TILOS

Καθαρή ενέργεια: Από τη θεωρία στην πράξη

© Χρήστος Γιαννακόπουλος / WWF Ελλάς

Η ενεργειακή αυτονόμηση ενός ελληνικού νησιού με καθαρή ενέργεια μπορεί να φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας μερικά χρόνια πριν, όμως σήμερα στην Τήλο γίνεται πραγματικότητα. Η Τήλος αλλάζει τα δεδομένα στην ενεργειακή πολιτική των νησιών, με το ομώνυμο πρόγραμμα TILOS που έχει ως στόχο τη μεγιστοποίηση της κάλυψης της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια του νησιού από καθαρή ενέργεια, μέσω ενός πρωτοπόρου υβριδικού συστήματος παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας προερχόμενης αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ).

Στις αρχές Ιουλίου 2017 ολοκληρώθηκε στο νησί η εγκατάσταση του μεσαίου μεγέθους φωτοβολταϊκού πάρκου και της ανεμογεννήτριας, ενώ τον Ιανουάριο του 2018 ολοκληρώθηκε και η εγκατάσταση των μπαταριών (συσσωρευτών) που θα εξασφαλίζουν την παροχή ενέργειας στο νησί όταν έχει συννεφιά ή ο άνεμος δεν είναι τόσο δυνατός.

Εργασίες εγκατάστασης ΑΠΕ

Μέχρι σήμερα το νησί ηλεκτροδοτείται μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης με το νησί της Κω, όπου λειτουργεί πετρελαϊκός σταθμός, αντιμετωπίζοντας συχνές, και αρκετές φορές μεγάλης διάρκειας, διακοπές ρεύματος παρά τις φιλότιμες προσπάθειες από την πλευρά του Διαχειριστή του δικτύου. Με την υλοποίηση του προγράμματος TILOS το σκηνικό θα αναστραφεί και το νησί θα αποτελέσει το πρώτο πραγματικά «πράσινο» νησί στη Μεσόγειο. Αλλά η πρωτοπορία του έργου δεν περιορίζεται στα σύνορα της Ευρώπης, καθώς για πρώτη φορά παγκοσμίως θα δημιουργηθεί ένα έξυπνο, αυτόνομο νησιωτικό μικροδίκτυο που θα βασίζεται στην παρουσία υβριδικού σταθμού με συμμετοχή μονάδων ΑΠΕ και σύγχρονης τεχνολογίας συσσωρευτών.

Υβριδικές λύσεις σαν της Τήλου μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα και για άλλα μη διασυνδεδεμένα νησιά, δίνοντας τη διέξοδο για την απεξάρτηση από το ρυπογόνο και ακριβό πετρέλαιο το οποίο στοιχίζει στους Έλληνες πολίτες πάνω από 700 εκ. ευρώ τον χρόνο.

Τον Ιούνιο του 2017 το φιλόδοξο ελληνικό πρόγραμμα TILOS έλαβε όχι ένα, αλλά δύο βραβεία για την πρωτοπορία του στο πλαίσιο του σημαντικότερου συνεδρίου στην Ευρώπη σε θέματα πολιτικής για τη βιώσιμη ενέργεια EUSEW (EU Sustainable Energy Week).Συγκεκριμένα, το βραβείο στην κατηγορία «Ενεργειακά νησιά», το οποίο κρίθηκε από επιτροπή ειδικών, και το «Βραβείο κοινού» ύστερα από ανοιχτή ψηφοφορία μεταξύ 12 συνολικά ευρωπαϊκών έργων. Μάλιστα, η συμμετοχή στην ψηφοφορία του κοινού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με διπλάσιο σχεδόν αριθμό συμμετοχών από το 2016, ενώ το TILOS απέσπασε τις μισές από τις συνολικές ψήφους. Τα βραβεία απένειμε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το κλίμα και την ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Το πρόγραμμα TILOS έχει ενταχθεί στο Horizon 2020, το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την καινοτομία, λαμβάνοντας κατά τη φάση της αξιολόγησης την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε 80 ανταγωνιστικά έργα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 13 εταίροι από 7 ευρωπαϊκές χώρες με επικεφαλής την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του AΕΙ Πειραιά T.T. (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), ενώ από τη χώρα μας συμμετέχουν ακόμα ο ΔΕΔΔΗΕ, το WWF Ελλάς και η Eunice, εταιρεία με μακροχρόνια δραστηριότητα στον χώρο των ΑΠΕ.

Το WWF Ελλάς έχει αναλάβει τον ρόλο της διαβούλευσης και της συστηματικής ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας της Τήλου για το καινοτόμο αυτό έργο, που πρέπει να αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο κάθε έργου ανάπτυξης ΑΠΕ. Επίσης, συμβάλλει στην ανάδειξη της σημασίας του έργου τόσο για τους επισκέπτες του νησιού όσο και για ολόκληρη τη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα για το TILOS στην ιστοσελίδα του έργου  https://tiloshorizon.eu