ΠΕΞΕ και κέρδισε!

H εξοικονόμηση κατ’ οίκον δεν είναι παιχνίδι αλλά σημαντικός παράγοντας για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής! Κι όμως, το ΠΕΞΕ έρχεται να συνδυάσει τις προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας με πλούσια δώρα, εξοικονόμηση χρημάτων, έντονο συναγωνισμό μεταξύ «εθνικών ομάδων» και κυρίως συμμετοχή όλων μας στη μείωση εκπομπών CO2

Με απώτερο σκοπό λοιπόν την ενεργοποίηση όλων των πολιτών για την επίτευξη του κοινού μας στόχου, το WWF Ελλάς παίρνει την πρωτοβουλία και, σε συνεργασία με την helesco, συνδιοργανώνει φέτος το Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΠΕΞΕ). Το «ΠΕΞΕ» υποστηρίζεται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ευφυής Ενέργεια – Ευρώπη» και διοργανώνεται σε 10 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι ακριβώς, όμως, είναι το «ΠΕΞΕ»; Πρόκειται για έναν διαγωνισμό μεταξύ νοικοκυριών από όλη την Ευρώπη, στο τέλος του οποίου θα αναδειχθεί  η εθνική ομάδα εκείνης της χώρας που πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση εκπομπών CO2. Παράλληλα, τα νοικοκυριά κάθε χώρας θα συναγωνιστούν μεταξύ τους για την ανάδειξη του εθνικού πρωταθλητή, με τα ίδια πάντα κριτήρια (μείωση εκπομπών CO2). Για το τελικό αποτέλεσμα, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν τόσο οι αλλαγές στη συμπεριφορά των «καταναλωτών ενέργειας» όσο και η λήψη αποδοτικών δομικών μέτρων μέσα στα σπίτια.

Η συμμετοχή στο «ΠΕΞΕ» είναι πολύ απλή. Ένα κατάλληλα σχεδιασμένο εργαλείο, ο Λογαριασμός Εξοικονόμησης Ενέργειας, θα σας βοηθήσει να μετρήσετε την κατανάλωση σας, να υπολογίσετε τις μελλοντικές σας δαπάνες και, κυρίως, να λάβετε εκείνα τα μέτρα που θα μειώσουν το ενεργειακό σας αποτύπωμα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να καταχωρήσετε τα στοιχεία από τους λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας (ηλεκτρισμός, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κτλ). Δεν απαιτείται καμία ειδική γνώση για να λάβετε μέρος, ούτε θα απαιτήσει πολύ από τον χρόνο σας!

Στο τέλος του διαγωνισμού, τα νοικοκυριά που υιοθέτησαν την καλύτερη ενεργειακή στρατηγική θα λάβουν σημαντικά δώρα που θα τα βοηθήσουν να μειώσουν ακόμα περισσότερο την ενεργειακή τους κατανάλωση. Ταυτόχρονα, όλοι οι συμμετέχοντες θα εξοικονομήσουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους μα, πάνω από όλα, θα συνειδητοποιήσουν πως ο καθένας από εμάς μπορεί με απλούς τρόπους να πετύχει τους Ευρωπαϊκούς στόχους στην καθημερινή του ζωή!

Είναι εύκολο, είναι απλό, μπορείς να κερδίσεις πολλά!

ΠΕΞΕ τώρα!

Σημειώσεις προς συντάκτες:

  1. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια πρόκληση τόσο για το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και για κάθε κράτος ξεχωριστά. Η ΕΕ και κατ’ επέκταση η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 20% έως το 2020, σε σχέση με το έτος βάσης (1990). Κομβικό σημείο αυτής της δέσμευσης αποτελεί ο οικιακός τομέας και οι συνεχώς αυξανόμενες εκπομπές CO2 που προέρχονται αποκλειστικά από αυτόν (8% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου). 
  2. Η εταιρεία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών Helesco S.A. δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2008 παρέχοντας υπηρεσίες, στους τομείς της εξοικονόμησης και της παραγωγής ενέργειας. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Helesco S.A προσανατολίζεται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών για τον τριτογενή τομέα και την βιομηχανία και κατά δεύτερο λόγο στην υποστήριξη εθνικών και ευρωπαϊκών δράσεων στον οικιακό τομέα. Η HELESCO S.A, μέσω της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή καμπάνια του “European Citizens Climate Cup”, προσφέρει στα Ελληνικά νοικοκυριά ένα διαδικτυακό εργαλείο με συμβουλές αναφορικά με τις τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας. Το εργαλείο αυτό, επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν την ενεργειακή τους κατανάλωση και να αξιολογούν τις επιπτώσεις των τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας που μπορούν να υλοποιηθούν μέσω της απευθείας εισόδου των καταναλώσεων ενέργειας στη βάση δεδομένων. Επιπλέον, η ανάπτυξη του εργαλείου αυτού έχει σημαντική προστιθέμενη αξία για τους κατασκευαστές και παρόχους εξοπλισμού εξοικονόμησης ενεργείας που επιλέγουν να εισάγουν ένα σύνδεσμο στην ιστοσελίδα τους, καθώς παρέχει στους υποψήφιους πελάτες τους μια ανεξάρτητη αξιολόγηση Τρίτων της απόδοσης του εξοπλισμού
  3. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν αλλά και το σύνολο του προγράμματος, δείτε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες:

Μιχάλης Προδρόμου, συνεργάτης εκστρατείας για την κλιματική αλλαγή WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
Ιάσονας Κάντας, συνεργάτης επικοινωνίας WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 698 247 1724, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.