Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017, η εθελοντική ενέργεια καθαρισμού της παραλίας του Ανάλουκα που διοργάνωσαν ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Σητείας (Φ.ΟΡ.Σ.Σ), οι Εθελοντές Διασώστες Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης (Ε.Δ.Ε.Α.Κ), το Γεωπάρκο Σητείας, ο Δήμος Σητείας, ο τομέας Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Σητείας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και το WWF Ελλάς.

Η κατάσταση της παραλίας πριν τον καθαρισμό

Συνολικά 40 εθελοντές από 6 φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους και μέσα σε μόλις 2 ώρες κατάφεραν να μαζέψουν περισσότερες από 200 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών από την παραλία του Ανάλουκα που θεωρείται η πιο ρυπασμένη παραλία της Κρήτης. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικό, καθώς όλη η παράκτια ζώνη της παραλίας σε απόσταση 50 μέτρων από τη θάλασσα είναι πλέον εμφανώς ελεύθερη από πλαστικά και άλλα απορρίμματα. Η πρωτοβουλία αυτή γίνεται ακόμα πιο σημαντική, καθώς ανάμεσα στους εθελοντές συμμετείχαν και μικρά παιδιά, δίνοντας με αυτό τον τρόπο, την ελπίδα ότι η νέα γενιά θα είναι σαφώς πιο ευαισθητοποιημένη σε θέματα προστασίας του τοπίου και του περιβάλλοντος.

Τα σκουπίδια που συσσωρεύονται στην παραλία του Ανάλουκα δεν προέρχονται από λουόμενους και χρήστες της παραλίας, αλλά μεταφέρονται εκεί από όλο το Αιγαίο, παρασυρόμενα από τον άνεμο και τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα. Με άλλα λόγια, απορρίμματα που παράγουν χρήστες σε άλλες περιοχές της Ελλάδας καταλήγουν δίπλα στη συγκεκριμένη παραλία, πλήττοντας όχι μόνο τη φυσική ομορφιά του τοπίου, αλλά και απειλώντας σοβαρά το τοπικό οικοσύστημα με υποβάθμιση.

Η κατάσταση της παραλίας μετά τον καθαρισμό

Κεντρικός σκοπός της συγκεκριμένης εθελοντικής δράσης είναι η άμεση απαγόρευση της χρήσης των πλαστικών σακουλών και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης απόρριψης απορριμμάτων στη θάλασσα και τις ακτές! Οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικοί φορείς μπορούν και πρέπει διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο, μεριμνώντας να για την προστασία του τοπίου και του περιβάλλοντος. Δράσεις για τον περαιτέρω καθαρισμό της παραλίας του Ανάλουκα και στο μέλλον θα πρέπει να αναληφθούν σύντομα με καθολικότερη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Γιατί, η εικόνα μιας καθαρής περιοχής χωρίς απορρίμματα, αλλά με κυρίαρχα τα φυσικά χαρακτηριστικά είναι πάνω απ’ όλα Πολιτισμός!


Μοιράσου το με φίλους