Αυτές τις δύσκολες μέρες, έχουμε λάβει αμέτρητες προσφορές για εθελοντική συμμετοχή σε καθαρισμούς παραλιών από την πετρελαιοκηλίδα που έχει μαυρίσει μεγάλο μέρος της ακτογραμμής και του θαλάσσιου χώρου του Σαρωνικού.

Ενώ η πρώτη μας σκέψη είναι πάντα πως όσο περισσότερα χέρια καθαρίζουν, τόσο πιο αποτελεσματική και γρήγορη θα είναι η επιχείρηση σωτηρίας των ακτών, ως περιβαλλοντική οργάνωση γνωρίζουμε καλά τον σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και ασφάλεια ανθρώπων που δεν έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση για την απορρύπανση φυσικών οικοσυστημάτων από χημικά και πετρέλαιο. Γνωρίζουμε επίσης πως εύκολα ακυρώνονται οι ίδιες οι προσπάθειες καθαρισμού χωρίς κεντρικό συντονισμό όλων των ενεργειών απορρύπανσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι παραλίες που θα καθαριστούν δεν κινδυνεύουν από νέα ρύπανση που δεν έχει ακόμα ελεγχθεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως εάν δεν έχει διασφαλιστεί η απομάκρυνση του πετρελαίου από τον θαλάσσιο χώρο, δεν έχει κανένα νόημα ο καθαρισμός των παρακείμενων παραλιών, καθώς σε μερικές ώρες η ακτή θα είναι πάλι στην ίδια κατάσταση.

Ενώ λοιπόν από θέσεως δίνουμε στους εθελοντές κεντρικό ρόλο στην προστασία τους περιβάλλοντος, βρισκόμαστε προς το παρόν στην πολύ δύσκολη θέση να αποθαρρύνουμε όσους θέλουν να πάνε σε παραλίες και να καθαρίσουν, χωρίς να φέρουν ειδικό ατομικό εξοπλισμό και δίχως να διαθέτουν βασικές γνώσεις αυτοπροστασίας, επικινδυνότητας της ρύπανσης και διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων. Παράλληλα, έχουμε απευθύνει έκκληση προς τον μόνο αρμόδιο φορέα για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας και παράκτιας ρύπανσης, το Λιμενικό Σώμα (δείτε την επιστολή), για κεντρικό συντονισμό ομάδων εθελοντών, κατεύθυνσή τους προς τις περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και καθοδήγησή τους, ώστε κάθε επιχείρηση καθαρισμού να έχει αποτέλεσμα. 

Παρακαλούμε όλους για κατανόηση της (προσωρινής ελπίζουμε) δύσκολης αυτής απόφασης, αλλά κυρίως της ευαισθησίας που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη κατάσταση ρύπανσης. 

 Μοιράσου το με φίλους