Τριακόσιοι έφηβοι από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και τον απόδημο ελληνισμό αντάμωσαν τις καυτές ημέρες 6 -10 Ιουλίου στην Αθήνα.
Ήταν τα μέλη της φετινής Βουλή των Εφήβων. Και εμείς είχαμε την τύχη να συναντήσουμε και να δουλέψουμε με μια μικρή ομάδα από αυτούς στο πλαίσιο ενός εργαστηρίου με θέμα τον Ενεργό πολίτη.
Η εμπειρία αυτή ήταν πολύ χρήσιμη, ελπίζουμε για τους νεαρούς «βουλευτές», κυρίως όμως για μας.

Φταίει ο εκλεγμένος εκπρόσωπος ή εμείς που τον ψηφίσαμε;

  • Απαράδεκτο που ο Τραμπ αποσύρθηκε από τη συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή!
  • Μα δε φταίει αυτός. Οι πολίτες φταίνε που τον ψήφισαν.
  • Τα ΜΜΕ φταίνε που κατασκευάζουν ειδήσεις.
  • Η έλλειψη παιδείας φταίει, μη τον συζητάτε. Δεν έχουμε παιδεία για το περιβάλλον.
  • Όχι ρε φίλε. Οι επιχειρήσεις φταίνε. Είναι τα συμφέροντα. Εντάξει, όλοι το ξέρουμε αυτό.

Το εργαστήριο με τους 26 από τους 300 «βουλευτές» βρίσκεται σε εξέλιξη και η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά. Έχουμε ξεμπερδέψει με το «βαρετό» αλλά απαραίτητο κομμάτι της κατανόησης της Κλιματικής Αλλαγής και έχουμε φτάσει στην καρδιά του ζητήματος: τι γίνεται σήμερα με το θέμα αυτό; Θα σταθεί η διεθνής κοινότητα στο ύψος των περιστάσεων και γιατί τώρα που βρεθήκαμε κοντά σε μια νέα συμφωνία για λήψη μέτρων για την Κλιματική Αλλαγή οι ΗΠΑ κάνουν πίσω;

Είναι πολύ ωραίο να τους ακούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και στην ουσία να προσεγγίζουν τις πολλαπλές πτυχές ενός περιβαλλοντικού ζητήματος. Που, όπως διαπίστωσαν τα παιδιά, δεν είναι ποτέ αμιγώς περιβαλλοντικό. Αλλά και πολιτικό και κοινωνικό.

Ο Σταύρος, με την έντονη κυπριακή προφορά του, δεν κρύβει τη χαρά του που θα δει το κτίριο της Βουλής. Η Μαργαρίτα «έκανε κέφι» περισσότερο που θα γνώριζε τόσους συνομηλίκους της από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Μαρία ανυπομονεί για τις δραστηριότητες του πενθημέρου: θέατρο, εργαστήρια, ξεναγήσεις, διασκέδαση, «τέλεια»! Η Άννα έχει χυθεί στο τραπέζι σε μια μικρή υπόμνηση του πιο κλασικού χαρακτηριστικού της εφηβείας: της βαρεμάρας. Ακούει και συμμετέχει και ενδιαφέρεται πολύ, λέει, γι αυτό που συμβαίνει. Και την πιστεύουμε. Ποτέ μην κρίνεις έναν έφηβο που χύνεται στο κάθισμά του! Κατά βάθος συμμετέχει!

Κι εμείς, συντονιστές μιας διαδικασίας που θα μπορούσαν να την είχαν συνεχίσει μόνα τους τα παιδιά (πόσο σπάνια τους εμπιστευόμαστε να αυτοοργανωθούν!), δεν ξέραμε ποιο «μπαλάκι» από αυτά που μας πετούσαν τα παιδιά να πιάσουμε για να ξετυλίξουμε το νήμα του «Ενεργού πολίτη». Όλες οι ατάκες και οι απόψεις τους ήταν κεφάλαια προς ανάλυση.

Τότε που ανέλαβα δράση.

Και τελικά γιατί δεν αλλάζει τίποτα; Αυτό ήταν το ερώτημα που υπέφωσκε στο εργαστήριο.

Ήταν ώρα για να αντλήσουμε δύναμη από τη δική τους θετική ενέργεια. Εφηβικός πεσιμισμός τέλος!

Οι νεαροί «βουλευτές» λοιπόν κλήθηκαν να ανακαλέσουν δικές τους εμπειρίες αλλαγής συνηθειών. Βροχή έπεσαν οι μικρές προσωπικές νίκες τους. Τότε που η Σοφία πήγε κόντρα στους συμμαθητές της, αρνούμενη να πει κι εκείνη «δε βαριέσαι, όλα τα σκουπίδια τα αλέθει ο ίδιος μύλος τελικά, δεν κάνω ανακύκλωση». «Τότε που έκανα αυτό», «τότε που έγινε το άλλο», και όλοι είχαν να πούνε μια ιστορία ενεργού πολίτη για το περιβάλλον. Και μαζί σκεφτήκαμε πώς γίνεται το άλμα: πώς η αλλαγή ατομικής στάσης μπορεί να γίνει συλλογική δράση και απαίτηση για αλλαγή πολιτικής.

Το πεδίο δράσης είναι πάντα έξω από το σπίτι μας!

Αυτό αποδείξαμε με μία βόλτα στον Εθνικό Κήπο που μας έδωσε τη χαρά να δροσιστούμε, μια και η μέρα ήταν καυτή, να ακούσουμε κελαηδήματα και τερετίσματα, να παρατηρήσουμε ένα ολόκληρο οικοσύστημα στην καρδιά της πόλης, έξω από τη Βουλή, και να επιχειρηματολογήσουμε για την αξία τέτοιων οάσεων πρασίνου στις πόλεις. Λόγια που ανακατεύτηκαν με τις φυλλωσιές, τις λιμνούλες και το σοβαρό ύφος του Καποδίστρια που μας κοιτούσε από το ύψος του ανδριάντα του.

Την επόμενη μέρα, τη Δευτέρα, οι έφηβοι θα συνεδρίαζαν στη Βουλή. Ελπίζουμε να έμπαινε λίγο αεράκι από τον Εθνικό Κήπο και από την καρδιά τους μέσα στην αίθουσα.

Για την ιστορία:

Η ιστορία και οι στόχοι του θεσμού.

Η Βουλή των Εφήβων είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο λειτουργεί από το σχολικό έτος 1995-1996 και απευθύνεται στους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας, του απόδημου ελληνισμού και της Κύπρου. Έχει ως κύριο στόχο την καλλιέργεια της θετικής στάσης των νέων, απέναντι στα κοινά καθώς και την ευαισθητοποίηση τους σχετικά με αρχές, κανόνες και αξίες της Δημοκρατίας. Οι 300 έφηβοι-βουλευτές, επιλέγονται μετά από αξιολόγηση και κλήρωση. Η συνεδρίασή τους στις αίθουσες της Βουλής γίνεται τον Ιούλιο.

Ο στόχος μας:

Το WWF Ελλάς επενδύει στις νέες γενιές, στους αυριανούς πολίτες, μέσα από τη συστηματική δουλειά που κάνει, εδώ και 25 χρόνια, στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Εκπαιδεύουμε παιδιά και νέους για να γίνουν αυριανοί πολίτες ενημερωμένοι για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ικανοί να τα συνδέουν με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική τους διάσταση και ικανοί να διεκδικούν τα δικαιώματά τους σε έναν υγιή πλανήτη. Η Βουλή των Εφήβων είναι ένας θεσμός που μπορεί να συμβάλει σε αυτόν τον στόχο εφόσον δίνει στους νεαρούς βουλευτές τέτοιες ευκαιρίες εκπαίδευσης και συστημικής προσέγγισης των ζητημάτων.


Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια