Τοποθέτηση WWF Ελλάς για την κοινή κλιματική πρωτοβουλία της Ελλάδας και άλλων εννέα ευρωπαϊκών κρατών | WWF

Δημοσιεύτηκε στις 10 December 2020

Το WWF Ελλάς χαιρετίζει την κοινή πρωτοβουλία της Ελλάδας και άλλων εννέα ευρωπαϊκών κρατών να διεκδικήσουν πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους ενόψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διεξάγεται σήμερα και αύριο (10 και 11 Δεκεμβρίου) στις Βρυξέλλες.

Όπως καταλήγει η κοινή επιστολή των δέκα κρατών, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να καταθέσει μία αναβαθμισμένη Εθνικά Καθορισμένη Συνεισφορά εντός του 2020 για να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια προσπάθεια για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Η ταχύτατα επιδεινούμενη κλιματική κρίση και οι νέες διεθνείς συγκυρίες, όπως διαμορφώνονται μετά την ανακοίνωση του στόχου της Κίνας για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2060 και την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ, επιβάλλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την κλιματική φιλοδοξία της ως το 2030.

Προς αυτή την κατεύθυνση το WWF Ελλάς καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει σε μία φιλόδοξη συμφωνία για το κλίμα που:

• Υιοθετεί επιστημονικά τεκμηριωμένο στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 65% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 χωρίς να συνυπολογίζονται “τεχνητές” μειώσεις (π.χ. καταβόθρες άνθρακα)
  • Απορρίπτει την «τεχνολογική ουδετερότητα» στην ενεργειακή μετάβαση που ευνοεί την πυρηνική ενέργεια και το ορυκτό αέριο
  • Στηρίζει επιμέρους κλιματικούς στόχους ανά τομέα σε μία ενιαία στρατηγική για το κλίμα που θα αναθεωρείται ανά πενταετία κατόπιν διαβούλευσης με φορείς και πολίτες
  • Συστήνει ανεξάρτητο επιστημονικό συμβούλιο για την κλιματική αλλαγή με ουσιαστικές αρμοδιότητες γνωμοδότησης και αξιολόγησης της κλιματικής πολιτικής και νομοθεσίας
  • Ενισχύει το δικαίωμα πρόσβασης στην κλιματική δικαιοσύνη για τους ευρωπαίους πολίτες

Στο πλαίσιο των σχετικών εξελίξεων, η χθεσινή ημέρα (9/12) αποτελεί σταθμό, καθώς αποφασίστηκε η μη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης έργων που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του ορυκτού αερίου όπως και ζητούσαμε. Το WWF Ελλάς καλεί την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει την πόρτα στο ορυκτό αέριο και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF), προκειμένου να μην ανοίξει νέος κύκλος μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών λόγω του ορυκτού αερίου και να στηρίξει μία πραγματικά δίκαιη, συμπεριληπτική, πράσινη και ελπιδοφόρα πορεία των λιγνιτικών περιοχών, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και συμμετοχή. Ως WWF Ελλάς, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον απαλλαγμένο από ορυκτά καύσιμα και με τους πολίτες σε πρωταγωνιστικό ρόλο.