσχηματική διαβούλευση, απαιτώντας από τους πολίτες να μελετήσουν και να σχολιάσουν μέσα σε μόλις μία εβδομάδα ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων.

Η πρώτη μας επιτυχία ήρθε μετά από συγχρονισμένη κινητοποίηση φορέων και πολιτών, καθώς επετεύχθη η παράταση της διαβούλευσης, γεγονός που μας έδωσε λίγο περισσότερο χρόνο για να το μελετήσουμε και να καταθέσουμε τα σχόλιά μας.

Στη συνέχεια, με τη σημαντική συμβολή άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και αμέτρητων ευαισθητοποιημένων πολιτών, που με δική μας προτροπή και υποστήριξη, άσκησαν πίεση σχολιάζοντας το κείμενο της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου, καταφέραμε το επιθυμητό: αποσύρθηκαν τα κεφάλαια του νομοσχεδίου που αποδυνάμωναν το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των περιοχών Natura 2000. Από ένα νομοσχέδιο δηλαδή που σε χρόνο εξπρές και μετά από ελάχιστης διάρκειας δημόσια διαβούλευση, κατατέθηκε αστραπιαία στη Βουλή και το οποίο επιχειρούσε να εντείνει την υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των περιοχών  Natura, αφαιρέθηκαν οι επιζήμιες διατάξεις για τις οποίες μαζί δώσαμε μάχη.

Η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμά μας ήταν συγκινητική και αυτό μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Μπορεί συχνά να πιστεύουμε ότι είναι δύσκολο να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας, αλλά νίκες όπως αυτή μας κάνουν πάντα να ελπίζουμε ότι η δουλειά μας και η προσπάθειά μας έχουν αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, η εξέλιξη αυτή φέρνει στην επικαιρότητα την τεράστια οικολογική - και όχι μόνο - αξία των πυρήνων βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντός μας, ειδικά υπό τις απειλητικές συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική κρίση.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

NEWSLETTER