ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ξέρετε ότι...

Το Πάντα κάνει "κλικ"

Από την πόλη έρχομαι
Ένας φίλος από μακριά

Το Πάντα μαγειρεύει τραχανά

Το Πάντα σκέφτεται

 

Το Πάντα προβληματίζεται για την Κορώνεια

Το Πάντα σας καλεί σε εκδήλωση για τις δασικές πυρκαγιές

Το Πάντα συναντά τους μεγάλους στοχαστές

Το Πάντα σας διηγείται ένα ελεφαντίσιο love story

Το Πάντα διαβάζει ένα ποίημα από την Αφρική

Η φωτογραφία του μήνα

Το Πάντα τοιχογραφεί

 

Το Ημερολόγιο του Πάντα

Το Πάντα συμβουλεύει

Η στήλη των εθελοντών

Το Πάντα ρωτάει 

Το Πάντα χαίρεται
Το Πάντα λυπάται

If you can't read me click here

Το Πάντα προβληματίζεται για την Κορώνεια!

Όλοι γνωρίζουμε ότι η λίμνη Κορώνεια είναι μια εξαιρετικά υποβαθμισμένη, σχεδόν νεκρή λίμνη. Και όμως το 1974 η λίμνη Κορώνεια είχε χαρακτηριστεί μαζί με τη γειτονική της Βόλβη ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας… Τότε είχε έκταση 46 χλμ2 και μέσο βάθος 5 μέτρα. Είκοσι χρόνια μετά, λόγω της υπεράντλησης νερού για γεωργική κυρίως χρήση, η επιφάνεια της λίμνης είχε συρρικνωθεί στα 2/3. Η συσσώρευση βιομηχανικών, αστικών και γεωργικών ρύπων σε συνδυασμό με την πτώση της στάθμης και τις αυξημένες θερμοκρασίες οδήγησαν το 1995 το οικοσύστημα της λίμνης σε κατάρρευση, προκαλώντας μαζικούς θανάτους ψαριών και πουλιών. Τα όποια νερά απέμειναν δεν είναι κατάλληλα ούτε για πότισμα αφού έχουν αλατότητα 6-12 φορές μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο. Επιπλέον η λίμνη είναι αλκαλική σαν μπαταρία αφού το pH στο νερό ξεπερνά το 10! Παρόλα αυτά οι απαιτήσεις της γεωργίας γύρω από τη λίμνη εντείνονται, ενώ συνεχίζει και η ανεξέλεγκτη απόρριψη ανεπεξέργαστων βιομηχανικών λυμάτων.

Το καλοκαίρι του 2002 η λίμνη σχεδόν αποξηράνθηκε και από τότε το σύστημα βασίζεται πλέον αποκλειστικά στις βροχοπτώσεις. Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια αυξημένη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο, και σημαντικές αυξομειώσεις της στάθμης. Το Σεπτέμβριο του 2004 χιλιάδες νεκρά πουλιά, ανάμεσά τους σπάνια και απειλούμενα είδη, βρέθηκαν νεκρά γύρω από τη λίμνη. Οι εργαστηριακές αναλύσεις απέδωσαν την καταστροφή σε αλλαντίαση, δηλητηρίαση δηλαδή από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν τοξίνες του Clostridium botulinum. Τρία χρόνια μετά, τον Σεπτέμβριο του 2007, η ιστορία επαναλαμβάνεται, με περισσότερα από 200 νεκρά πουλιά από ότι φαίνεται πάλι από αλλαντίαση, και παρόλο που ήδη από τον χειμώνα οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για την πιθανότητα επανάληψης της τραγωδίας.

Η λίμνη Κορώνεια είναι επίσης Εθνικό Πάρκο με Φορέα Διαχείρισης και εντάσσεται επίσης στο δίκτυο Natura. Εκατομμύρια έχουν ξοδευτεί σε συζητήσεις για τη δυνατότητα αποκατάστασής της, και εκατομμύρια έχουν εξασφαλιστεί χωρίς να γίνει το παραμικρό. Το ΥΠΕΧΩΔΕ αποδίδει το πρόβλημα… στο καιρό μια και δεν βρέχει αρκετά, αλλά και στη Νομαρχία που δεν αξιοποίησε τους πόρους. Η Νομαρχία θα έχει μάλλον και αυτή πολύ καλές δικαιολογίες. Η Εισαγγελία ψάχνει να βρει τι έγινε και ποιος φταίει που όλα καθυστερούν. Στο μεταξύ ωστόσο οι παράνομες δραστηριότητες και ότι προκάλεσε το θάνατο της λίμνης εξακολουθεί να υφίσταται. Τελικά η Κορώνεια μας δείχνει με τον καλύτερο τρόπο αφενός ότι στην Ελλάδα οι παρανομίες δεν ελέγχονται και δεν τιμωρούνται, και αφετέρου ότι οι θεσμοθετήσεις που δεν συνοδεύονται από μέτρα πραγματικής προστασίας και διατήρησης είναι απλώς φανταχτερά χαρτιά…

Το Πάντα συμβουλεύει...

Το Πάντα μπορεί να μην είναι πολύ αθλητικός τύπος όπως φαίνεται άλλωστε από τα κιλά του αλλά πότε-πότε κάνει "σέρφινγκ" στο… διαδίκτυο. Εκεί λοιπόν βρήκε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για το σπίτι και σκέφτηκε να τις μοιραστεί μαζί μας…

• Τα κεριά που ανάβετε στο σπίτι μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο αν κρατάτε το φυτίλι τους κοντό και αν πριν τα ανάψετε τα αφήσετε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.

• Διατηρείστε τα λουλούδια στο βάζο σας φρέσκα και δροσερά για μεγάλο διάστημα, απλά προσθέτοντας στο βάζο: σε ένα λίτρο νερού, διαλύστε δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη και δύο κουταλιές λευκό ξύδι.

• Αν δυσκολεύεστε να βγάλετε ένα φελλό από ένα μπουκάλι, τυλίξτε το λαιμό του μπουκαλιού για λίγα δευτερόλεπτα με ένα ζεστό πανί. Ο φελλός θα βγει εύκολα και ατόφιος.

• Για να μην σκουριάσουν τα μεταλλικά εργαλεία του κήπου πριν τα αποθηκεύσετε για το χειμώνα, απλά αλείψτε τα με λίγο λάδι.

• Αν δεν θέλετε να πετάξετε τα υπολείμματα σαπουνιών που δεν μπορείτε πλέον να χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να φτιάξετε υγρό σαπούνι, απλά χτυπώντας τα στο μπλέντερ με λίγο νερό.

• Αν φυλάτε τα ποτήρια σας τακτοποιώντας τα σε στοίβες, το ένα μέσα στο άλλο, είναι πολύ πιθανόν κάποια στιγμή να σφηνώσουν και να μην μπορείτε να τα ξεχωρίσετε. Για να τα χωρίσετε λοιπόν χωρίς να σπάσουν, βυθίστε το κάτω - κάτω της στοίβας σε ένα μπολ με ζεστό νερό και γεμίστε το πάνω - πάνω με κρύο νερό. Θα ξεσφηνώσουν αμέσως.

Το Πάντα σας καλεί…

Στην πολύ επίκαιρη ομιλία και συζήτηση με θέμα τις Δασικές Πυρκαγιές που οργανώνει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, στις 18.00. Θα είναι μια ευκαιρία για όλους μας όχι μόνο να θυμηθούμε τα τραγικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού αλλά και να κατανοήσουμε τις βαθύτερες αιτίες και διεργασίες των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Η ομιλία αυτή είναι η πρώτη μιας σειράς παρουσιάσεων που ξεκινάει φέτος το WWF Ελλάς για καίρια περιβαλλοντικά θέματα. Το Πάντα θα συνεχίσει να σας ενημερώνει εγκαίρως για όλες τις επόμενες παρουσιάσεις.

Μέχρι 7/11 - Εικαστική εγκατάσταση του Γιώργου Γεωργίου "Black Box", στον πολυχώρο 417, στον Κεραμεικό, σε συνεργασία με το WWF Eλλάς.
................................................................................................................

8-11/11 – To Πάντα θα είναι στο EcoFestival 2007, στην Helexpo, Αθήνα
................................................................................................................

Μέχρι 10/11 – ‘Εκθεση "The Oldest Song We Know", στη Γκαλερί Qbox, Αθήνα
................................................................................................................

11/11 – Ιστορικές στιγμές διαστημικών ταξιδιών "Ξεφεύ-γοντας από τη γήινη ατμόσφαιρα – 50 χρόνια στο διάστημα", εκδήλωση για παιδιά, στο κέντρο ΓΑΙΑ, τηλ.: 210 8083289
................................................................................................................

16-17/11 – Γιορτή Τσίπουρου "Καζάνια 2007", στη Κόνιτσα
................................................................................................................

Μέχρι 17/11 – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη "Ο φωτο-γράφος των γυναικών", στην Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας
................................................................................................................

Μέχρι 24/11 – Ομαδική έκθεση "Life to the full" στη Γκαλερί Vamiali, Aθήνα
................................................................................................................

Όλο το Νοέμβριο – Σεμινάρια για την οικολογία και τη φύση στην Ελλάδα, από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Πληροφορίες: κα. Αλίκη Βαβούρη, τηλ: 210 3224944
................................................................................................................

1-2/12 - Παζάρι του ΣΩ.ΖΩ., για τα αδέσποτα ζώα, στο Κέντρο Τεχνών του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, στο πάρκο Ελευθερίας (Μετρό: Μέγαρο Μουσικής).

Ένας φίλος από μακριά….

Αυτή τη φορά ο φίλος μας από μακριά δεν μας ταξιδεύει μόνο στον χώρο αλλά και στον χρόνο. Έτσι ας διαβάσουμε μαζί ένα μικρό απόσπασμα από το γράμμα ενός ινδιάνου αρχηγού σχετικά με τη ζωή των "λευκών"…τα σχόλια απλά είναι περιττά…

"…Η απληστία του θα καταβροχθίσει τη γη και θα αφήσει πίσω του μόνο έρημο. Δεν το καταλαβαίνω. Ο δικός μας τρόπος του Είναι, είναι διαφορετικός από τον δικό σας. Δεν υπάρχει καμιά ήρεμη περιοχή στις πόλεις του λευκού ανθρώπου, κανένα μέρος που να μπορεί ν’ ακουστεί η ανάπτυξη των φύλλων της άνοιξης ή το τρίψιμο των φτερών ενός εντόμου. Αλλά ίσως να είναι έτσι επειδή εγώ είμαι ένας αγριάνθρωπος και δεν μπορώ να καταλάβω τα πράγματα.

Ο θόρυβος της πόλης φαίνεται ότι βρίζει τ’ αυτιά. Και τι ζωή είναι αυτή, όταν ο άνθρωπος δεν μπορεί ν’ ακούσει την μοναχική κραυγή του ερωδιού ή τη νυχτερινή συνομιλία των βατράχων γύρω από το πηγάδι;

Εμείς οι Ινδιάνοι προτιμάμε τον απαλό ήχο του ανέμου που χαϊδεύει την επιφάνεια της λίμνης και τη μυρουδιά του ανέμου που καθάρισε η βροχή του μεσημεριού ή αρωμάτισε το άρωμα των πεύκων.

Ο αέρας είναι κάτι το πολύτιμο για τον άνθρωπο με το ερυθρό δέρμα, γιατί όλα τα πράγματα μοιράζονται την ίδια πνοή: το ζώο, το δέντρο και ο άνθρωπος.

Ο λευκός άνθρωπος, μπορεί να μην αισθάνεται τον αέρα που αναπνέει. Όπως ο άνθρωπος που αγωνιά πολλές μέρες, γίνεται αναίσθητος στη δυσωδία. Αλλά αν σας πουλήσουμε τη γη μας, θα πρέπει να θυμάστε ότι ο αέρας είναι πολύτιμος για μας. Ότι ο αέρας μοιράζεται το πνεύμα του μ’ όλη του τη ζωή που συντηρεί. Κι αν σας πουλήσουμε τη γη μας, θα πρέπει να την διατηρείτε αμόλυντη και ιερή σαν τόπο όπου ακόμα και ο λευκός άνθρωπος μπορεί να πάει και ν’ απολαύσει τον γλυκαμένο από τα άνθη της πεδιάδας άνεμο…"

Από την πόλη έρχομαι…

Αυτόν τον μήνα θα φτιάξουμε νοστιμιές με κυδώνια. Θα τα βρούμε στην λαϊκή αγορά, στον μανάβη μας ή ακόμα στον κήπο κάποιου φίλου. Τα κυδώνια λοιπόν, αν και θα σας ταλαιπωρήσουν λίγο στο καθάρισμα γιατί έχουν πολύ σκληρό πυρήνα, έχουν μοναδικό άρωμα κι έτσι φτιάχνουν υπέροχες μαρμελάδες, γλυκά και πολύ αρωματικό λικέρ. Το πιο εύκολο γλυκό που μπορεί να κάνει κανείς, είναι κυδώνι ψητό στο φούρνο. Το ψήνουμε ολόκληρο μέχρι να μαλακώσει και σερβίρουμε με ζάχαρη ή σαντιγύ. Για να φτιάξουμε μαρμελάδα, θα κόψουμε τα κυδώνια στα τέσσερα, θα τα ξεφλουδίσουμε, θα καθαρίσουμε τον πυρήνα και θα τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια. Θα τα βράσουμε με λίγο νερό να μαλακώσουν και θα τα πολτοποιήσουμε. Μετά θα βράσουμε τον πολτό με ζάχαρη και λίγο χυμό λεμονιού, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, γιατί έχει την τάση να κολλάει στον πάτο, και με μεγάλη προσοχή να μην καούμε, γιατί κοχλάζει έντονα. Θα βράσουμε μέχρι να αρχίσει να κοκκινίζει. Για 1 κιλό κυδώνια καθαρισμένα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από 750γρ έως 1 κιλό ζάχαρη και τον χυμό 1 λεμονιού. Αν είστε τολμηροί, χρησιμοποιήστε εκχύλισμα πράσινου τσαγιού αντί για νερό. Θα δώσει μια ιδιαίτερη νότα στην μαρμελάδα σας. Και να μην ξεχάσω: τις φλούδες και τους πυρήνες δεν τα πετάμε. Γεμίζουμε με αυτά ένα γυάλινο βάζο, προσθέτουμε ζάχαρη μέχρι τη μέση και συμπληρώνουμε με αλκοόλ, για να φτιάξουμε λικέρ…και έτσι κλείνει και το φθινόπωρο εύγεστα!

Το Πάντα τοιχο-γραφεί...

 

"Ζαλίζομαι...

Σταματήστε τη Γη να κατέβω"

 

(Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

 

Το Πάντα περιμένει να του στείλετε συνθήματα που είδατε ή βγάλατε φωτογραφία εσείς από τοίχους!

Το Πάντα συναντά τους μεγάλους στοχαστές…

"Έχω κάνει μιαν αλλόκοτη ανακάλυψη. Κάθε φορά που μιλάω με έναν σοφό αισθάνομαι μάλλον βέβαιος ότι η ευτυχία έχει πάψει να είναι πιθανή. Όταν, όμως, μιλάω με τον κηπουρό μου, είμαι πεπεισμένος για το αντίθετο".

Μπέρτραντ Ράσελ, Άγγλος Φιλόσοφος

Το Πάντα...σκέφτεται...

Κάπου διάβασα ότι…

"Η ζωή δεν μετριέται με το πόσες φορές ανάσανες, αλλά από τις στιγμές που έχασες την ανάσα σου: απ’ το πολύ γέλιο… από εκπλήξεις…από έκσταση…από ευτυχία…"

 

Ξέρετε ότι...

Μια γάτα στη διάρκεια της μέρας πίνει κατά μέσο όρο 2 κουταλάκια του τσαγιού νερό.

Το Πάντα ρωτάει...

Πιστεύετε ότι πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα αυτόνομο Υπουργείο Περιβάλλοντος;
  1.   Ναι

  2.  Όχι
  3.  Δεν ξέρω / Δεν απαντώ

Απαντήστε μας στο www.wwf.gr

H στήλη των εθελοντών

"Αγαπητό μου Panda Club,

Με λένε Καλλιόπη Σάμπαλη και είμαι εθελόντρια στο Panda club,το παιδικό τμήμα του WWF Ελλάς. Μου ζήτησες να σου γράψω δύο λόγια για την εμπειρία μου αυτή. Η ιστορία λοιπόν ξεκινά κάπως έτσι…

Ήταν ένα συννεφιασμένο απόγευμα του Νοέμβρη πριν δυο χρόνια. Κατηφόριζα την Φιλελλήνων για να πάω στα γραφεία της WWF. Είχαμε συνάντηση εθελοντών με σκοπό να δημιουργήσουμε μια θεατρική ομάδα. Τότε δεν μπορούσα να καταλάβω πόσο σημαντικό ήταν αυτό το απόγευμα για μένα και πόσο θα άλλαζε τη ζωή μου!!...

Η ομάδα φτιάχτηκε, δημιουργήσαμε το πρώτο μας θεατρικό έργο και του δώσαμε τον τίτλο "Πολικές Αρκουδοπεριπέτειες". Είναι μια ιστορία μέσα από την οποία προσπαθούμε να δείξουμε στα παιδιά να σέβονται τα ζώα και το περιβάλλον το οποίο τόσο έχει ταλαιπωρηθεί από τους μεγαλύτερους και συνεχίζει να ταλαιπωρείται απ’ όλους μας.

Είναι πολύ δύσκολο μέσα από τις γραμμές αυτές να σου εξηγήσω την εμπειρία μου αυτή. Δεν μπορώ να βρω τις κατάλληλες λέξεις που θα σου περιγράψουν πόσο με άλλαξε και πόσο με γεμίζει η ενασχόληση μου αυτή και η επαφή με τα παιδιά!!

Είναι σαν να έχεις ένα μικρό σπόρο... Το φυτεύεις και το φροντίζεις όλο χαρά και προσμονή. Βλέπεις το βλαστό του να ξεπετάγεται και μετά να γίνεται ένα όμορφο δεντράκι! Το δεντράκι όλο και μεγαλώνει και σκεπάζει κάτω από την πράσινη αγκαλιά του όλο και πιο πολλούς! Όλο και περισσότερα παιδιά που χαίρονται να κάθονται κάτω από την σκιά του, να παίζουν και να χαμογελούν!

Και όσο περνά ο καιρός νιώθεις την ανάγκη να συνεχίζεις να φροντίζεις το δέντρο αυτό και να το προστατεύεις. Βλέπεις τον κίνδυνο γύρω σου και πόσο εύκολο είναι να χαθεί μαζί με τόσα άλλα που χάνονται και ανησυχείς. Και τότε αρχίζεις να σκέφτεσαι, να στενοχωριέσαι, να προσπαθείς να καταλάβεις και να πεισμώνεις. Αρχίζεις να νιώθεις ότι ο κίνδυνος να χαθεί το δεντράκι σου είναι μεγαλύτερος από την δύναμη της αγάπης σου γι’ αυτό και εκεί που απογοητεύεσαι βλέπεις τα παιδιά!.. Τα βλέπεις και χαμογελάς ξανά από αισιοδοξία! γιατί στα μάτια τους βλέπεις την αγάπη και μια λάμψη που σε καθησυχάζει. Τα φαντάζεσαι να αγκαλιάζουν το δέντρο που τόσο πολύ αγαπάς, να παίζουν χαμογελαστά γύρω του και να το προστατεύουν! Κι έτσι συνεχίζεις…

Κάπως έτσι νιώθω σε κάθε παράσταση όταν αντικρίζω τα πρόσωπα των παιδιών και χάνομαι στα βλέμματα τους. Και συνεχίζω…. Μαζί με όλους αυτούς που νιώθουν κάπως έτσι και με την βοήθεια του WWF θα συνεχίσουμε όσο χρειαστεί! Γιατί έχουμε την ελπίδα πως τα παιδιά αγαπούν και σέβονται περισσότερο το περιβάλλον που οι μεγαλύτεροι δεν σεβάστηκαν τόσο… και πως όταν μεγαλώσουν δεν θα ξεχάσουν την αγάπη τους αυτή!"

Kαλλιόπη Σάμπαλη, ετών 30, εθελόντρια Θεατρικής Ομάδας.

Το Πάντα μαγειρεύει…

Ο μικρός μας φίλος Θάνος Τσιμέκας, υποστηρικτής του Panda club, μας αφηγείται πως φτιάχνει τον τραχανά η γιαγιά του Βασιλική Αλεξοπούλου, ένα φαγητό που τρώγεται το χειμώνα με φέτα και τσιγαρίδες (μικρά κομματάκια χοιρινού τηγανισμένα), αλλά και το καλοκαίρι με φρέσκια ντομάτα!

Για 2,5-3 κιλά χειροποίητο τραχανά θα χρειαστούμε:
▪ 4 κιλά γάλα φρέσκο, γίδινο ή πρόβειο
▪ 6-8 κιλά αλεύρι
▪ μια κουβέρτα
▪ ένα κόσκινο
▪ ένα μεγάλο-χοντρό βαμβακερό σεντόνι ή τραπεζομάντιλο
και πολλή επιμονή και υπομονή!
Σε μεγάλη κατσαρόλα, βράζετε 1 κιλό γάλα και το αφήνετε να κρυώνει σε δροσερό μέρος.
Την επόμενη μέρα βράζετε, το επόμενο 1 κιλό και αφού κρυώσει το προσθέτετε στη μεγάλη κατσαρόλα με το προηγούμενο κιλό και ανακατεύετε 2-3 φορές τη μέρα και συνεχίζετε το ίδιο και για τα επόμενα 2 κιλά. Την 5η-6η μέρα βάζετε σε μια μεγάλη λεκάνη το 1/3 από το γάλα (έχει ήδη αρχίσει να ξινίζει) και ρίχνεται το αλεύρι μέχρι να το "πνίξετε" ώστε να έχετε μια πολύ σφικτή ζύμη. Στρώνετε την κουβέρτα με το σεντόνι και αφήνετε τη ζύμη επάνω, σκεπασμένη ελαφρά με το σεντόνι και την κουβέρτα. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο να ζυμώνετε το υπόλοιπο γάλα και τη καινούργια ζύμη τη τοποθετείτε πάνω στη προηγούμενη.

Όταν τελειώσετε το ζύμωμα, ανεβαίνετε πάνω στη σκεπασμένη ζύμη και πατάτε (καλά καταλάβατε, με τα πόδια!) μέχρι να ομοιογενοποιηθεί η ζύμη. Ανοίγετε τα σκεπάσματα μαζεύετε την απλωμένη ζύμη σε ένα κομμάτι πάλι την σκεπάζετε ελαφρά και συνεχίζετε να την πατάτε μέχρι να μαλακώσει. Μετά παίρνετε το ζυμάρι και το κόβετε με τα χέρια σας σε μικρά-μικρά κομμάτια. Αν ο καιρός είναι δροσερός, μετά από 2 μέρες αυτά τα κομματάκια θα έχουν μαλακώσει και έτσι μπορείτε να τα τρίψετε όλα μαζί επάνω στο σεντόνι. Στρώνετε λοιπόν ένα καινούργιο σεντόνι (πάνω στο οποίο θα αφήσετε το κοσκινισμένο ζυμάρι) παίρνετε ένα κόσκινο και βάζετε μικρές-μικρές ποσότητες του ζυμαριού στο κόσκινό σας. Τρίβετε το ζυμάρι με τα χέρια σας, ώσπου να έχει μέγεθος κόκκου ρυζιού ή λίγο μεγαλύτερο αν προτιμάτε, μέχρι να τελειώσει όλο το ζυμάρι. Αφήστε τον τραχανά μια εβδομάδα να στεγνώσει και μετά είναι έτοιμος να τοποθετηθεί σε γυάλινα βάζα ή σε υφασμάτινα βαμβακερά σακκουλάκια. Διατηρείστε τον σε δροσερό μέρος και δωρίστε τον σε φίλους!

Καλή επιτυχία λοιπόν, σε όσους τολμήσουν να απολαύσουν ένα πιάτο σούπας τραχανά φτιαγμένο από τα χεράκια τους!

Το Πάντα διαβάζει…
...ένα υπέροχο ποίημα που έχει γράψει ένα παιδί από την Αφρική και προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως το καλύτερο ποίημα του 2006…

Όταν γεννιέμαι, είμαι μαύρος
Όταν μεγαλώσω, είμαι μαύρος
Όταν κάθομαι στον ήλιο, είμαι μαύρος
Όταν φοβάμαι, είμαι μαύρος
Όταν αρρωσταίνω, είμαι μαύρος
Κι όταν πεθαίνω, ακόμα είμαι μαύρος
Κι εσύ λευκέ άνθρωπε
Όταν γεννιέσαι, είσαι ροζ
Όταν μεγαλώνεις, γίνεσαι λευκός
Όταν κάθεσαι στον ήλιο, γίνεσαι κόκκινος
Όταν κρυώνεις, γίνεσαι μπλε
Όταν φοβάσαι, γίνεσαι κίτρινος
Όταν αρρωσταίνεις, γίνεσαι πράσινος
Κι όταν πεθαίνεις, γίνεσαι γκρι
Και λες εμένα έγχρωμο;

Πρωτότυπο:

When I born, I black
When I grow up, I black
When I go in Sun, I black
When I scared, I black
When I sick, I black
And when I die, I still black
And you white fellow
When you born, you pink
When you grow up, you white
When you go in sun, you red
When you cold, you blue
When you scared, you yellow
When you sick, you green
And when you die, you gray
And you calling me colored?

Το Πάντα σας διηγείται ένα ελεφαντίσιο love story…
Πρόκειται για ένα love story λίγο διαφορετικό...ένας άγριος αρσενικός ελέφαντας βγήκε από τη ζούγκλα της ανατολικής Ινδίας, γκρέμισε τους φράχτες ενός τσίρκου και έκλεψε μια ελεφαντίνα! Το επεισόδιο συνέβη ένα βράδυ στο Ρανιγκάντζ του κρατιδίου της Δυτικής Βεγγάλης, περίπου 175 χλμ. βόρεια της Καλκούτας. Ακούγοντας τις φωνές των τεσσάρων θηλυκών ελεφάντων του τσίρκου, ο αρσενικός ελέφαντας έριξε τον μεταλλικό φράκτη για να μπει στο στάβλο τους, όπου έδειξε την προτίμησή του για την 30χρονη Σαβίτρι.

Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος και για την Σαβίτρι, η οποία αγνόησε τα καλοπιάσματα του φύλακά της και ακολούθησε τον Ρωμαίο της στη ζούγκλα. Ντόπιοι είπαν πως το ζεύγος εθεάθη να παίζει κοντά σε μια λιμνούλα στην περιοχή. Ο Τσαντρανάθ Μπανερτζί, διευθυντής του Τσίρκου Olympic, είπε ότι η Σαβίτρι κοστίζει πάνω από 400.000 ρουπίες (σχεδόν 10.000 δολάρια) και είναι από τα πολυτιμότερα ζώα του. Ζήτησε τη βοήθεια της Δασικής Υπηρεσίας για να ανακτήσει το παχύδερμο, χωρίς όμως επιτυχία. Το ζευγάρι εθεάθη να μετακινείται προς ένα άλλο δάσος στην περιοχή. Ομάδα της Δασικής Υπηρεσίας μαζί με τον φύλακα της Σαβίτρι, τον Καλιμουντίν Σέιχ, το εντόπισαν και προσπάθησαν να πείσουν το θηλυκό να επιστρέψει στο τσίρκο. Ο Σέιχ είπε πως η Σαβίτρι αρνήθηκε να πάει μαζί του και πέρασε την προβοσκίδα της γύρω από το πόδι του εραστή της, σε ένδειξη ανυπακοής. "Μεγάλωσα τη Σαβίτρι από μικρή και ήταν πάντα υπάκουη. Όμως φαίνεται πως ο αρσενικός κέρδισε την αγάπη της", είπε ο φύλακας.

Την τελευταία φορά που εθεάθη, το ζευγάρι κατευθυνόταν ακόμη βορειότερα.. Το Πάντα τους εύχεται να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=827679&lngDtrID=252

Το Πάντα κάνει "κλικ"…

Στο καινούριο ηλεκτρονικό παιχνίδι του WWF όπου ο καθένας μας μπορεί να μάθει ποιο είναι το ενεργειακό του αποτύπωμα, δηλαδή πόσο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) εκλύουν στην ατμόσφαιρα οι καθημερινές μας συνήθειες που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας. Έτσι απαντώντας όσο πιο ειλικρινά μπορείτε, θα μάθετε πόση ενέργεια καταναλώνετε και άρα πόσο διοξείδιο του άνθρακα "εκπέμπετε". Επίσης, θα δείτε συμβουλές για το πως θα μπορούσατε να αποφύγετε ένα μέρος αυτών των εκπομπών CO2 και ταυτόχρονα να εξοικονομήσετε ενέργεια, και χρήματα.

Η φωτογραφία του μήνα...

JΤο Πάντα χαίρεται...

…γιατί η Αθήνα απέκτησε το δικό της παραδειγματικό οικολογικό κτίριο! Το hi-tech 5όροφο συγκρότημα γραφείων στηρίζεται ολοκληρωτικά στην ηλιακή ενέργεια για τη θέρμανση και την ψύξη του και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε μια χώρα με αποκαρδιωτικά ποσοστά χρήσης εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπου η μόνη διαδεδομένη χρήση της ηλιακής ενέργειας είναι αυτή των ηλιακών θερμοσιφώνων. Μάλιστα ένας από τους δημιουργούς του, ο κ. Νίκος Μανιουδάκης ισχυρίζεται ότι είναι το πιο αποδοτικό ενεργειακά κτίριο σε όλη την Ευρώπη.

Το συγκρότημα βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο και ανήκει στην εταιρία συστημάτων ηλιακής ενέργειας Sol Energy Hellas.

Στην πρόσοψη του κτιρίου απεικονίζεται ο Προμηθέας που έκλεψε την φωτιά από τους θεούς και την έδωσε στους ανθρώπους.

"Το καλοκαίρι που η θερμοκρασία έξω είναι 35-40°C. η θερμοκρασία μέσα στο κτίριο δεν ξεπερνά τους 18 βαθμούς" λέει ο κ. Μανιουδάκης και προσθέτει ότι ελπίζει πως το παράδειγμά τους θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

Παρόλο που το κτίριο παράγει και ηλεκτρική ενέργεια, δεν φτάνει για το σύνολο των χρήσεων κι έτσι είναι συνδεδεμένοι με την ΔΕΗ για τις ανάγκες φωτισμού και για την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσουν οι αντλίες.

Οι εγκαταστάσεις, που ελέγχονται από ηλεκτρονικό υπολογιστή είναι κατά 30% ακριβότερες από ότι τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης αλλά το κέρδος από την εξοικονόμηση ενέργειας σημαίνει ότι η επένδυση αυτή θα έχει αποσβεστεί μέσα σε έξι χρόνια.

Πηγή: http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/europe/7027693.stm

LΤο Πάντα λυπάται...

Γιατί η Ουάσο, ένας θηλυκός χιμπατζής που έγινε το πρώτο ζώο που έμαθε την ανθρώπινη νοηματική γλώσσα, πέθανε από φυσικά αίτια σε ηλικία περίπου 42 ετών.

Ο ταλαντούχος χιμπατζής είχε λεξιλόγιο περίπου 250 λέξεων και δίδαξε την Αμερικανική Νοηματική Γλώσσα και σε τρεις άλλους νεαρούς χιμπα-τζήδες που παραμένουν στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ουάσινγκτον, όπου έμενε η Ουάσο από το 1980.

Αν και ορισμένοι επιστή-μονες αμφιβάλλουν για το κατά πόσο η Ουάσο γνώριζε πραγματικά τη νοηματική, ή αν απλώς εμιμείτο κινήσεις για να κερδίζει ανταλλάγματα, οι υπηρεσίες της προσέφεραν πολλά στοιχεία για την εξέλιξη της γλώσσας στον άνθρωπο.

Η Ουάσο, γεννημένη στην Αφρική, πήρε το όνομα της ομώνυμης κομητείας στη Νεβάδα όπου έζησε από το 1966 έως το 1970 με τους πρώτους εκπαιδευτές της.
Παλαιότερες προσπάθειες να διδαχθεί σε πιθήκους η ομιλούμενη γλώσσα είχαν αποτύχει, και οι ερευνητές αποφάσισαν να στραφούν στη νοηματική, μεγαλώνοντας τη Ουάσο χρησιμοποιώντας κυρίως νοήματα αντί για λέξεις.

Τα αποτελέσματα της μακρόχρονης έρευνας απέτυχαν ωστόσο να πείσουν όλους τους επιστήμονες ότι οι χιμπατζήδες μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιούν τη γλώσσα.

Μεταξύ αυτών που εξέφρασαν αμφιβολίες ήταν ο γλωσσολόγος του MIT Νόαμ Τσόμσκι και ο επιστήμονας του Χάρβαρντ Στίβεν Πίνκερ.

Πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=845212&lngDtrID=252

Το Πάντα θέλει φίλους! Γίνε κι εσύ υποστηρικτής του WWF Ελλάς

Φιλελλήνων 26, 105 58 ΑθήναΤηλ.: 210 33 14 893  Fax: 210 32 47 578  e-mail: support@wwf.gr  www.wwf.gr

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε μήνα το ηλεκτρονικό newsletter του WWF Ελλάς, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα εγγραφής στο

http://www.wwf.gr/index.php?option=com_facileforms&Itemid=163

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να διαβάσετε το newsletter, επισκεφθείτε το http://www.wwf.gr/newsletter/nov2007

 

Ean epithimeite na lamvanete kathe mina to elektroniko newsletter tou WWF Hellas, parakaloume sibliroste tin forma egrafis sto

http://www.wwf.gr/index.php?option=com_facileforms&Itemid=163

Se periptosi pou den mporeite na diavasete to newsletter, episkeftheite to http://www.wwf.gr/newsletter/nov2007

 

Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το newsletter παρακαλούμε στείλτε μας μήνυμα στο support@wwf.gr

Ean den epithimite na lamvanete to newsletter parakaloume steilte mas minima sto support@wwf.gr