WWF newsletter


Τεύχος 62, Νοέμβριος 2009

θέματα

Τελευταία ευκαιρία για μια καλή συμφωνία στην Κοπεγχάγη!

Καθώς το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έληξε με απογοητευτικά αποτελέσματα για το κλίμα, το WWF Ελλάς και η Greenpeace καλούν τους ηγέτες του πλανήτη να αξιοποιήσουν την τελευταία ευκαιρία που διαθέτουν για την επίτευξη μιας δίκαιης, φιλόδοξης και νομικά δεσμευτικής συνθήκης. Η προπαρασκευαστική σύνοδος του ΟΗΕ στη Βαρκελώνη (2-6 Νοεμβρίου), είναι ο τελευταίος σταθμός πριν από τη Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης.

"Αυτή είναι η εβδομάδα που θα μπορούσε να σώσει τον πλανήτη από μια κλιματική κρίση. Ακόμα και τώρα, είναι εφικτή μια καλή συμφωνία για το κλίμα στην Κοπεγχάγη. Αρκεί οι ηγέτες των ανεπτυγμένων κρατών να δώσουν τη σχετική εντολή στους διαπραγματευτές τους που βρίσκονται αυτές τις μέρες στη Βαρκελώνη" τόνισε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής του WWF Ελλάς.

Ειρωνικά, αυτή τη στιγμή οι μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες και όχι από τις ανεπτυγμένες χώρες. Η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, το Μεξικό, η Ινδονησία, η Νότια Αφρική και η Νότια Κορέα ετοιμάζονται να ανακοινώσουν συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στον αντίποδα, οι ΗΠΑ παρουσίασαν τη νέα νομοθεσία για το κλίμα, η οποία κρύβει παραθυράκια και παραχωρήσεις προς τη βιομηχανία άνθρακα και πετρελαίου.

"Είναι ντροπή για την κυβέρνηση Ομπάμα να επιτρέπει στο ενεργειακό λόμπι να της καθορίζει τους όρους για την ανάληψη κλιματικής δράσης. Είναι καιρός η νέα κυβέρνηση να κόψει τον εθισμό των ΗΠΑ στα ορυκτά καύσιμα και να ακολουθήσει το παράδειγμα των αναπτυσσόμενων κρατών" σημειώνει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. Οι δυο οργανώσεις συνεχίζουν τις προσπάθειές τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου να "αναγκάσουν" τους ηγέτες να ακούσουν τη φωνή της λογικής.

Στην Ελλάδα, η Greenpeace και το WWF Ελλάς έχουν δημιουργήσει την ιστοσελίδα www.mazigiatoklima.gr, στην οποία ζητούν από τους πολίτες να υπογράψουν έκκληση προς τον πρωθυπουργό της χώρας υπέρ μιας καλής κλιματικής συμφωνίας. Η ανταπόκριση των Ελλήνων είναι εξαιρετική, καθώς μέσα σε μία μόλις εβδομάδα περισσότεροι από 22.000 συμπολίτες μας έχουν υπογράψει την έκκληση. Στόχος των οργανώσεων είναι η συλλογή τουλάχιστον 100.000 υπογραφών.

Το Πάντα στέλνει κάρτα…

... στον πρωθυ-πουργό! Το WWF Ελλάς καλεί τα παιδιά όλης της χώρας να ενημε-ρωθούν για την κλιματική αλλαγή και τη Διεθνή Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, που γίνεται στην Κοπεγχάγη 7-18 Δεκεμβρίου 2009, και να παροτρύ-νουν τον πρωθυ-πουργό της Ελλάδας να δείξει μια σθεναρή στάση στη Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης στέλνοντάς του μια κάρτα που θα έχουν διατυπώσει και φιλοτεχνήσει τα ίδια.

Η ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF θα είναι κοντά σε εκπαιδευτικούς και γονείς για όποια περαιτέρω βοήθεια χρειαστούν. Στην ενότητα Υλικό θα βρείτε ενημερωτικά φυλλάδια, ιδέες δραστηριοτήτων και παρουσίαση για την επικείμενη συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης, για να δουλέψετε με τους μαθητές. Στο τέλος, ολοκληρώστε ζωγραφίζοντας και γράφοντας μια κάρτα στον πρωθυπουργό της χώρας και στους ηγέτες του κόσμου.

Στείλτε την επιστολή/κάρτα σας σε εμάς ως τις 30 Νοεμβρίου 2009. Οι κάρτες θα παραδοθούν στον πρωθυπουργό, αφού πρώτα εκτεθούν σε κατάλληλο χώρο για να έχει ευκαιρία να τις απολαύσει το κοινό.

Το Πάντα μαγειρεύει…

Το Πάντα λατρεύει τις πίτες… ειδικά όταν τις φτιάχνει με καθαρά εποχιακά υλικά! Πήρε μια μεγάλη κίτρινη κολοκύθα και τη μετέτρεψε σε νοστιμότατα πιττάκια, με την καθοδήγηση πάντα της γιαγιάς από την Κρήτη!

Για τη ζύμη: αλεύρι, νερό, λάδι, αλάτι, λίγο ξίδι.
Για τη γέμιση: κολοκύθα, λάδι, αλάτι, πολύ πιπέρι.
Αυτή τη φορά με βαθμό δυσκολίας: η ποσότητα των υλικών είναι με το μάτι…

Το Πάντα καθάρισε την κολοκύθα και την έκοψε σε μεγάλα κομμάτια. Ύστερα την έβρασε σε νερό μέχρι να λιώσει και την άφησε να στραγγίξει στο σουρωτήρι. (Επειδή η κολοκύθα έχει πολύ νερό μπορείτε να την αφήσετε και μια ολόκληρη μέρα!)

Όταν στράγγιξε αρκετά την έβαλε σε μια κατσαρόλα χωρίς νερό μέχρι να απορροφήσει όλα της τα υγρά και πρόσθεσε αλάτι και μπόλικο λάδι, για να τσιγαριστεί. Την ξανατοποθέτησε στο σουρωτήρι να στραγγίξει η γέμιση από το λάδι και πρόσθεσε μπόλικο πιπέρι. Με τα υλικά της ζύμης άνοιξε φύλλο. Έκοψε σε κύκλους το φύλλο, έβαλε λίγη γέμιση και έκλεισε τα πιτάκια σε σχήμα μισσοφέγγαρου. Τα τηγάνισε σε ελαιόλαδο και τα στράγγιξε σε χαρτί κουζίνας. Έτοιμα προς απόλαυση!

Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε και φέτα την ώρα που θα ρίξετε το πιπέρι. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισό αλεύρι μαλακό και μισό σκληρό. Το πιπέρι είναι που κάνει τη διαφορά σ' αυτές τις πίτες. Βάλτε όσο αντέχετε!

Πηγή: http://www.sintagespareas.gr/

Το Πάντα ανακυκλώνει…

... μαγειρικό λάδι. Ένας καλός μάγειρας με οικολογική συνείδηση πρέπει να βρίσκει και "πράσινες" λύσεις στα διάφορα θέματα που μπορεί να προκύψουν στη μαγειρική του... Έτσι λοιπόν το Πάντα τελευταία έμαθε για τη συλλογή χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών. Η εταιρεία Revive είναι μια εταιρία με κύρια δραστηριότητά της τη συλλογή, επεξεργασία και διάθεση χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων για βιομηχανική χρήση.

Ανακυκλώνοντας τα λάδια τηγανίσματος:

  • δε μολύνουμε το νερό του υδροφόρου ορίζοντα,
  • δε φράζουμε τις αποχετεύσεις μας,
  • μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων που φτάνουν στο ΧΥΤΑ,
  • απαλλασσόμαστε με νόμιμο και ασφαλή τρόπο από ένα άχρηστο για μας υλικό,
  • τα βιοκαύσιμα και τα βιολιπαντικά που παράγονται από τα απόβλητά μας ρυπαίνουν σαφώς λιγότερο το περιβάλλον από ό,τι τα αντίστοιχα ορυκτά.
Η Revive έχει τοποθετήσει ειδικές δεξαμενές σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ ΑΒ και ελπίζουμε σύντομα να επεκταθεί και σε άλλα σημεία. Η διαδικασία είναι απλή: βάζετε το χρησιμοποιημένο λάδι σε ένα δοχείο (γυάλινο ή πλαστικό), αδειάζετε το περιεχόμενο στην ειδική δεξαμενή και παίρνετε το δοχείο πίσω στο σπίτι για να το ξαναγεμίσετε. Είναι καιρός λοιπόν όλοι να βοηθήσουμε το περιβάλλον βάζοντας στο πρόγραμμα και την ανακύκλωση των λαδιών τηγανίσματος. Από την πλευρά της, η Revive με κάθε λίτρο λαδιού που θα ανακυκλώνετε θα δωρίζει 3 λεπτά στο WWF Ελλάς.

Το Πάντα κάνει "κλικ"… …

 

…στο Ecotopten, το πρώτο ελληνικό διαδι-κτυακό εργαλείο για αγορές "υπέρ" του περιβάλλοντος και… της τσέπης των Ελλήνων καταναλωτών!

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίζετε τα προϊόντα που καταναλώνουν τη λιγότερη δυνατή ηλεκτρική ενέργεια πριν προχωρήσετε σε κάποια αγορά; Ναι, λοιπόν, πλέον υπάρχει! Μέσα από τη νέα ιστοσελίδα www.ecotopten.gr ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί με ένα απλό "κλικ" για τα αποδοτικότερα από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας προϊόντα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Στόχος του EcoTopten είναι να καταστήσει αυτά τα προϊόντα τη βέλτιστη αλλά και φυσιολογική επιλογή τόσο για τους καταναλωτές όσο και για εμπόρους λιανικών πωλήσεων, εισαγωγείς και κατασκευαστές.

"Η καλύτερη ενεργειακή απόδοση οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας, μια από τις βασικότερες λύσεις που έχουμε στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή" επισημαίνει η Ντόρα Πετρουλά, συνεργάτης της εκστρατείας για την κλιματική αλλαγή του WWF Ελλάς και προσθέτει: "Αγοράζοντας συσκευές με υψηλότερη ενεργειακή απόδοση συμβάλλουμε στη μείωση της κατανάλωσης και της παραγωγής ενέργειας και επομένως στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου".

Στην πρώτη φάση λειτουργίας του το EcoTopten παρουσιάζει ψυγεία και αυτοκίνητα. Στη συνέχεια, όμως, θα εμπλουτιστεί με περισσότερα προϊόντα, καλύπτοντας διάφορες κατηγορίες, όπως επιπλέον "λευκές συσκευές", συσκευές γραφείου, συσκευές ψυχαγωγίας κ.ά.

To Πάντα συμβουλεύει...

… να αγοράσετε χριστουγεννιάτικες κάρτες WWF Ελλάς! Το Πάντα ετοιμάζει τις λίστες του για φέτος τα Χριστούγεννα. Θυμάται όλους τους φίλους του και οργανώνει την αποστολή χριστουγεννιάτικων καρτών. Οι κάρτες που επιλέγει φυσικά για φέτος είναι κάρτες WWF.

Εσείς; Θα προτιμήσετε φέτος τα Χριστούγεννα να αγοράσετε κάρτες WWF; Η επιλογή θα είναι δύσκολη, αφού καλείστε να επιλέξετε ανάμεσα σε οκτώ υπέροχα σχέδια που θα βρείτε από 15 Νοεμβρίου σε βιβλιοπωλεία, καταστήματα με είδη δώρων, σούπερ μάρκετ, αλλά και στα γραφεία της οργάνωσης, Φιλελλήνων 26, στην Αθήνα.

Για ειδικές-εταιρικές παραγγελίες επικοινωνήστε με την εταιρεία Αφοί Θεοδώρου, στο τηλ. 210 4209583.

Μην ξεχνάτε, στέλνοντας φέτος τα Χριστούγεννα κάρτες WWF ενισχύετε οικονομικά το έργο του WWF Ελλάς.

Το Πάντα υπογράφει…

 

…για το κλίμα. Το Πάντα θέλει να σταματήσει τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και συμφωνεί κι αυτό με το WWF και την Greenpeace, που πιστεύουν ότι τα ανεπτυγμένα κράτη πρέπει έως το 2020 να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Γι’ αυτό υπογράφει στην ιστοσελίδα Μαζί για το Κλίμα και ζητά από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να παρευρεθεί στην Κοπεγχάγη και να στηρίξει αυτό το στόχο. Με ένα κλικ μπορείτε και εσείς να συνεισφέρετε στην επιτυχία της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης.

Το Πάντα χαίρεται…

Μετά τη Βουλή και η κυβέρνηση παίρνει τον… πράσινο δρόμο (τουλάχιστον όσον αφορά τα αυτοκί-νητα). Με υβριδικά αυτοκίνητα 1.400 και 1.600 κυβικών θα αντικατα-σταθούν, με τη μέθοδο του leasing, όλα τα συμβατικής τεχνολογίας κρατικά οχήματα μέχρι το τέλος του 2010, ανακοίνωσε ο υπουργός Eσωτε-ρικών Γιάννης Ραγκούσης, στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για δραστικό περιορισμό της κρατικής σπατάλης.

Ταυτόχρονα θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων των κρατικών αυτοκινήτων. Να σημειωθεί ότι καθημερινά κινούνται περίπου 57.000 κρατικά οχήματα και το κόστος για το δημόσιο ανέρχεται ετησίως στα 350 εκατομμύρια ευρώ. Εκτός από τον περιορισμό του κόστους, με τη δραστική μείωση των κρατικών οχημάτων και τη σταδιακή αντικατάστασή τους με υβριδικά θα περιοριστεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αλλά και το κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους, με δεδομένη την έρευνα που είχε κάνει το Τμήμα Συγκοινωνιολόγων του Πολυτεχνείου της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία από το σύνολο των 6,5 εκατ. μετακινήσεων που καταγράφονται καθημερινά στο λεκανοπέδιο της Αττικής οι 2,6 εκατ. μετακινήσεις είναι κρατικών οχημάτων.

Το ανώτατο όριο κυβισμού που θα έχουν τα νέα κρατικά αυτοκίνητα θα είναι τα 1.600 κυβικά. Για τις αστικές μετακινήσεις θα χρησιμοποιούνται αυτοκίνητα μόνο των 1.400 κυβικών. Είναι μια προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να μειώσει τις υπέρογκες δαπάνες των πολυτελών και μεγάλου κυβισμού κρατικών αυτοκινήτων, με την αντικατάστασή τους με υβριδικά αυτοκίνητα, που είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Άντε, και με ποδήλατα στο μέλλον!

Πηγή: www.econews.gr

Το Πάντα λυπάται…

Ο παγκόσμιος πληθυ-σμός των τίγρεων κινδυνεύει να εξαλειφθεί αν η διεθνής κοινότητα δε βρει σύντομα νέες στρατηγικές για να διασφαλίσει την επιβίω-σή τους, εκτιμούν επιστήμονες και οργα-νώσεις που συνέρχονται στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού. Στη διάσκεψη, που θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, παίρνουν μέρος 200 ειδικοί από 20 χώρες, καθώς και εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας, του WWF και άλλων οργανώσεων. Είναι η πρώτη από μια σειρά συναντήσεων, που προετοιμάζουν το έδαφος για τη Διεθνή Σύνοδο για την Τίγρη, που θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2010 (που είναι Έτος της Τίγρης).

Στην έναρξη της διάσκεψης, ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Μαντχάβ Κουμάρ Νεπάλ εκτίμησε ότι ενέργειες που γίνονται ξεχωριστά από κάθε χώρα για τη διάσωση των τίγρεων δε θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. "Η συλλογική στρατηγική και η παγκόσμια και περιφερειακή αλληλεγγύη είναι πιο απαραίτητες από ποτέ" δήλωσε ο Νεπάλ, προσθέτοντας ότι η λαθροθηρία και η καταστροφή του περιβάλλοντος, κυρίως των δασών, αποτελούν τις πιο σοβαρές απειλές για την επιβίωση των τίγρεων.

Σήμερα ζουν ελεύθερες μόνο 3.200 τίγρεις σε όλο τον κόσμο και το WWF έχει θέσει στόχο το διπλασιασμό τους μέχρι το 2022, που είναι το επόμενο Έτος της Τίγρης. Η σημαντική μείωση του πληθυσμού των τίγρεων οφείλεται στο παράνομο κυνήγι, το παράνομο εμπόριο, την καταστροφή και τον κατακερματισμό των βιοτόπων τους.

Σε όλο τον κόσμο το κυνήγι τίγρεων είναι παράνομο και η εμπορία του δέρματος ή των οστών τους απαγορεύεται από τη συνθήκη CITES, την οποία έχουν υπογράψει 167 χώρες, μεταξύ αυτών και το Νεπάλ. Στην Ασία, όμως, και κυρίως στην Κίνα, το κυνήγι τίγρεων είναι πολύ επικερδές, καθώς κάποια μέρη του ζώου χρησιμοποιούνται ακόμα από την παραδοσιακή ιατρική και για την παρασκευή αφροδισιακών προϊόντων, ενώ το δέρμα τους εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στη διακόσμηση σπιτιών και επίπλων.

Πηγή: WWF International

Η φωτογραφία του μήνα

φωτογραφία: Αντώνης Δαρμής

Ευχαριστούμε πολύ την εθελόντριά μας Φαίη Ορφανίδου, που επιμελείται γλωσσικά το newsletter.

© All photos, graphics and images on this site remain the copyright of WWF, unless otherwise noted, and should not be downloaded without prior permission.
© 1986 Panda symbol WWF; ® "WWF" and "living planet" are WWF Registered Trademarks.