Νομίζετε ότι δεν έχετε βλάψει ποτέ μια χελώνα Caretta caretta; Κι όμως... Ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιούμε, κάθε φορά που τυχαία ή εσκεμμένα, πετάμε ένα σκουπίδι στη θάλασσα, μπορεί να καταλήξει οπουδήποτε… Αυτό αποδείχτηκε και στην περίπτωση της παραλίας των Σεκανίων στη Ζάκυνθο…

Οι χελώνες έχουν ήδη αρχίσει να γεννούν στις παραλίες ωοτοκίας της Ζακύνθου και ο καθαρισμός των παραλιών είναι επιτακτικής σημασίας, ούτως ώστε να υπάρχει ελεύθερος χώρος για τις φωλιές.

Τα Σεκάνια που φιλοξενούν τις μισές φωλιές από αυτές των έξι παραλιών του Κόλπου Λαγανά Ζακύνθου καθαρίστηκαν τόσο από τα σκουπίδια όσο και από τα ξύλα που είχαν μεταφερθεί από τη θάλασσα. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα σκουπίδια καταλήγουν στην παραλία μόνο από τη θάλασσα, αφού τα Σεκάνια αποτελούν ζώνη απολύτου προστασίας, στην οποία επιτρέπεται μόνο η επιστημονική έρευνα και δεν μπορεί κάποιος να τα επισκεφθεί.

Ο καθαρισμός πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το  Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, τον ΑΡΧΕΛΩΝΑ και το ΤΕΙ - Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας. Οι εθελοντές μάζεψαν 32 σακούλες σκουπίδια και πολύ μεγάλο όγκο ξύλων και κορμών. Άντε και καλές φωλιές λοιπόν!