WWF newsletter


Τεύχος 78, Απρίλιος 2011

θέματα

Το Πάντα κάνει τις πασχαλινές του αγορές από το WWF!

Μύρισε άνοιξη και το Πάσχα απέχει μια ανάσα!!!

Το Πάντα, πιστό στο ραντεβού του με τις πασχαλινές αγορές κάθε χρόνο, αγοράζει για όλα τα παιδάκια, αλλά και τους μεγάλους, δώρα... Και τι καλύτερο να επιλέξει από προϊόντα WWF;

Οι επιλογές είναι πολλές: λούτρινα ζωάκια, ξύλινα παιχνίδια, μπλουζάκια για όλη την οικογένεια, βιβλία, άλμπουμ, κορνίζες, τσάντες κλπ. Προϊόντα με χρώματα και σχέδια που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους..

Χαρίστε λοιπόν κι εσείς στους δικούς σας ανθρώπους προϊόντα WWF και δώστε τους έτσι τη χαρά να γίνουν συμμέτοχοι στην παγκόσμια αυτή γιορτή για την προστασία του πλανήτη!

Σίγουρα θα χαρίσετε πολλά παραπάνω χαμόγελα και στο Πάντα, αφού μέρος των χρημάτων από τις αγορές σας διατίθενται στο WWF Ελλάς για την ενίσχυση των δράσεών του!

Προϊόντα WWF μπορείτε να βρείτε σε επιλεγμένα σημεία πώλησης σε όλη τη Ελλάδα: βιβλιοπωλεία, πολυκαταστήματα, καταστήματα με αξεσουάρ κ.ά., όπως επίσης και στα κεντρικά γραφεία του WWF Ελλάς, Φιλελλήνων 26 στο Σύνταγμα, στον 4ο όροφο.

Και μην ξεχάσετε: 4 - 15 Απριλίου έχουμε 20% έκπτωση για τους υποστηρικτές και εθελοντές μας!

Το Πάντα συμβουλεύει…

Πριν κάνετε τις αγορές σας για το Πάσχα:

- Aγοράστε κρέατα που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια. Να μην αγοράζετε αρνιά και κατσίκια που δε φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες (για τα ελληνικά τιρκουάζ), γιατί αυτά δεν υπέστησαν τον απαραίτητο κτηνιατρικό – υγειονομικό έλεγχο.

- Όλα τα αβγά (συμπεριλαμβανομένων των χύμα αβγών, που πωλούνται στις λαϊκές αγορές) θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα το διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Ο διακριτικός αριθμός αυτός περιλαμβάνει τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής (0 = βιολογικά, 1 = ελεύθερης βοσκής, 2 = αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή, 3 = κλωβοστοιχίας), τη χώρα προέλευσης, τον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων. Στα καταστήματα όλα τα αβγά πρέπει να είναι συσκευασμένα και να αναφέρουν την ημερομηνία συσκευασίας & λήξης.

- Εξετάζετε προσεχτικά την επισήμανση στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και ιδιαίτερα σε εκείνα που περιέχουν σοκολάτα (π.χ. σοκολατένια αβγά κλπ). Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αβγών, το οποίο, αν αποτελείται από παιχνιδάκια μικρών διαστάσεων, μπορεί να προκαλέσει πνιγμό ή αυτοτραυματισμό σε παιδιά μικρής ηλικίας, όπως και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας κλπ) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

- Χρησιμοποιείστε διαφορετικά εργαλεία (μαχαίρια, επιφάνειες κοπής) για ωμά κρέατα και ψημένα τρόφιμα και μην τοποθετείτε ψημένο φαγητό στο ίδιο πιάτο που είχατε χρησιμοποιήσει για το ωμό κρέας.

Πηγή: ΕΦΕΤ

Το Πάντα κάνει "κλικ"…

… στο www.visualising.org και βλέπει στο χάρτη το οικολογικό αποτύπωμα των χωρών του κόσμου. Μπορεί επιπλέον να δει πώς διαχειρίζονται τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τι αποθέματα φυσικών πόρων διαθέτουν, τι δασικές εκτάσεις, τι γεωργικές κ.ο.κ..

Έτσι με μια ματιά μπορεί να συγκρίνει δύο ή περισσότερες χώρες και να δει επί χάρτου το πραγματικό τους αποτύπωμα!

Το Πάντα νομοθετεί…

…για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Στόχος του νομοσχεδίου, που ήδη εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα www.opengov.gr (μέχρι 15 Απριλίου 2011), είναι η προστασία των ζώων στη χώρα μας να καταστεί πιο ουσιαστική και αποτελεσματική.

Όπως δήλωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένα Αποστολάκη: "Η συμπεριφορά κάθε κοινωνίας απέναντι στα ζώα είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτισμού. Είναι χρέος κάθε σύγχρονου ευνομούμενου κράτους να παράσχει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων (κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, ζωοφιλικά σωματεία κ.ά.) και θα διασφαλιστεί η υλοποίηση μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής πολιτικής για τα ζώα".

Οι κυριότερες νέες ρυθμίσεις σχετικά με τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και το γενικότερο καθεστώς προστασίας των ζώων είναι οι ακόλουθες:

- Απαγορεύεται η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα.

- Δημιουργείται στο ΥπΑΑΤ η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση για τους σκύλους και τις γάτες και απαγορεύεται η είσοδος στην Ελλάδα ζώων συντροφιάς που δεν έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά.

- Δε χορηγείται άδεια για κυνήγι σε κυνηγό που δεν έχει σημάνει τον κυνηγετικό σκύλο του.

- Καθορίζονται οι συγκεκριμένοι κανόνες ευζωίας, που πρέπει να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς.

- Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε Δήμο, σε συνεργασία με Φιλοζωικές Ενώσεις και Σωματεία. Όλα τα αδέσποτα που περισυλλέγονται σημαίνονται, στειρώνονται και περιθάλπονται. Τα δημοτικά καταφύγια αδέσποτων ζώων αποτελούν χώρους προσωρινής και όχι μόνιμης παραμονής των αδέσποτων ζώων.

- Η επαναφορά των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον γίνεται με συγκεκριμένους περιορισμούς ως προς την επανατοποθέτησή τους.

- Η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και με χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο.

- Προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς μικρών ζώων συντροφιάς με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι είναι τοποθετημένα σε ασφαλή κλωβό μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους ή τον κάτοχο.

Το Πάντα εξασφαλίζει...

…το μέλλον των παιδιών του… και σκέφτεται πως το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα του ζευγαριού που θα αφήσει κληροδότημα στο WWF Ελλάς! Όταν ο Elio και η Xiaoqing συνταξιοδοτήθηκαν αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τη ζωή στις Βρυξέλλες και να εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα μας. Αγόρασαν ένα κτήμα κοντά στις Μηλιές του Πηλίου και ανακαίνισαν μόνοι τους ένα μικρό σπιτάκι που υπήρχε στο κτήμα, χωρίς τις καθημερινές πολυτέλειες (ηλεκτρικό, τηλέφωνο) που στις πόλεις θεωρούμε δεδομένες. Αγαπούν, απολαμβάνουν και σέβονται τη μοναδική ελληνική φύση.

Πριν λίγους μήνες ο Elio μάς έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα γνωστοποιώντας την επιθυμία της γυναίκας του, αλλά και του ίδιου, να κληροδοτήσουν την περιουσία τους στο WWF Ελλάς. Χωρίς πολλά λόγια, μας εξέθεσαν την επιθυμία τους και μας ζήτησαν να επικοινωνήσουμε μαζί τους για να οργανώσουμε τα διαδικαστικά. Αποφεύγουν τις μετακινήσεις προς αστικά κέντρα και έτσι τους επισκεφτήκαμε εμείς. Λίγο καιρό μετά τη γνωριμία μας μας ενημέρωσαν ότι είχαν επισκεφτεί συμβολαιογράφο και ότι προχώρησαν σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι η επιθυμία τους θα γίνει πραγματικότητα.

Ζητήσαμε να μας γράψουν τους λόγους για τους οποίους πήραν αυτή την απόφαση. Ο Elio μάς έγραψε τα εξής, σημειώνοντας ότι εκφράζουν την άποψη τόσο του ίδιου όσο και τη γυναίκας του: "Πάντοτε ένιωθα μεγάλη συμπάθεια για τα ζώα, τα δέντρα και τα φυσικά τοπία και έτσι δε θα μπορούσα παρά να αισθάνομαι απίστευτη αγανάκτηση και θυμό όποτε στις περιπλανήσεις μου αντίκριζα αποψιλωμένα δάση ή κυνηγούς εν δράσει ή αμέτρητα σπίτια παρατεταγμένα σε άλλοτε ερημικές παραλίες. Όσο περνάνε τα χρόνια προσπαθώ όλο και περισσότερο να συμβάλλω στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και αυτή η προσπάθειά μου ίσως εκφράζεται καλύτερα από τον τρόπο με τον οποίο ανακαίνισα το παλιό σπίτι στο οποίο μένουμε με τη γυναίκα μου στο Πήλιο: ζεσταίνουμε το νερό μας με τη βοήθεια του ήλιου, το 99% του ηλεκτρικού που καταναλώνουμε προέρχεται από φωτοβολταϊκά και μια μικρή ανεμογεννήτρια, η περισσότερη ξυλεία που χρησιμοποιήσαμε για την ανακαίνιση, την κατασκευή των επίπλων μας αλλά και για να καλύψουμε τις ανάγκες μας για θέρμανση προέρχεται είτε από νεκρά δέντρα ή από ανακυκλωμένα αντικείμενα, καλλιεργούμε βιολογικά τα φρούτα και τα λαχανικά μας και πολλά από τα δομικά υλικά που χρησιμοποιήσαμε έχουν μηδενικό αποτύπωμα, μιας που είναι πέτρες και χώμα από την περιοχή.

Φυσικά, το μέγεθος της αδιαφορίας ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι τόσο εμφανές γύρω μας που είναι αρκετό για να μας αποθαρρύνει και να μας προβληματίσει τόσο για την ποιότητα ζωής των φυτών και των ζώων όσο και για αυτήν της ίδιας της ανθρωπότητας. Αισθάνομαι ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η παγκόσμια κοινότητα είναι εκ βάθρων λάθος, γιατί μας έχει κάνει να χάσουμε την επαφή μας με τη φύση. Σήμερα πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μεγαλουπόλεις, είναι προφανές ότι για αυτούς τους ανθρώπους "επαφή με τη φύση" δε σημαίνει κάτι περισσότερο από το να πάνε μια βόλτα στο πάρκο αντί να αντιπροσωπεύει τον αναντικατάστατο κρίκο με τη ζωή την ίδια. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω εκτός από το να υποστηρίξουμε οργανώσεις όπως το WWF Ελλάς, κληροδοτώντας τους όλα τα υπάρχοντά μας, έτσι ώστε να συνεχίσουν το αξιόλογο έργο τους. Με αυτό τον τρόπο η γυναίκα μου και εγώ επιστρέφουμε στη φύση ένα πολύ μικρό μερίδιο του χρέους της ανθρωπότητας προς αυτή".

Η ευθύτητά τους, η αγάπη τους για την Ελλάδα και το περιβάλλον αλλά και η γενναιοδωρία τους μας συγκινούν ιδιαίτερα. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να τους επισκεφτούμε ξανά και θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη μας ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη που δείχνουν με την κίνησή τους αυτή στο έργο του WWF Ελλάς. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα κληροδοτημάτων του WWF Ελλάς μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Κατερίνα Τριανταφύλλου στο τηλέφωνο 210-3314893 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση k.triantafillou@wwf.gr.

Το Πάντα μαγειρεύει...

Η αλήθεια είναι ότι το Πάσχα το Πάντα έχει... πάντα πρόβλημα, γιατί η μαγειρίτσα τού πέφτει λίγο βαριά! Μα ξεφυλλίζοντας τις ηλεκτρονικές συνταγές για μαγειρίτσα βρήκε μια λίγο διαφορετική και σίγουρα πιο ελαφριά συνταγή: μαγειρίτσα με κοτόπουλο και μανιτάρια!

Υλικά για το ζωμό:
1 μεγάλο κοτόπουλο (κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής)
1 κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
1 καρότο κομμένο σε μικρούς κύβους
Λίγα κλαράκια σέλινο
1 κλωναράκι θυμάρι
1 δαφνόφυλλο
Μερικοί κόκκοι μαύρο πιπέρι

Υλικά για τη σούπα:
1 μαρούλι ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (και το πράσινο μέρος)
250 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες
Ελαιόλαδο

Υλικά για το αβγολέμονο:
3 αβγά
Χυμός από 2 λεμόνια
1 κ.σ. άνθος αραβοσίτου

Κόψτε το κοτόπουλο σε κομμάτια και αφαιρέστε την πέτσα. Τα κόκαλα είναι που δίνουν τη γεύση στο ζωμό, οπότε, αν μπορείτε, σπάστε το λαιμό και τα μπούτια σε περισσότερα κομμάτια. Μην πετάξετε τίποτε εκτός από τα εντόσθια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το καρότο με μερικές κουταλιές ελαιόλαδο και προσθέστε το κοτόπουλο. Συνεχίστε το σοτάρισμα μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα το κρέας και καλύψτε το με ζεστό νερό. Δέστε το σέλινο, το θυμάρι και το δαφνόφυλλο με σπάγκο κουζίνας και ρίξτε το μαζί με τους κόκκους πιπεριού στο ζωμό. Αφήστε το κοτόπουλο να σιγοβράσει για 1-1,5 ώρα και ξαφρίστε όποτε χρειάζεται.

Αφαιρέστε τα κομμάτια του κοτόπουλου και σουρώστε καλά το ζωμό με ψιλό σουρωτήρι και τουλπάνι, ώστε να πάρετε έναν όσο το δυνατόν πιο καθαρό ζωμό. Ξεψαχνίστε προσεκτικά το κοτόπουλο και κρατήστε το μισό για τη σούπα. Το άλλο μισό μπορείτε να το βάλετε στην κατάψυξη ή να το χρησιμοποιήσετε σε σαλάτα ή σάντουιτς.

Σε ένα τηγάνι σοτάρετε με λίγο λάδι τα μανιτάρια μέχρι να ροδίσουν καλά και να βγάλουν τα υγρά τους. Επιστρέψτε το ζωμό στην κατσαρόλα και βάλτε τον να βράσει μαζί με το μαρούλι, τον άνηθο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, μέχρι όλα να μαλακώσουν, για περίπου 10 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αλατοπιπερώστε.
Σε ένα βαθύ μπολ αραιώστε το άνθος αραβοσίτου με λίγο νερό και χτυπήστε το μαζί με τα αβγά, προτιμώντας το σύρμα αντί για το πιρούνι. Προσθέστε χτυπώντας λίγο λίγο το χυμό λεμονιού και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέστε σταδιακά και το μισό τουλάχιστον ζεστό ζουμί, με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Δεν πειράζει αν πέσουν και μερικά μαρούλια μέσα. Ρίξτε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο ζουμί, προσθέστε τα μανιτάρια και το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο και σερβίρετε αμέσως με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Καλό Πάσχα και καλά μαγειρέματα!

Πηγή: Gourmed

Το Πάντα προτιμά…

…τις πράσινες και φυσικές υποδομές! Ακούμε για υποδομές και συνήθως σκεφτόμαστε δρόμους και γέφυρες, μπουλντόζες και μπάζα. Όμως δε θέλουμε να μιλήσουμε για τεχνικά έργα που συχνά ενέχουν σημαντικό περιβαλλοντικό κόστος, αλλά για περιβαλλοντικά αγαθά και υπηρεσίες που μας προσφέρει η φύση. Αναφερόμαστε σε μια εναλλακτική προσέγγιση για τη χρήση του φυσικού χώρου για την επίτευξη αγαθών και υπηρεσιών: στις φυσικές πράσινες υποδομές.

Ένα παράδειγμα θα βοηθήσει: σε μια περιοχή υπάρχει έντονος κίνδυνος πλημμύρας. Συνήθως αναζητούμε μια τεχνική λύση: τσιμεντένια κανάλια και τεχνητά αναχώματα. Όμως υπάρχει εναλλακτική πρόταση: αποκατάσταση της φυσικής κοίτης του ποταμού της περιοχής και διασφάλιση μιας παρόχθιας ζώνης για να συγκρατηθούν τα νερά. Το αποτέλεσμα ίδιο: αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία.

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά:

- χαμηλότερο οικονομικό κόστος, γιατί η διατήρηση, ακόμα και η αποκατάσταση ενός φυσικού οικοσυστήματος, κοστίζει λιγότερο από τις τεχνικές λύσεις,

- πολυδιάστατα περιβαλλοντικά οφέλη, γιατί ένα υγιές οικοσύστημα προσφέρει ποικιλία αγαθών και υπηρεσιών,

- κοινωνικοοικομικά οφέλη, όπως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τη διατήρηση της καλής κατάστασης της φυσικής υποδομής.

Παράλληλα, με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, η διατήρηση περισσότερων φυσικών εκτάσεων σε καλή κατάσταση θα βοηθήσει την προσαρμογή σε νέες συνθήκες, για παράδειγμα προσφέροντας διαδρόμους επικοινωνίας σε ζώα που χρειάζεται να κινηθούν.

Και βέβαια, δεν υποκαθιστούν τις προστατευόμενες περιοχές, που αποτελούν τον πυρήνα της προσπάθειας διατήρησης της βιοποικιλότητας. Οι φυσικές πράσινες υποδομές πλαισιώνουν τις προστατευόμενες περιοχές και αφορούν συνολικά τη σχέση μας με τη φύση. Οι φυσικές πράσινες υποδομές μάς επιτρέπουν να αξιοποιήσουμε τα δώρα που μας προσφέρει η φύση χωρίς να την καταστρέφουμε, αλλά παρεμβαίνοντας για την αποκατάστασή της όπου χρειάζεται.

Το Πάντα χαίρεται…

…για τη διάσωση ενός μωρού δελφινιού στην Ιαπωνία, το οποίο βρέθηκε σε χωράφι ρυζιού, μετά από το τσουνάμι που έπληξε τις ακτές στις 11 Μαρτίου.

Το δελφίνι εθεάθη στα πλημμυρισμένα χωράφια, περίπου 2 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή, όπως δήλωσε ο Ρίο Ταϊρά, ιδιοκτήτης pet-shop, ο οποίος βοηθάει στη διάσωση ζώων μετά τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε, το οποίο ευθύνεται για 23.000 νεκρούς και αγνοούμενους.

"Κάποιος περαστικός είπε ότι βρήκε ένα δελφίνι στο χωράφι και ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι για να το σώσουμε" είπε ο 32χρονος Ταΐρα. Ο Ταϊρά βρήκε το δελφίνι, το οποίο πάλευε να επιβιώσει στα ρηχά στο πλημμυρισμένο χωράφι, και, αφότου απέτυχε να το πιάσει με το δίχτυ, κατέβηκε ο ίδιος στο χωράφι, το οποίο κάποτε ήταν καλλιέργεια ρυζιού, ώστε να πιάσει και να διασώσει το ζώο.

"Ήταν πολύ αδύνατο μέχρι τότε και πιθανότατα χάρη σε αυτό το λόγο μόνο μπορέσαμε να το πιάσουμε" πρόσθεσε. Ο Ταϊρά, μαζί με κάποιους φίλους του, τύλιξαν το δελφίνι με βρεγμένες πετσέτες και το οδήγησαν πίσω στη θάλασσα, όπου το άφησαν ελεύθερο. "Δεν ξέρω αν θα επιζήσει, αλλά σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι στο χωράφι με το ρύζι!".

Πηγή: SKAI

Το Πάντα λυπάται…

…για το θάνατο του Ιάπωνα Katsuo Sasaki, ενός από τους πρώτους "Μάρτυρες της Κλιματικής Αλλαγής" του WWF, που πέθανε στις 11η Μαρτίου 2011, στο σεισμό.

Ο Katsuo Sasaki ήταν ένας παθιασμένος ηγέτης του χώρου της βιολογικής καλλιέργειας ρυζιού και ιδιαίτερα προβληματισμένος για την κατάσταση του περιβάλλοντος. Ως "μάρτυρας της κλιματικής αλλαγής" είχε καταθέσει τη μαρτυρία του για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής από τους ορυζώνες του:
"Ονομάζομαι Katsuo Sasaki. Είμαι αγρότης και έχω περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρία στην καλλιέργεια ρυζιού. Οι ορυζώνες μου βρίσκονται στο Miyagi, στο βόρειο τμήμα του Honshu.

Καλλιεργώ βιολογικό ρύζι εδώ και 12 χρόνια, με στόχο την παραγωγή υγιούς τροφής. Έχω ζήσει πολλές αλλαγές που επηρεάζουν τις καλλιεργητικές μου δραστηριότητες και οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, ειδικότερα τα τελευταία 10 χρόνια. Φοβάμαι ότι οι εκτάσεις μου δε θα είναι κατάλληλες για την παραγωγή ρυζιού τις επόμενες δεκαετίες. Η ποιότητα του ρυζιού έχει πέσει τα τελευταία χρόνια λόγω των υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών. Τα έντομα που προκαλούν μαύρα στίγματα στο ρύζι έχουν αυξηθεί. Έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι αλλάζουν πολύ από χρονιά σε χρονιά… Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε τη φύση για την κάλυψη των αναγκών μας… Πιστεύω ότι πρέπει να ζήσουμε σε αρμονία με τη φύση αντί να την κακομεταχειριζόμαστε".

Το WWF εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του κ. Sasaki αυτή τη δύσκολη στιγμή...

Η φωτογραφία του μήνα

Φωτογραφία: Andrea Bonetti

Ευχαριστούμε πολύ την εθελόντριά μας Φαίη Ορφανίδου, που επιμελείται γλωσσικά το newsletter.

© All photos, graphics and images on this site remain the copyright of WWF, unless otherwise noted, and should not be downloaded without prior permission.
© 1986 Panda symbol WWF; ® "WWF" and "living planet" are WWF Registered Trademarks.