Τα 550 μέτρα αμμουδιάς των Σεκανίων είναι η παραλία με την μεγαλύτερη πυκνότητα σε φωλιές παγκοσμίως, αποτελώντας έναν παράδεισο για τις χελώνες.

© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς

Ένα ακόμα καλοκαίρι πέρασε και ο απολογισμός είναι θετικός για τη μεγάλη πρόκληση της προστασίας της Caretta caretta και της πολύτιμης περιοχής των Σεκανίων στον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκο Ζακύνθου. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγει ο Αρχέλων, σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης του ΕΘΠΖ, φέτος ήταν μια χρονιά-ρεκόρ, με 658 φωλιές χελωνών σε σχέση με 407 την περσινή περίοδο. Η σημαντική αύξηση των φωλιών δεν μας καθησυχάζει, καθώς οι κίνδυνοι παραμένουν πολλοί, αλλά σίγουρα μας δίνει μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον αυτού του τόσο απειλούμενου είδους.

© Χαρίκλεια Μινώτου / WWF Ελλάς

Στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε τις συνθήκες φωλεοποίησης της χελώνας, φέτος προχωρήσαμε στη φύλαξη της περιοχής σε όλη τη διάρκεια της περιόδου ωοτοκίας. Οι δύο φύλακες, ο Διονύσης και ο Μιχάλης, για 123 ημέρες πραγματοποίησαν πρόγραμμα πυροφύλαξης, ενώ παράλληλα παρατήρησαν εξαντλητικά τη συμπεριφορά των γλάρων, του κυριότερου θηρευτή των μικρών που βγαίνουν από τις φωλιές. 

© Χαρίκλεια Μινώτου / WWF Ελλάς

Εισβολείς και εξ’ ουρανού

Ως άγρυπνοι φρουροί της Caretta caretta, η καθημερινή παρουσία τους στα Σεκάνια, η επιτήρηση για επισκέπτες στην περιοχή απολύτου προστασίας καθώς και η επόπτευση για αποτροπή κάθε κίνδυνου εκδήλωσης πυρκαγιάς ήταν οι φετινές προκλήσεις για τους φύλακές μας, που κατέγραψαν πολλά και διαφορετικά περιστατικά στα βιβλία συμβάντων. Αυτό που κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν η προσέγγιση της περιοχής δια αέρος με παραπέντε! Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο φύλακας: «Είχα συνηθίσει να ελέγχω την περιοχή για πρόσβαση επισκεπτών από τη θάλασσα ή από την ξηρά, αλλά από τον αέρα δεν το περίμενα! Ήταν κάτι διαφορετικό και έδωσε μια άλλη διάσταση στην καθημερινότητα!». 

© Χαρίκλεια Μινώτου / WWF Ελλάς

Τέλος της σεζόν και προετοιμασία για την επόμενη

Πριν τη λήξη του προγράμματος, τα φυλάκια συντηρήθηκαν, ο φορητός εξοπλισμός μεταφέρθηκε προς αποθήκευση και το χειμερινό πρόγραμμα επιτήρησης των Σεκανίων ξεκίνησε. Παράλληλα, ο προγραμματισμός των δράσεών μας για τη βελτίωση των μέτρων προστασίας από ενδεχόμενες φωτιές, την πρόληψη τους, καθώς και την εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων, ως συνέχεια ειδικής μελέτης που ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, βρίσκεται σε εξέλιξη. Με δυναμικές ενέργειες θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε διαχρονικά την αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων φύλαξης και πυροπροστασίας, καθώς και τον περιορισμό φαινομένων διάβρωσης. Βασικοί συνοδοιπόροι σε αυτήν την προσπάθεια είναι το ΕΘΠΖ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, o ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ήδη μετράμε αντίστροφα για το Μάιο 2017 και την έναρξη της επόμενης περιόδου ωοτοκίας! 

Καλό χειμώνα λοιπόν στις χελώνες μας που ταξιδεύουν σε μακρινές θαλάσσιες διαδρομές! 

 


 

Το πρόγραμμα φύλαξης των Σεκανιών πραγματοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του WWF Σουηδίας και ολοκληρώθηκε στις 31/10/16. Χιλιάδες υποστηρικτές από τη Σουηδία επέλεξαν να συμβάλλουν στην προστασία ενός εμβληματικού είδους μέσω της δουλειάς πεδίου του WWF Ελλάς. Το ενδιαφέρον για την χελώνα και ειδικά για την προσπάθεια που γίνεται στα Σεκάνια είναι διεθνές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επίσκεψη τον περασμένο Αύγουστο τηλεοπτικού συνεργείου του RAI 1 της Ιταλίας, που βρέθηκε στην περιοχή και κάλυψε τη δράση μας για τη χελώνα. 

Το WWF Ελλάς κλείνει φέτος 25 χρόνια παρουσίας στα Σεκάνια και δουλεύει για να διασφαλίσει την προστασία της περιοχής. Αντικείμενο της δουλειάς μας είναι η εξέταση των πολλών διαφορετικών παραμέτρων που επηρεάζουν την περιοχή, η διασφάλιση καλών συνθηκών για τη φωλεοποίηση, η αντιμετώπιση των πολλών θηρευτών που απειλούν τα μικρά χελωνάκια. Σημαντικό ρόλο, για να είμαστε αποτελεσματικοί, παίζουν οι συνεργάτες, οι εθελοντές και οι πιστοί μας φίλοι ερευνητές της επιστημονικής κοινότητας που συμβάλλουν καθημερινά στην αποκωδικοποίηση των σημαντικών προτεραιοτήτων για τα Σεκάνια και την προστασία τους. Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια