ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ξέρετε ότι...

Το Πάντα κάνει "κλικ"

Από την πόλη έρχομαι

Το Πάντα σκέφτεται

Το Πάντα τοιχο-γραφεί

Το Πάντα πάει σινεμά στους Simpsons

Ανταπόκριση από τα καμένα

Ακούω, ακούς, ακούει, ακούμε, ακούτε, ακούν

Το Πάντα συναντά τους μεγάλους στοχαστές

Το Πάντα διαβάζει για ιστορία

Το Πάντα ταξιδεύει στο Άμστερνταμ

Το Πάντα και η ευτυχής μαμά

Το Πάντα ευχαριστεί την τράπεζα HSBC

 

Το Ημερολόγιο του Πάντα

Το Πάντα συμβουλεύει

Η στήλη των εθελοντών

Το Πάντα ρωτάει 

Το Πάντα χαίρεται
Το Πάντα λυπάται

If you can't read me click here

Ανταπόκριση από τα καμένα...

Το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας καταγράφεται ως το χειρότερο στη σύγχρονη ιστορία μας από πλευράς δασικών πυρκαγιών. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι μέχρι φέτος η χειρότερη χρονιά ήταν το 1985 όταν πάνω από 2.000.000 στρέμματα έγιναν στάχτη σε όλη την Ευρώπη. Φέτος, δυστυχώς καταρρίφθηκε κάθε προηγούμενο αφού πάνω από 2.500.000 στρέμματα κάηκαν μόνο στην Ελλάδα, νούμερο που επιπλέον κρύβει νεκρούς και μια τεράστια καταστροφή στην οικονομία και στις υποδομές των πυρόπληκτων περιοχών. Αναλογικά το πλήγμα ήταν βαρύτερο στην Πελοπόννησο αφού εκεί οι καμένες εκτάσεις έφτασαν τα 1.772.654 στρέμματα. Από αυτά το 55% ήταν δάση και φυσικές εκτάσεις και το 41% γεωργικές καλλιέργειες, ενώ περισσότερα από 300.000 στρέμματα βρίσκονται σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Πέρα από τη δορυφορική επεξεργασία των στοιχείων, το WWF Ελλάς οργάνωσε αυτοψίες στις καμένες περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας προσπαθώντας να αποτιμήσει τις επιπτώσεις των καταστροφικών πυρκαγιών στο φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα στις προστατευόμενες περιοχές. Καλύφθηκε έτσι ένα κενό στη συνολική αποτύπωση της τραγικής διάστασης των πυρκαγιών καθώς ως σήμερα, δικαιολογημένα, η έμφαση είχε δοθεί στην αποτίμηση και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής και κοινωνικο-οικονομικής διάστασης της καταστροφής. Συνολικά 7 προστατευόμενες περιοχές1 επλήγησαν από τις πυρκαγιές σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό. Καταστράφηκαν εκτάσεις με πευκοδάση, θαμνώνες με αειφύλλα-πλατύφυλλα, θαμνολίβαδα, ελατοδάση, δάση με μαύρη πεύκη, συστάδες φυλλοβόλων, αλλά και παρυδάτια βλάστηση. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ιδιαίτερα στην Ηλεία, ήταν η καταστροφή του ποικίλου μωσαϊκού βλάστησης και χρήσεων γης. Παράλληλα, όπως για παράδειγμα στον Πάρνωνα και στην Ηλεία, κάηκαν πλούσια και εύρωστα δάση τα οποία δεν είχαν καεί για δεκάδες χρόνια. Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι πανελλαδικά για πρώτη φορά στα χρονικά είχαμε φωτιές σε τόσες προστατευόμενες δασικές περιοχές, ενώ πρωτοφανείς ήταν και οι τόσες φωτιές σε δάση "υψηλών υψομέτρων". Αυτά είναι δάση που μέχρι πρόσφατα οι ειδικοί τα θεωρούσαν λίγο ως πολύ "άκαυτα" ενώ επιπλέον δεν έχουν αναπτύξει μηχανισμούς αντίδρασης απέναντι στη φωτιά και συνεπώς η φύση δεν έχει προνοήσει και δεν τα έχει "προικίσει" με ικανότητες φυσικής αναγέννησης.

Αν ο άνθρωπος δεν επέμβει με καταστροφικό τρόπο και αν δεν αλλάξουν οι χρήσεις γης, η αναγέννηση στις καμένες περιοχές θα είναι, από μια πλευρά, εντυπωσιακή. Ιδιαίτερα μετά τις πρώτες βροχές η γη θα καλυφθεί από ένα πλούσιο στρώμα χαμηλής και ετήσιας βλάστησης, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να αναβλαστάνουν διάφοροι θάμνοι. Θα χρειαστούν βέβαια δεκαετίες μέχρι να ξαναδούμε ψηλά δάση σε αυτές τις περιοχές. Όσον αφορά την πανίδα, επλήγησαν κυρίως όσα είδη δεν μπορούν να πετάξουν μακριά, όπως οι χελώνες, ή να κρυφτούν βαθιά στο έδαφος. Βαριές είναι οι επιπτώσεις στο τσακάλι αφού κάηκαν οι βιότοποί τους στον Ταΰγετο αλλά και αλλού. Η καταγραφή ωστόσο των επιπτώσεων για παράδειγμα στις ενδημικές σαύρες της Πελοποννήσου, είναι δύσκολη και χρειάζεται πιο αναλυτική έρευνα.

1. Λίμνη και Δάσος Καϊάφα, Ολυμπία, Ταΰγετος, Πάρνωνας, Μαίναλο, Οροπέδιο Φολόης, Όρος Κλωκός - Φαράγγι Σελινούντα

Το Πάντα συμβουλεύει...

Σκεφτήκατε ποτέ πως η διάθεσή σας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε; Κι ακόμη περισσότερο, πως μπορείτε να διαμορφώσετε τον κάθε χώρο του σπιτιού έτσι ώστε να δημιουργεί κάθε φορά την επιθυμητή αίσθηση –χαλαρή στο υπνοδωμάτιο, ζωηρή και οικεία στο σαλόνι, γεμάτη ενέργεια στην κουζίνα; Το μυστικό βρίσκεται στους "υποτιμημένους" μέχρι στιγμής τοίχους και στα χρώματα που θα τους δώσετε –αλλά και σε αυτά που θα επιλέξετε για τη γενικότερη διακόσμηση των χώρων.

Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα χρώματα επιδρούν σε μεγάλο βαθμό τόσο στην ψυχολογία μας, όσο και σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, όπως η πέψη ή η κυκλοφορία του αίματος. Ακούγεται απίστευτο; Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Το κόκκινο της ενέργειας αυξάνει την αρτηριακή πίεση και, συνεπώς, την ενέργειά μας. Είναι το πλέον κατάλληλο χρώμα για χώρους στους οποίους πραγματοποιείται έντονη κίνηση, όπως το χωλ, οι σκάλες, το δωμάτιο γυμναστικής ή η κουζίνα. Με μέτρο πάντα…

Το ροζ της αγάπης δημιουργεί αισθήματα γαλήνης, χαλάρωσης και ισορροπίας. Παρ’ όλα αυτά, η υπερβολή στη χρήση του μπορεί να φτάσει τις επιδράσεις αυτές στα άκρα, προκαλώντας ατονία και έλλειψη ενέργειας.
Το ζεστό πορτοκαλί θεωρείται ότι ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα και ανοίγει την όρεξη. Επίσης ενεργεί ως ισχυρότατο αντικαταθλιπτικό, αυξάνει την αυτοπεποίθησή σας, δημιουργεί την αίσθηση ζέστης στο χώρο και βοηθά την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Το κίτρινο του ήλιου. Σύμφωνα με μια ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη, το φως του ήλιου έχει ευεργετικές ιδιότητες –πράγμα που εξηγεί, εν μέρει, το γεγονός ότι χώρες με περισσότερη ηλιοφάνεια έχουν μικρότερα ποσοστά αυτοκτονιών. Εκτός την καλή μας διάθεση συμβάλλει και στην οργανωτικότητα, την αποφασιστικότητα και την αισιοδοξία μας, βελτιώνει τη μνήμη, παρέχει έμπνευση και μας καθιστά πιο διαλλακτικούς.

Το πράσινο της φύσης προσφέρει ψυχική και σωματική χαλάρωση, αίσθηση ασφάλειας και ηρεμίας, διευκολύνει την επικοινωνία και κάνει καλό στην όραση. Σε συνδυασμό με το καφέ δημιουργεί την αίσθηση της φύσης, αυξάνοντας τις παραπάνω επιδράσεις.

Το ήρεμο μπλε εξασφαλίζει ηρεμία, χαλάρωση και δημιουργικότητα, κόβει την όρεξη, προσδίδει αίσθηση ασφάλειας, βοηθά την έμπνευση, μεγαλώνει και "δροσίζει" τους χώρους. Οι πιο σκούρες αποχρώσεις του αποτελούν το καλύτερο αντίδοτο για την αϋπνίας.
Το θαλασσί της θάλασσας εμπνέει και ενισχύει τη δημιουργικότητα, ηρεμεί και καταπολεμά το στρες.
Το μοβ εντείνει τη δημιουργικότητα, μειώνει το στρες και λειτουργεί ως συναισθηματικός σταθεροποιητής. Οι πιο σκούρες αποχρώσεις του έχουν συνδεθεί με το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, και λέγεται πως ενεργοποιούν τη φαντασία και τη διαίσθηση.
Το καφέ και οι γήινες αποχρώσεις δημιουργούν συναισθήματα σταθερότητας και ασφάλειας, οικειότητα και οικογενειακή ατμόσφαιρα.

Προσοχή στο άσπρο και το μαύρο. Αν και παραδοσιακά συμβολίζει την αγνότητα και την καθαριότητα, το άσπρο στους εσωτερικούς χώρους δημιουργεί ψυχρή αίσθηση και ενδέχεται να προκαλέσει συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης.        Πηγή: in2life

Ακούω ακούς ακούει ακούμε ακούτε ακούν…
Το Πάντα αποφάσισε να συμμετέχει σε κάποιο συνέδριο για να αυξήσει τις γνώσεις του και να μάθει κάτι καινούριο και πρωτοποριακό. Έψαξε λοιπόν και βρήκε ότι το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί το 1ο Συνέδριο Ακουστικής Οικολογίας στην Ελλάδα.

Στην αρχή προβληματίστηκε για το τι ακριβώς σημαίνει ακουστική οικολογία και αμέσως άρχισε να ψάχνει για ν΄ ανακαλύψει την ακριβή εξήγηση του όρου.

Γοητεύτηκε λοιπόν όταν ανακάλυψε την αλληλεπίδραση των οικοσυστημάτων και του ήχου! Γοητεύθηκε με το γεγονός ότι όλες οι εικόνες που έχουμε εντάσσονται στο χώρο και στο χρόνο με την ύπαρξη του αντίστοιχου ηχοτοπίου τους. Εντυπωσιάστηκε με το ότι ο ήχος διαχωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: τον προερχόμενο από βιολογικούς ήχους, τον προερχόμενο από τα γεωφυσικά χαρακτηριστικά του εκάστοτε σημείου και τον προερχόμενο από την ανθρώπινη παρουσία ή παρέμβαση. Ενθουσιάστηκε με την ιδέα ότι κάθε ηχοτοπίο είναι μοναδικό για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και το συγκεκριμένο μέρος. Και φυσικά του φάνηκε δελεαστικό ότι η εικόνα συμπληρώνει τον ήχο και ο ήχος την εικόνα. Η σιωπή είναι ο θάνατος….

Έτσι λοιπόν αποφάσισε να πάει στην Κέρκυρα στις 30 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου 2007 για να παρακολουθήσει το συνέδριο και να μάθει περισσότερα για: την οικολογία και το ηχητικό περιβάλλον, το ηχητικό περιβάλλον και τους παράγοντες υποβάθμισής του, τη μεθοδολογία έρευνας των ηχοτοπίων, για το ηχητικό περιβάλλον και την παιδαγωγική, τη ψυχολογία, τη μουσική, για τη σύνθεση ηχοτοπίων, για το ηχητικό περιβάλλον και τις νέες τεχνολογίες. Σας προσκαλεί και εσάς να παρακολουθήσετε το συνέδριο που θα σας δώσει μια άλλη αντίληψη του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε αυτά που ακούμε και που βλέπουμε!

Το Πάντα…σκέφτεται…

"Ο ουρανός είναι στερεωμένος πάνω στα δέντρα.
Αν εξαφανιστεί το δάσος,
Η ουράνια στέγη του κόσμου θα καταρρεύσει.
Τότε η φύση και ο άνθρωπος θα αφανιστούν μαζί."

Αρχαίο ρητό των αυτοχθόνων της Αμερικής.

6/10 - "Πολικές Αρκουδοπεριπέτειες" στις 11:00 στον Κεραμεικό, παρέα με το Panda Club.

................................................................................................................

7/10 - "Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών" στην Αθήνα, τη Μακεδονία και την Πύλο Μεσσηνίας.
................................................................................................................
7/10 – Ποδηλατικός γύρος που οργανώνει το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και ο Δήμος Ελευσίνας, στις 10:00 στην Ελευσίνα, εκκίνηση από το κτίριο της Ελαιουργικής.
................................................................................................................
9/10 - Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης: "Η Γεωπολιτική της φτώχειας: Πρόκληση για μία άλλη παγκόσμια πολιτική Υγείας", στις 19:00 στην Αίθουσα του τρίτου ορόφου του Ινστιτούτου Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
................................................................................................................
15/10 - Blog action day for the environment.
................................................................................................................
Μέχρι 15/10 - Έκθεση "Φωτογραφίες μιας ξεχωριστής μέρας. Παιδικά πορτρέτα από τη συλλογή του Νίκου Πολίτη (1880- 1950)", στο Πνευματικό Κέντρο Ποταμού Κυθήρων.
................................................................................................................
Μέχρι 11/11 - Έκθεση: "Στέλλα Καβαλλιεράτου - Τάκης Καβαλλιεράτος Κοσμήματα – Αντικείμενα" στο Μουσείο Μπενάκη
................................................................................................................
Μέχρι 2/12 – Έκθεση Φωτογραφίας "Celebrity Portraits" του Φ. Σκαβούλο, στο Μουσείο Herakleidon
................................................................................................................
Μέχρι 16/12 - Διαγωνισμός διηγήματος στο Diavasame.gr

Το Πάντα ταξιδεύει…

Αυτό το καλοκαίρι το Πάντα μαράζωσε από τη στενοχώρια. Είδε ανθρώπους, ζώα, ολόκληρα χωριά, δάση και κάμπους να αφανίζονται. Και γνωρίζει καλά πως είναι να απειλείται η ίδια σου η επιβίωση. Ήρθε ο Οκτώβρης και αποφάσισε να αλλάξει παραστάσεις και να φορτίσει τις μπαταρίες του για να αντιμετωπίσει τον επερχόμενο χειμώνα... αλλά που να πάει; "Όπου και αν πάω η Ελλάδα με πληγώνει", θυμήθηκε το στίχο του Σεφέρη - και αποφάσισε να επισκεφτεί την Ολλανδία.

Στο Άμστερνταμ είδε τους κατοίκους της πόλης να μετακινούνται με ποδήλατα κατά εκατοντάδες για να πάνε στις καθημερινές τους ασχολίες, ακόμη και μητέρες με τα μωρά τους σε ειδικό κάθισμα. Η αλήθεια είναι πως ως πεζός τουρίστας η κυκλοφορία του φάνηκε λίγο χαοτική και πρόσεχε όπως διέσχιζε τους δρόμους – από παντού του έρχονταν τραμ, λεωφορεία, ποδήλατα και αυτοκίνητα. Παρόλα αυτά δεν είδε ατυχήματα. Και χόρτασε βόλτες με το ποδήλατο, σε ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας παρακαλώ.

Έβρεχε βέβαια αρκετά αλλά έτσι κι αλλιώς το υγρό στοιχείο είναι παρών παντού σε αυτή την γεμάτη κανάλια πόλη. Οι Ολλανδοί είναι μάστορες στο να κτίζουν σε αντίξοες συνθήκες, πάνω στο νερό, σε έναν τόπο που εν μέρει βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Θυμήθηκε την ιστορία με το παιδί που έβαλε το δάκτυλό του στην τρύπα που άνοιξε στο φράγμα για να αναχαιτίσει την ορμή της θάλασσας, σώζοντας την πόλη. Την τεχνική τους χρειαζόμασταν στην Ελλάδα μετά τις τόσες πυρκαγιές…

Πήγε σε μουσεία, χόρτασε τέχνη. Ανέβηκε σε ποταμόπλοιο και χαλάρωσε, άφησε τις σκέψεις του να παρασυρθούν. Πήγε στις υπαίθριες αγορές με φρούτα και αγόρασε βολβούς να βάλει στο μπαλκόνι του να του θυμίζουν το ταξίδι του. Αγόρασε βρωμερά τυριά με υπέροχη γεύση γιαμ, γιαμ. Δοκίμασε τις αντοχές του στα καυτά πιάτα της Ινδονησιακής κουζίνας (η μεγαλύτερη παροικία εκτός της Ινδονησίας βρίσκεται εδώ). Αγόρασε σε χαμηλές τιμές μεταχειρισμένα βιβλία στα μικρά βιβλιοπωλεία που υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη.

Η Ολλανδία του φάνηκε "ελεύθερη" πόλη και οι Ολλανδοί χαλαρός λαός - κάτι σαν Μεξικάνοι του βορρά. Στα όμορφα καφέ της πόλης το σέρβις ήταν εντυπωσιακά αργό αλλά δεν τον πείραζε. Είναι οικολόγοι (τα ¾ του πληθυσμού υποστηρίζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως το WWF). Αναπαλαιώνουν παλιά κτίρια, ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους, ξαναχρησιμοποιούν υλικά. Και τα ήθη χαλαρά. Το αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο είναι νόμιμο εδώ. Βέβαια όταν άκουσε ότι οι παιδόφιλοι (με μεγάλη υποστήριξη) προσπάθησαν ανεπιτυχώς να κάνουν κόμμα αποφάσισε ότι και η ελευθερία θέλει τα όριά της.

Πιο έξω, στα περίχωρα της πόλης πρόσεξε πόσο επίπεδη είναι η χώρα. Οι ανεμόμυλοι τον έκαναν να σκεφτεί την Ελλάδα. Πόσο θα μπορούσε να ωφεληθεί πατρίδα του από την οικολογική συνείδηση των πολιτών της Ολλανδίας! "Και είναι τόσο μοναδικά όμορφη η Ελλάδα" κατέληξε με την ξεκάθαρη ματιά που χαρίζει η απόσταση από τα όσα παίρνουμε ως δεδομένα.

Το Πάντα ευχαριστεί...

...την τράπεζα HSBC για την απόφαση της να υποστηρίξει το έργο του WWF Ελλάς προκειμένου να προστατευτεί ο δασικός πλούτος της χώρας μας.

Κάντε κλικ: http://www.hsbc.gr/common/wwf.pdf

Το Πάντα κάνει "κλικ"…

…στο blackle και εξοικονομεί ενέργεια. Όπως υπολογίστηκε αν το google είχε μαύρη οθόνη, λαμβάνοντας υπόψιν τον υπέρογκο αριθμό σελίδων που ανοίγουν μέσω του google, θα εξοικονομούνταν 750 μέγα watts/ώρα ετησίως.

Ανταποκρινόμενο στην πληροφορία αυτή το Google έφτιαξε μια …μαύρη παραλλαγή της μη-χανής αναζήτησης που λέγεται blackle, που ενώ έχει ακριβώς τις ίδιες λειτουργίες καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια. Δοκιμάστε το λοιπόν κι εσείς!

Το Πάντα συναντά τους μεγάλους στοχαστές…

"Ο πλούτος που μας αρκεί για να ζούμε φυσική ζωή και ορισμένος είναι και εύκολα αποκτιέται. Ο πλούτος αντίθετα που ζητάει η ματαιοδοξία μας χάνεται στο άπειρο".

 Επίκουρος

Το Πάντα ρωτάει...

Θα χρησιμοποιούσατε ποδή-λατο για τις μετακινήσεις σας στην πόλη αν:

1. Υπήρχε δίκτυο ποδηλα-τοδρόμων.

2. Επιτρεπόταν η μεταφορά του ποδηλάτου με το μετρό.

3. Υπήρχε σεβασμός από τους αυτοκινητιστές προς τους ποδηλάτες.

4. Δεν θα επέλεγα το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης.

Απαντήστε μας στο www.wwf.gr

 

Ξέρετε ότι...

Ένας τρυποκάρυδος ραμφίζει 20 φορές το δευτερόλεπτο!

Το Πάντα και η ευτυχής μαμά….

Για πρώτη φορά στη Μεσόγειο καταγράφεται, ξημερώματα Τετάρτης 19/9/2007 γέννηση Μεσογειακής φώκιας, ζωντανά σε κάμερα. Πρόκειται για το πρώτο μωρό Monachus monachus της φετινής αναπαραγωγικής περιόδου, ένα θηλυκό που – εύλογα- ονομάστηκε "Καμεράτα" και γεννήθηκε σε σπηλιά της Κιμώλου.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα Κιμώλου-Πολυαίγου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς βιότοπους Μεσογειακής φώκιας, παγκοσμίως. Η MΟm, στα πλαίσια προγράμματος LEADER PLUS Κυκλάδων, έχει εγκαταστήσει σε σπηλιά Μεσογειακής φώκιας στο νησί, τρεις υπέρυθρες κάμερες που δίνουν, μέσω δορυφόρου, ζωντανή εικόνα της δραστηριότητας στο καταφύγιο. Τα δεδομένα video αποθηκεύονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στόχος, η παρατήρηση της συμπεριφοράς του είδους, χωρίς καθόλου όχληση.

"Η μάνα εμφανίζει προστατευτική συ-μπεριφορά προς το μικρό, δεν το αφήνει να πλησιάσει τη θάλασσα, και έχει συνεχή επαφή μαζί του, μυρίζοντάς το και ακουμπώντας την μουσούδα του με τη δική της", σημειώνει η ερευνητική ομάδα της MOm, εμφανώς ενθουσιασμένη.

Μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι για το περιβάλλον, οι εικόνες από την "Καμέρατα" και τη μητέρα της δίνουν ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Σύντομα, live Monachus monachus στο www.monachoulis.gr.  

To Πάντα πάει σινεμά…
...και γελάει, μα πιο πολύ χαμογελάει πικρά, με την αντιπαθέστατη οικογένεια Simpsons. Σε μια μικρή πόλη που αδιαφορεί για την ταχύτατη περι-βαλλοντική υποβάθμιση και αρνείται να αλλάξει συμπεριφορά και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, έρχεται η "θεία δίκη" δια χειρός της κεντρικής κυβέρνησης. Μια γυάλα σκεπάζει το χωριό για να απομονωθεί και να μη διαδοθεί το κακό έξω από τα όρια της πόλης.

Οξυδερκής και έξυπνος διάλογος, σαρκασμός, μαύρο χιούμορ και εύστοχη σάτιρα αναδεικνύουν τις πιο σκοτεινές πτυχές του σημερινού βολεμένου αστού αλλά και ενός πολιτικού συστήματος που βασίζεται σε ανθρώπους που αρνούνται να διαβάσουν και να ενημερωθούν γιατί "οι πολιτικοί δεν εκλέγονται για να διαβάζουν αλλά για να αποφασίζουν"!

Το Πάντα τοιχο-γραφεί...

 

 

 

 

 

Το Πάντα περιμένει

να του στείλετε συνθήματα που είδατε ή βγάλατε φωτογραφία εσείς από τοίχους!

Η στήλη των εθελοντών

"Γειά σας! Με λένε Γρηγόρη, και είμαι από την Γαλλία. Εκεί, μένω σε ένα μίκρο χώριο, το Κλέρε λε Πιν, 250 χιλιόμετρα νότια-δύση από το Παρίσι. Έφτασα στην Ελλάδα τον σεπτέμβριο 2006 για ένα χρόνο. Τώρα, το πρόγραμμα μου τελειώνει αλλά μου αρεσεί τόσο πολύ η ζωή μου εδώ, θέλω να κάτσω πιο πολύ!

Δουλεψα σε ένα μίκρο χώριο, την Δαδιά, κοντά στην Βουλγαρία και στην Τουρκία. Στην Γαλλία, σπούδασα Βιολογία και μου αρεσεί παρα πολύ η φυση. Γνώρισα λίγο τα πουλια, τα φυτα, τα ζωα πριν να έρθω στην Δαδιά και ήθελα να μαθαίνω πιο πολύ.

Εδώ, ήταν τέλεια! Δουλεψάμε περίπου κάθε μέρα με την φύση. Με τους άλλους εθελόντες κανάμε τελεμετρία πάνο στο βούνο η παρατηρησα τα αρπακτίκα πούλια από μια ταΐστρα. Η ζωή στο χώριο είναι πολύ ωραία. Όλλοι οι εθελοντες μενούμε μαζί σε ένα σπίτι, "το χάνι". Τώρα, γνωρίζω τα άτομα από Δαδιά, και μου αρεσεί να παω για ένα φραπέ ή μια μπύρα με τους παππούδες! Θέλω να ευχαριστηζώ τους ανθροπους από Δαδιά, για όλα τα καλα πράγαμτα που καναν για εμένα".

Gregory Mercier, Εθελοντής ΕVS Δαδιάς

(Το άρθρο παρουσιάζεται όπως ακριβώς μας το έδωσε o Gregory και δεν διορθώθηκε ούτε ως προς την ορθογραφία, ούτε ως προς τη σύνταξη)

Από την πόλη έρχομαι…

Τις προάλλες, περπατώντας στο δάσος, δεν μπόρεσα να μην σκεφτώ πόσο τυχεροί σταθήκαμε, αυτό το καλοκαίρι, εδώ στην Δαδιά και γενικότερα στον Έβρο. Το δάσος της Δαδιάς ανέπαφο και σε ολόκληρο τον νομό 2-3 ελάχιστης έκτασης φωτιές.

Δεν μπόρεσα να μην σκεφτώ, πόσο ανόητοι σταθήκαμε, βάζοντας φωτιά για να καθαρίσουμε τα χωράφια μας, ενώ καιγόταν όλη η Ελλάδα. Θυμήθηκα πως ευαισθητοποιηθήκαμε και οργανωθήκαμε για να προλάβουμε το κακό, με περιπολίες τόσο από τους πυροσβέστες, όσο και από τους συνοριοφύλακες, το WWF και εθελοντές, εδώ στη Δαδιά. Θυμήθηκα την θλίψη, την απόγνωση, την οργή στα μάτια μας κάθε φορά που μαθαίναμε για μια καινούρια πυρκαγιά στη χώρα.

Ένιωσα τυχερή που μπορώ ακόμα να περπατάω σε ένα δάσος.

Ένιωσα ζωντανή κοιτάζοντας την ομορφιά γύρω μου, αφου-γκραζόμενη τους ήχους του, μυρίζοντας τις μυρωδιές του. Με πλημμύρισε μια απέραντη γαλήνη...

Αυτό το φθινόπωρο σε κάθε ευκαιρία κάντε έναν περίπατο στο δάσος. Νιώστε το με όλες σας τις αισθήσεις. Αφήστε το να σας πλημμυρίσει. Και ίσως τότε να μην ξαναχρειαστεί να θρηνήσουμε ούτε μια σπιθαμή καμένου δάσους!

Το Πάντα διαβάζει για την Ιστορία…

...Όχι την Ιστορία της Στ’ Δημοτικού. Αλλά πάει βαθύτερα και διαβάζει "Πως το παρελθόν γίνεται Ιστορία", του Αντώνη Λιάκου, καθηγητή Ιστορίας στο Παν/νιο Αθηνών. Τελικά δεν υπάρχει ένα παρελ-θόν, μία αλήθεια που πρέπει κανείς να ανακαλύψει και να αποδώσει με τον επιστημονικά ακριβέστερο τρόπο. Αντίθετα το παρελθόν κατασκευάζεται από μια κοινωνία ανάλογα με τα ερωτήματα που θέτει. Στρέφοντας το φακό προς το πώς σκεφτόμαστε την Ιστορία και τι ερωτήματα θέτουμε προς απάντηση έχουμε καλύτερες ελπίδες να καταλάβουμε τι είδους Ιστορία γράφουμε τελικά.

Ο ιστορικός έχει άπειρο υλικό που απλώς δεν έχει αποδέκτη σε μια δεδομένη εποχή. Η ιστορία της εργατικής τάξης, π.χ., ποτέ δεν συμπε-ριέλαβε την ιστορία των υπηρετριών. Δεν υπήρχε αποδέκτης γι' αυτή την ιστορία. Άλλωστε και η ιστορία του φυσικού περιβάλλοντος μόνο τα τελευταία χρόνια άρχισε να αποτελεί αντικείμενο συστηματικής ιστορικής έρευνας. Μήπως όμως κι αυτή η πτυχή του παρελθόντος δεν υπήρξε και δεν υπάρχει ακόμη; Και πολλές άλλες ιστορίες που ακόμη δεν βρήκαν αναγνώστες…Έτσι το Πάντα κατάλαβε γιατί τόση συζήτηση για το βιβλίο της Στ΄ Δημοτικού…

JΤο Πάντα χαίρεται...

…γιατί η ομάδα του IFAW (Διεθνές Ταμείο για την Προστασία των Ζώων - International Fund for Animal Welfare) έφτασε στην Πελοπόννησο για να βοηθήσει σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις τα πληγωμένα, πεινασμένα και ταλαιπωρημένα από τις φωτιές ζώα.

Το IFAW έχει πολλές δράσεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων είναι να προσφέρει βοήθεια σε περιοχές που έχουν πληγεί από σεισμούς, τυφώνες, τσουνάμι, φωτιές, διαρροές πετρελαίου και άλλες καταστροφές, είτε φυσικές είτε ανθρωπογενείς. Γεννήθηκε πριν από τρεις δεκαετίες στον Καναδά από λίγους ευαισθητοποιημένους πολίτες που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν τη σφαγή των νεογνών της φώκιας harp seal που σκοπό είχε – και δυστυχώς συνεχίζει να έχει – το εμπόριο της λευκής γούνας τους. Από τότε οι ιδρυτές του IFAW ασπάστηκαν την άποψη ότι το μέλλον όλων των ζώων του πλανήτη και του ανθρώπου είναι αλληλένδετα.

Οι απεσταλμένοι στην Ελλάδα Juliet Neal-Boyd και Dick Green περιγράφουν την τραγική κατάσταση που αντιμετώπισαν: "Τίποτε δε μπορεί να σε προετοιμάσει για το μέγεθος της καταστροφής και της απελπισίας που άφησαν πίσω τους οι τραγικές πυρκαγιές. Ξεκινήσαμε το πρωί της 5ης Σεπτεμβρίου από την Αθήνα μαζί με μέλη του ΣΠΑΖ (Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων), του συλλόγου που μας κάλεσε στην Ελλάδα. Ο πρωταρχικός μας στόχος ήταν να επισκεφτούμε τις πληγείσες περιοχές, να περιθάλψουμε και να ταΐσουμε τα τραυματισμένα και αδέσποτα ζώα.

Στο νότιο κομμάτι της Πελοποννήσου μας περίμεναν τα χειρότερα. Νεκρά ζώα, σεληνιακά τοπία, χωριά φαντάσματα, μια γη ακόμα ζεστή από τις πληγές κι ένας αποπνικτικός αέρας να μας καίει τα μάτια και τα ρουθούνια. Άνθρωποι απελπισμένοι που δεν ήξεραν με ποιο τρόπο να εξασφαλίσουν τροφή στα εναπομείναντα πρόβατά τους, τρομαγμένοι σκύλοι και θεονήστικες γάτες συμπλήρωναν το παζλ του εφιάλτη που στοίχισε τη ζωή σε τόσους αθώους ανθρώπους και αμέτρητα αθώα ζώα και πήρε για πάντα μαζί του τα παρθένα δάση της Πελοποννήσου".

LΤο Πάντα λυπάται...

Ο απολογισμός του φετινού καλοκαιριού για τον πληθυσμό αρκούδας στην περιοχή Γρεβενών είναι ιδιαίτερα βαρύς! Στις 3 νεκρές αρκούδες του Ιουλίου, προστέθηκε και μια τέταρτη που βρέθηκε νεκρή από την ομάδα της "Καλλιστώ" το Σάββατο 01.09.07 κοντά στις πηγές του ποταμού Βενέτικου πολύ κοντά στο Δ.Δ. Αλατόπετρας του νομού Γρεβενών.

Η αρκούδα βάρους περίπου 130 κιλών, ήταν ενήλικη, θηλυκή και κείτονταν νεκρή με μορφασμό σπασμού χωρίς εμφανές τραύμα από πυροβόλο όπλο, γεγονός που δημιουργεί βάσιμες υποψίες για τη σκόπιμη εξόντωσή της με τη χρήση δηλητηριασμένου δολώματος.

Σύμφωνα με μια πρώτη αυτοψία που έκαναν οι κτηνίατροι της "Καλλιστώ", υπήρχαν και όλες οι γνώριμες σχετικές ενδείξεις: Η αρκούδα βρέθηκε δίπλα σε νερό (τα ζώα που δηλητηριάζονται αναζητούν αμέσως νερό για να αποβάλλουν τις τοξίνες), ενώ η στάση του ζώου πρόδιδε βασανιστικό θάνατο με σπασμούς και πρήξιμο της κοιλιάς, που συνεπάγεται κατανάλωση δηλητηρίου.

H ενέργεια αυτή δεν πλήττει μόνο για άλλη μία φορά τον ευάλωτο πληθυσμό αρκούδας της Πίνδου (συνολικά είναι το 9ο γνωστό περιστατικό εξόντωσης αρκούδας με δηλητήριο από το 2000 και το τρίτο μέσα στο 2007) αλλά μας θυμίζει για άλλη μια φορά την ολέθρια για όλη την άγρια πανίδα πρακτική της χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Να σημειωθεί ότι πριν ένα μήνα, στην ίδια περιοχή, είχε εντοπιστεί και άλλη νεκρή αρκούδα, από το ίδιο αίτιο.

Με αφορμή το σοβαρό αυτό πρόβλημα η "Καλλιστώ" συνέταξε και έστειλε πρόσφατα ειδικό υπόμνημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, μέσω του οποίου ζητείται να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης για την εφαρμογή/ενεργοποίηση ειδικών γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για την επιχορήγηση-υποστήριξη παραγωγών στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως ηλεκτροφόρες περιφράξεις, ποιμενικοί σκύλοι φύλαξης κοπαδιών κ.λπ., και αποσκοπούν στην ελάττωση των ζημιών από αρκούδα στην παραγωγή και επομένως των κινήτρων εξόντωσής της από τους παραγωγούς. Υπενθυμίζουμε ότι η αρκούδα είναι απόλυτα προστατευόμενο είδος σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Το Πάντα θέλει φίλους! Γίνε κι εσύ υποστηρικτής του WWF Ελλάς

Φιλελλήνων 26, 105 58 ΑθήναΤηλ.: 210 33 14 893  Fax: 210 32 47 578  e-mail: support@wwf.gr  www.wwf.gr

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε μήνα το ηλεκτρονικό newsletter του WWF Ελλάς, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα εγγραφής στο

http://www.wwf.gr/index.php?option=com_facileforms&Itemid=163

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να διαβάσετε το newsletter, επισκεφθείτε το http://www.wwf.gr/newsletter/oct2007

 

Ean epithimeite na lamvanete kathe mina to elektroniko newsletter tou WWF Hellas, parakaloume sibliroste tin forma egrafis sto

http://www.wwf.gr/index.php?option=com_facileforms&Itemid=163

Se periptosi pou den mporeite na diavasete to newsletter, episkeftheite to http://www.wwf.gr/newsletter/oct2007

 

Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το newsletter παρακαλούμε στείλτε μας μήνυμα στο support@wwf.gr

Ean den epithimite na lamvanete to newsletter parakaloume steilte mas minima sto support@wwf.gr