Ο Ασπροπάρης έχει καλό λόγο να κρύβεται. Στην Ελλάδα, o απειλούμενος γύπας μετρά ελάχιστα ζευγάρια, ενώ οι απειλές που αντιμετωπίζει είναι μεγάλες, με κυριότερη τα δηλητηριασμένα δολώματα στην ύπαιθρο. Είναι ο μοναδικός γύπας που μεταναστεύει, ερχόμενος το καλοκαίρι στην Ελλάδα μετά από ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων από την Αφρική.

© Jose Manuel Perez / WWF Greece

Εσείς βλέπετε το ζευγάρι Ασπροπάρηδων πάνω στα βράχια;

Πριν λίγες μέρες επέστρεψε στη χώρα μας το ένα από τα πέντε τελευταία ζευγάρια Ασπροπάρη στη Θράκη. Το ζευγάρι αυτό μας δίνει ελπίδες για επιτυχημένη αναπαραγωγή, μια και ήταν ένα από τα δυο ζευγάρια που πέρυσι κατάφεραν να αναθρέψουν μικρά. Μες στην επόμενη βδομάδα, περιμένουμε να δούμε πόσα ακόμα πουλιά θα καταφέρουν να γυρίσουν από την Αφρική.

Οι μικροί προστάτες του Ασπροπάρη, τα σχολεία του Έβρου που τον έχουν υιοθετήσει συμβολικά, ήρθαν να τον παρακολουθήσουν κοντά στη φωλιά του. Είναι η τέταρτη χρονιά που τα σχολεία της Θράκης υιοθετούν τον Ασπροπάρη, πραγματοποιώντας δράσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία του. Φέτος κλείνει ένας πρώτος κύκλος δράσεων και τα σχολεία ήρθαν να κάνουν τον δικό τους αποχαιρετισμό.

...

© Σταύρος Τσιαντικούδης / Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς - Σουφλίου - Λευκίμμης

Το Δημοτικό και Γυμνάσιο Τυχερού βρέθηκαν στο δάσος Λευκίμμης για έναν ξεχωριστό αποχαιρετισμό στον αγαπημένο τους απειλούμενο γύπα.

Ακόμα να εντοπίσετε το ζευγάρι;

© Jose Manuel Perez / WWF Greece

*Οι ενημερώσεις έγιναν στο πλαίσιο της δράσης D5 του προγράμματος LIFE10 NAT/BG/000152, με τίτλο “Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στη Βουλγαρία και την Ελλάδα το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία των: Ορνιθολογική Εταιρεία της Βουλγαρίας (Bulgarian Society for the Protection of Birds–BSPB), Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Ελλάς και Ορνιθολογική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας (Royal Society for the Protection of Birds–RSPB). Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και το Ίδρυμα MAVA.


Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια