WWF newsletter


Τεύχος 69, Ιούλιος 2010

θέματα

Ένα Πάντα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα!

Γνωρίζετε ότι…

• η Ελλάδα φιλοξενεί 32 από τα 200 πιο σημαντικά δάση της Μεσογείου;
• τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποβαθμιστεί σημαντικά περισσότερα από 2 εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων;
• στον κατάλογο των απωλειών των τελευταίων λίγων ετών περιλαμβάνονται περιοχές μοναδικής οικολογικής αξίας, όπως ο Ταΰγετος, ο Καϊάφας, η Στροφυλιά, ο Πάρνωνας, ο Γράμμος και η Πάρνηθα;
• κι όμως, το 40% των πυρκαγιών κάθε χρόνο προκαλούνται από αμέλεια;

Η αποδεδειγμένη έλλειψη ενδιαφέροντος από την πολιτεία, η οποία μεταφράζεται στην πλήρη απαξίωση της δασικής διαχείρισης και της πρόληψης, η εγκληματική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του δασολογίου και του κτηματολογίου, καθώς και η αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν –παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους– τις δασικές πυρκαγιές είναι οι γνωστοί σε όλους μας παράγοντες που υποθάλπτουν το επαναλαμβανόμενο ετήσιο δράμα των πυρκαγιών. Όσο όλοι μαζί διαμαρτυρόμαστε και καταλογίζουμε ευθύνες στην πολιτεία για τη θλιβερή αυτή πραγματικότητα, υπάρχει κάτι που μας διαφεύγει: το 40% των πυρκαγιών κάθε χρόνο προκαλούνται από αμέλεια. Την αμέλεια καθενός από εμάς που πετάει ένα αναμμένο τσιγάρο, που εκτελεί επικίνδυνες εργασίες στo ύπαιθρο, που στήνει μiα ψησταριά μέσα σε δασική περιοχή.

Ακριβώς αυτή την καταστροφική αμέλεια καταγράφει με ευφάνταστο και χιουμοριστικό τρόπο η νέα καμπάνια της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς "Ένα Panda δεν μπορεί να κάνει τα πάντα", που υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των Κοινωφελών Ιδρυμάτων Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη, και την εθελοντική συμμετοχή του ηθοποιού Χρήστου Χατζηπαναγιώτη.

Στόχος της καμπάνιας, η οποία αποτελείται από ειδική ιστοσελίδα, καταχωρίσεις στον τύπο, τηλεοπτικά, και ραδιοφωνικά σποτ είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιών από αμέλεια. Ο γνωστός ηθοποιός υποδύεται μiα αρχετυπική φιγούρα λαϊκού τύπου που με εξόφθαλμο τρόπο κάνει πράξη όλες αυτές τις απαράδεκτες συνήθειες, με φανερό τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς. Την κρίσιμη στιγμή πιάνεται επ’ αυτοφώρω από ένα Πάντα, το οποίο τον σταματάει.

Φέτος, λοιπόν, ας γίνουμε συμπρωταγωνιστές του Πάντα για την προστασία των ελληνικών δασών από τις πυρκαγιές. Τι μπορούμε να κάνουμε:
• Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα, γυαλιά και άλλα σκουπίδια, καθώς συχνά προκαλούν μικροεστίες που μπορεί να εξελιχθούν σε καταστροφικές πυρκαγιές.
• Δεν ανάβουμε φωτιές στην ύπαιθρο, αποθαρρύνουμε όσους δούμε να το κάνουν και ειδοποιούμε άμεσα την Πυροσβεστική για όποια τέτοια δραστηριότητα εντοπίζουμε. Δεν ξεχνάμε ότι το άναμμα φωτιάς την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται από το νόμο.
• Αποφεύγουμε όλες εκείνες τις εργασίες στo ύπαιθρο που ενέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς, όπως κάψιμο ξερών χόρτων, οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπίθες κλπ.
• Ειδοποιούμε άμεσα την Πυροσβεστική (τηλέφωνο 199) για οποιαδήποτε εστία φωτιάς, καπνό ή ακόμα και μυρωδιά πέσει στην αντίληψή μας. Δεν επαναπαυόμαστε ότι το έχει κάνει ή θα το κάνει κάποιος άλλος. Η έγκαιρη επέμβαση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της φωτιάς και εξαρτάται εν πολλοίς από εμάς.
• Δείτε στο www.wwf.gr/panda όλες τις καταχωρίσεις και τα σποτ και μεταδώστε το μήνυμα σε γνωστούς και φίλους.
• Χρησιμοποίησε τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter κ.ά.) για να γίνει ακόμη πιο άμεση η διάδοση του μηνύματος.

Το Πάντα συμβουλεύει…

Αν κάθε καλοκαίρι σάς πιάνει η ψυχή σας με τις δασικές πυρκαγιές και εύχεστε να μπορούσατε να βοηθήσετε κι εσείς με κάποιον τρόπο, τότε υπάρχει μια πολύ απλή λύση: βοηθήστε κάποια τοπική ομάδα πυροφύλαξης, προσφέροντάς της λίγο από τον ελεύθερο για εσάς, πολύτιμο για αυτήν χρόνο σας. Ενδεικτικά σάς δίνουμε κάποια στοιχεία επικοινωνίας από ομάδες που γνωρίζουμε καλά τη δουλειά τους, αλλά σίγουρα μπορείτε, αν ψάξετε λίγο να βρείτε πολλές ακόμα στον τόπο σας:
Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Εκάλης – τηλ. επικοινωνίας 6993148793 & 210-6229262 Παντελίδης Κίμων
Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής – τηλ. επικοινωνίας 210-5200680
• Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Δήμου Ηλιούπολης – τηλ. επικοινωνίας 6956209722 Λαδόπουλος Ματθαίος
• Ομάδα Άμεσης Επέμβασης Δήμου Βύρωνα – τηλ. επικοινωνίας 6956209721 Σαλαγίαννης Σταύρος
• Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης Διάσωσης Ροδόπολης – τηλ. επικοινωνίας 6978878889 & 210-6211600 Κούνης Απόλλων
• Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αγ. Στεφάνου – τηλ επικοινωνίας 6977257871 & 210-8141600 Κουράκος Βασίλης
• Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Παλαιάς Πεντέλης – τηλ. επικοινωνίας 6944360406 & 210-8044999 Παναγιώτου Σπύρος
Εθελοντική Δασοπροστασία Καισαριανής – τηλ. επικοινωνίας 210-7244042
Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου – τηλ. επικοινωνίας 6974500321 Χαζάπης Νίκος
• Σύλλογος Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης Χίου – τηλ. επικοινωνίας 6944946007 Χρύσης Κλέαρχος
Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αστυπάλαιας – τηλ. επικοινωνίας 6970800745 & 2243061750 Γιαννούλης Γιώργος
• Εθελοντική Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος Πυλάρου Κεφαλονιάς – τηλ. επικοινωνίας 6937680355 & 26740-61505 Τζαννής Λάμπρος
• Σύλλογος Προστασίας Δασών Λουτρακίου – Περαχώρας – τηλ. επικοινωνίας 6948686759 & 2744-300393 Λυγκούρης Γεράσιμος
• Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης Διάσωσης – Ψαχνών Ευβοίας – τηλ. επικοινωνίας 6945934700 & 6956300199 Ελευθερίου Θανάσης
• Εθελοντική Ομάδα Δήμου Χορτιάτη - Πρόληψη και Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών – τηλ. επικοινωνίας 6972853753 & 2310-677905 Νάκος Δημήτριος

Το Πάντα μαγειρεύει…

…ρολάκια μελιτζανοπιπεριάς με φέτα και μυτζήθρα!
Καλοκαιρινό εύγεστο μεζεδάκι που χορταίνει και ικανοποιεί με την απλή παρασκευή του και την πλούσια γεύση του!

Το Πάντα χρειάστηκε:

- 2 μελιτζάνες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- ¼ φέτα
- ¼ μυτζήθρα (ή ανθότυρο)
- 1 μεγάλη ντομάτα
- λίγο μαϊντανό
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες, τις τηγανίζουμε για 15 λεπτά περίπου και τις τοποθετούμε σ' ένα απορροφητικό χαρτί. Λιώνουμε σε ένα μπολ με ένα πιρούνι τη μυτζήθρα και τη φέτα, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε τα υλικά μας. Τηγανίζουμε και τις πιπεριές, αφού τις κόψουμε στη μέση, και όταν είναι έτοιμες αφαιρούμε τη φλούδα τους και τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες τόσες όσες είναι και οι μελιτζάνες. Τις τοποθετούμε και αυτές σε απορροφητικό χαρτί. Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε τις πιπεριές και στο φούρνο με λίγο λάδι, ώστε να αφαιρέσουμε τη φλούδα τους πιο εύκολα.

Παίρνουμε μια μελιτζάνα, απλώνουμε πάνω μια λωρίδα πιπεριάς, βάζουμε και λίγο από το μείγμα τυριών και την τυλίγουμε. Τοποθετούμε τα ρολά της μελιτζάνας σε ένα βαθύ πιρέξ και τα περιχύνουμε με σάλτσα ντομάτας. Ψήνουμε τα ρολάκια σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς και το τρώμε αργά και απολαυστικά. Καλή όρεξη!

Πηγή: Νηστικό Αρκούδι

Το Πάντα προβληματίζεται…

Την ώρα που η επιδημία του Kόκκινου σκαθαριού σκοτώνει τους φοίνικες και η σωτηρία τους κοστίζει ακριβά, oι δήμαρχοι της χώρας μας επιμένουν σε αυτή τη λανθασμένη περιβαλλοντικά και ασύμφορη οικονομικά επιλογή. Το εξωτικό δέντρο εισάγεται έναντι υψηλού αντιτίμου, φυτεύεται, μολύνεται από το θανατηφόρο Κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι, κόβεται, θάβεται και μετά η ιστορία επαναλαμβάνεται. Παρά την κοινοτική οδηγία για μέτρα καραντίνας (2007/365/ΕΚ) και τη δραματική κατάσταση λόγω της επιδημίας που επικρατεί, ο φοίνικας δεν έχει χάσει την αίγλη του. Αντίθετα, παραμένει η πρώτη επιλογή ξενοδόχων, ιδιωτών αλλά και πολλών δημάρχων. "Αυτό το δέντρο δεν υπάρχει πουθενά σχεδόν στην ελληνική φύση, αλλά κυριαρχεί στις ελληνικές πόλεις και στα ξενοδοχεία", παρατηρεί ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης. Η τάση αυτή έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα, όμως επεκτείνεται και σε όλη την Ευρώπη. Το φυσικό ελληνικό τοπίο αλλοιώνεται. "Τα πλατάνια, τα κωνοφόρα, τα εσπεριδοειδή, οι βελανιδιές και τόσα άλλα γνώριμα είδη του ελληνικού τοπίου αντικαθίστανται ή περικυκλώνονται από φοινικοειδή", επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Αποκορύφωμα των διλημμάτων της ελληνικής Πολιτείας, ήταν η κατ' εξαίρεσιν απόφαση το Σεπτέμβριο του 2009 χρήσης απαγορευμένων φυτοφαρμάκων για τρεις μήνες, ώστε να ψεκαστούν οι φοίνικες που είχαν πληγεί. Κάτι, που παρά την επικινδυνότητά του, δεν αποδείχτηκε αποτελεσματικό. "Είναι απορίας άξιον, γιατί οι δήμοι, οι οποίοι ως επί το πλείστον έχουν περιορισμένα οικονομικά, δεν επιλέγουν να φυτέψουν ένα πεύκο που κάνει 60 ευρώ και προσφέρει δροσιά και σκιά, αλλά ένα φοίνικα των 3.000 ευρώ", παρατηρούν οι σκεπτικιστές.

Ο φοίνικας ως φυτό δεσμεύει πολύ μικρό ποσοστό CO2, αργεί πολύ να μεγαλώσει και σκιάζει ελάχιστα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2004-05, και ενώ ήδη η ύπαρξη του σκαθαριού ήταν γνωστή, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης αγόρασε 500 φοίνικες έναντι 3.000 ευρώ τον έναν. Επειτα από δύο χρόνια και ενώ τα δέντρα είχαν καταστραφεί, ο ίδιος δήμος πλήρωσε ένα συνεργείο -300 ευρώ ανα φοίνικα- για να τους απομακρύνει… Ομως και στη λεωφόρο Συγγρού φυτεύτηκαν φοίνικες ως ένα εξωτικό διακοσμητικό με κόστος εκάστου 1.750 ευρώ ανά μέτρο!

Στην Κρήτη, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν την εκτεταμένη φύτευση εισαγόμενων φοινίκων και στους τέσσερις νομούς. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ξεριζώνονται άλλα δένδρα για να αντικατασταθούν με φοίνικες, όπως έγινε στην παραλία Κουμ Καπί. Οσοι υπερασπίζονται την ύπαρξή τους στo νησί, υπενθυμίζουν ότι το κλίμα ευνοεί την ανάπτυξή τους. Είναι αλήθεια ότι το φοινικόδασος στο Βάι υπάρχει εδώ και αιώνες, ωστόσο η ποικιλία των δέντρων δεν είναι η ίδια με αυτή που με τόσο ζήλο φυτεύουμε. To είδος στο Βάι ονομάζεται φοίνικας του Θεόφραστου, ενώ ο εισαγόμενος είναι κυρίως ο Κανάριος. Αρχικά, οι ειδικοί έκριναν ότι ο πρώτος ήταν άτρωτος στο σκαθάρι, αλλά τώρα έχουν αρχίσει όλοι να αμφιβάλλουν. "Ακριβώς επειδή έχουμε το Βάι (προστατευόμενη περιοχή, που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά), οφείλουμε να πάψουμε τη φύτευσή τους", λέει ο κ. Μανώλης Τσαντάκης, μέλος του περιβαλλοντικού συλλόγου Δήμου Ιτάνου και δημοτικός σύμβουλος, και επισημαίνει πως "παρόλο που το πρόβλημα είναι γνωστό, περιμετρικά της περιοχής φυτεύονται φοίνικες".

"Το έντομο έχει πολλαπλασιαστεί• στο Ηράκλειο μπήκε στις αυλές των σπιτιών και σε αυτοκίνητα", περιγράφει ο κ. Τσαντάκης. "Είναι θέμα χρόνου να φτάσει στο Βάι", συμπληρώνει. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, το Φεβρουάριο του 2010 εγκρίθηκε από το Ταμείο Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, μετά από παρέμβαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρχιμάκη, το ποσό των 400.000 ευρώ για τη σωτηρία του Βάι. "Φέτος, που είναι και το Παγκόσμιο Ετος Βιοποικιλότητας, ήρθε η ώρα να εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο της απαγόρευσης της περαιτέρω φύτευσης φοινικοειδών στην Ελλάδα", καταλήγει ο κ. Αρσένης.

Πηγή: Καθημερινή

Το Πάντα γιόρτασε…

Στις 5 Ιουνίου οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πάντα και των φίλων του για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, πρασινίζοντας τα ξύλινα δέντρα που βρίσκονταν σε κεντρικά σημεία των δύο πόλεων.

Το Πάντα διάβασε όλα τα φυλλαράκια με τις απόψεις των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος στο νομό Έβρου. Συνολικά συμμετείχαν 194 πολίτες, που στην πλειονότητά τους απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις, εκφράζοντας τις σκέψεις τους για την περιβαλλοντική κατάσταση του νομού τους. Η ρύπανση και η μόλυνση αναδείχθηκαν οι κατ’ εξοχήν κίνδυνοι για όλο το νομό. Αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά η ρύπανση υδροφόρου ορίζοντα από φυτοφάρμακα και από βιομηχανικά απόβλητα, η ρύπανση της θάλασσας από αστικά λύματα και η ατμοσφαιρική ρύπανση, με έμφαση στα καυσαέρια, κάτι που αποτυπώθηκε έντονα από τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης. Το θέμα της ρύπανσης αναφέρθηκε και στους σημαντικούς κινδύνους που απειλούν τα δυο Εθνικά Πάρκα, με έμφαση στο Δέλτα του Έβρου και λιγότερο στο δάσος Δαδιάς. Κοντά στη ρύπανση, η αναφορά στον αγωγό πετρελαίου, στα χρυσωρυχεία και λιγότερο στα πυρηνικά εργοστάσια γειτονικών χωρών ήταν επίσης κίνδυνοι που γράφτηκαν πολύ συχνά.

Οι φυσικές καταστροφές, με σαφή έμφαση στην πυρκαγιά και λιγότερο στις πλημμύρες ήταν οι συχνότερες αναφορές σε όλα σχεδόν τα φυλλαράκια με το δάσος Δαδιάς να κινδυνεύει σχεδόν μόνο από τις δασικές πυρκαγιές.

Η αδιαφορία των φορέων και των πολιτών που οδηγεί σε ανθρώπινα λάθη, αμέλεια και άγνοια ήταν ο επόμενος κίνδυνος που εκφράστηκε από τους συμμετέχοντες ως κίνδυνος για όλο το νομό και σε λίγες μόνο περιπτώσεις επισημάνθηκε η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πολλοί πολίτες ανέφεραν την έντονη ανησυχία τους ότι το φυσικό περιβάλλον επιβαρύνεται από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Η λαθροθηρία επισημάνθηκε κυρίως ως ένας κίνδυνος για τα δυο Εθνικά Πάρκα με έμφαση στο Δέλτα του Έβρου παρά για όλο το νομό.

Η διαχείριση των σκουπιδιών αναδείχθηκε ως ένας ακόμη σημαντικός κίνδυνος για όλο το νομό, ενώ σε μικρότερο βαθμό καταγράφηκαν κίνδυνοι όπως οι καλύβες και η έλλειψη ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων στο Δέλτα του Έβρου, οι παράνομες υλοτομίες, τα δηλητηριασμένα δολώματα στο δάσος Δαδιάς και η κλιματική αλλαγή.

Από όλες τις απαντήσεις συνάγεται ότι η προστασία των δυο Εθνικών Πάρκων είναι ανεπαρκής, παρόλα αυτά λίγοι πολίτες επισήμαναν την έλλειψη φύλαξης, που αποτελεί και τη σημαντικότερη αιτία της ανεπαρκούς προστασίας.

Η υφιστάμενη πολιτική βούληση για στήριξη της εντατικοποιημένης γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας, ξυλοπαραγωγής και εκμετάλλευσης άλλων φυσικών πόρων (χρυσού, άνεμου) δεν συνάδει με την εφαρμογή αυστηρής φύλαξης, αλλά με τη χαλάρωση των θεσμών που προστατεύουν νομικά τα δυο Εθνικά Πάρκα και αυτό το έχουν αφουγκραστεί οι πολίτες που πρασίνισαν τα δέντρα μας.

Το WWF Ελλάς, οι 2 Φορείς Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων του Δέλτα Έβρου και του δάσους Δαδιάς και η Οικολογική Εταιρεία Έβρου που οργάνωσαν αυτή την εκδήλωση ευχαριστούν τους πολίτες που στάθηκαν για ένα λεπτό και έγραψαν τις σκέψεις τους, καθώς και τους δήμους Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης που παραχώρησαν δωρεάν τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων.

To Πάντα διαβάζει…

…την ιστορία του καναλιού που θέλησε να ξαναγίνει ποταμός… Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένας ποταμός σε ένα κομμάτι γης το οποίο κάποια στιγμή έγινε ένα μεγάλο νησί και το ονόμασαν Εύβοια. Ο ποταμός, που παρέμεινε εκεί, βαφτίστηκε κι αυτός: τον είπαν Λήλαντα. Γεννήθηκε πολύ πριν από τον άνθρωπο και δούλευε επί αιώνες σε συνεργασία με την υπόλοιπη φύση, για το χατίρι μιας κυράς που την έλεγαν Αρμονία. Καθώς περνούσαν τα χρόνια ο ποταμός μεγάλωνε και μαζί του μεγάλωνε και το έργο που πρόσφερε. Δημιούργησε μια μεγάλη και πολύ εύφορη πεδιάδα και ένα όμορφο δέλτα, στο οποίο έβρισκαν τροφή και καταφύγιο πολλά είδη πουλιών και άλλων ζώων.

Κάποια στιγμή στην περιοχή εμφανίστηκε ο άνθρωπος. Ο ποταμός τον καλοδέχτηκε και του πρόσφερε την εύφορη πεδιάδα που είχε δημιουργήσει, προκειμένου να κατοικήσει εκεί, να την καλλιεργήσει και να τραφεί. Προς τιμήν του, λοιπόν, ο άνθρωπος ονόμασε την πεδιάδα αυτή Ληλάντιο Πεδίο. Τα χρόνια πέρασαν, έγιναν αιώνες και μαζί τους η δουλειά για την κυρά Αρμονία συνεχιζόταν. Η βροχή έπεφτε και ο Λήλας τη μάζευε στην αγκαλιά του και τη μετέφερε μαζί με άλλα υλικά προς το δέλτα του, όπου συνέχιζε να προσφέρει την εύφορη γη του σε φυτά, ανθρώπους και ζώα. Ο άνθρωπος καλλιεργούσε τη γη και την πότιζε με τα νερά που του έφερνε ο Λήλας. Όλα δούλευαν ρολόι και όλοι ήταν χαρούμενοι…Συνεχίζεται...

Το Πάντα κάνει κλικ…

...στην ιστοσελίδα του WWF Ελλάς για να δει τα νέα σχέδια σε μπλουζάκια και καπέλα! Μέσα από τα νέα καλοκαιρινά σχέδια και χρώματα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε ποιο σας αρέσει πιο πολύ... και να το κάνετε δικό σας!

Παιδικά, γυναικεία και ανδρικά τα νέα μπλουζάκια θα γίνουν απαραίτητα για τις διακοπές σας... Φορέστε λοιπόν το πιο πλατύ σας χαμόγελο, ντυθείτε με ρούχα WWF και ξεκινήστε για τις φετινές σας εξορμήσεις! Τα μπλουζάκια και τα καπέλα WWF, θα τα βρείτε στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης, Φιλελλήνων 26 στο Σύνταγμα σε εκπληκτικές τιμές:

- Παιδικά μπλουζάκια – 10 €
- Γυναικεία & ανδρικά μπλουζάκια – 12€
- Καπέλα (παιδικά-ενηλίκων) – 6 €

Καλό καλοκαίρι!!!...και μην ξεχνάτε με κάθε αγορά προϊόντων WWF Ελλάς υποστηρίζετε το έργο και τις δράσεις της οργάνωσης!

Το Πάντα χαίρεται…

...για το πράσινο λεωφορείο που παρουσιάστηκε στο 1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας. Κι όταν λέμε πράσινο, εννοούμε καταπράσινο, ντυμένο με γκαζόν!!! Φανταστείτε μια εικόνα του μέλλοντος όπου το…χλοερό λεωφορείο προσεγγίζει τη στάση, που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Ο οδηγός του, με ένα ειδικό σύστημα πλοήγησης που "γνωρίζει" τις συνήθειές του, το παρκάρει με άνεση έξω από το Πράσινο Σπίτι.

Στάσεις λεωφορείων που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, "πράσινο" λεωφορείο, GPS που "γνωρίζει" τις συνήθειες του οδηγού-χρήστη και προσαρμόζεται σε αυτές, καθώς και "έξυπνα" σταντ με πληροφορίες για την πόλη μπόρεσαν να απολαύσουν από κοντά κάποιοι τυχεροί στη Θεσσαλονίκη, στο 1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας, που διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η ΔΕΘ.

H "πράσινη" στάση λεωφορείου λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και παρέχει πληροφορίες στους επιβάτες για το χρόνο άφιξης του επόμενου λεωφορείου και άλλες χρηστικές πληροφορίες, οι οποίες ανανεώνονται κάθε 30 δευτερόλεπτα. Aναπτύχθηκε από το Εuropean Institute of Design της Βαρκελώνης και μάλιστα παρουσιάστηκε πέρυσι στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή και ήδη έχουν εγκατασταθεί οι πρώτες 100 στάσεις στη Βαρκελώνη.

Σκοπός της πρωτοβουλίας, που διοργανώνουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ) και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), είναι η ανάδειξη της καινοτομίας και της δημιουργικότητας ως μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας και ως απάντηση στην κρίση. Όπως φαίνεται ιδέες υπάρχουν αρκεί να αποφασίσουμε ότι θέλουμε να επενδύσουμε στην πράσινη ανάπτυξη.

Πηγή: Καθημερινή

Το Πάντα λυπάται…

...που εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για το πώς θα κλείσουν οι παράνομες χωματερές σε όλη την χώρα, ένας ακόμα παράνομος χώρος διάθεσης απορριμμάτων εντοπίστηκε πρόσφατα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Δύο Άγγλοι ερασιτέχνες ορνιθοπαρατηρητές εντόπισαν δίπλα στη χωματερή ένα νεκρό σκυλί, και φοβούμενοι πιθανή δηλητηρίαση από τα απορρίμματα, ενημέρωσαν σχετικά το τοπικό γραφείο του WWF Ελλάς προκειμένου να αποφευχθεί δηλητηρίαση των πτωματοφάγων γυπών.

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί κοντά στον οικισμό της Δαδιάς, αργά αλλά σταθερά, δύο παράνομοι και επικίνδυνοι χώροι απόθεσης απορριμμάτων: Ο ένας βρίσκεται κοντά στο εγκαταλειμμένο στρατόπεδο της Δαδιάς και ο δεύτερος στο Διαβολόρεμα, σε απόσταση 600 και 400 μέτρων αντίστοιχα από τα όρια των δυο πυρήνων του Εθνικού Πάρκου. Στον τελευταίο μάλιστα, ο δήμος Σουφλίου έχει τοποθετήσει κοντέινερ για τη συλλογή μπάζων και μεγάλων αντικειμένων, το οποίο αποτελεί και το κέντρο του αυτοσχέδιου σκουπιδότοπου.

Πέρα από τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων και μπάζων στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, ο κίνδυνος πυρκαγιάς εν μέσω αντιπυρικής περιόδου κρίνεται εξαιρετικά σοβαρός. Όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το WWF Ελλάς, κάθε χρόνο αναζητούνται εναέρια μέσα για πυρόσβεση, τα οποία επιβαρύνουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, ωστόσο σε επίπεδο πρόληψης, όπου οι απαιτούμενοι πόροι δε στοιχίζουν ακριβά, δε λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα.

Είναι δεδομένο ότι αντίστοιχοι τέτοιοι χώροι υπάρχουν δεκάδες από άκρη σε άκρη σε ολόκληρο τον νομό Έβρου. Σε άλλες περιφέρειες της Ελλάδας, όπως και σε πολλές χώρες της Ε.Ε., η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται με τρόπο που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Δυστυχώς, στον Έβρο οι αρμόδιοι φορείς επιμένουν "παραδοσιακά", εις βάρος όπως φαίνεται, ενός εθνικού πάρκου μοναδικής αξίας.

Η φωτογραφία του μήνα

φωτογραφία: Δημήτρης Πουρσανίδης

Ευχαριστούμε πολύ την εθελόντρια μας Φαίη Ορφανίδου που επιμελείται γλωσσικά το newsletter.

© All photos, graphics and images on this site remain the copyright of WWF, unless otherwise noted, and should not be downloaded without prior permission.
© 1986 Panda symbol WWF; ® "WWF" and "living planet" are WWF Registered Trademarks.