Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η δράση της υιοθεσίας ασπροπάρηδων από μαθητές των πέντε σχολείων της Θράκης. Η δράση υλοποιήθηκε για έκτη συνεχόμενη χρονιά και έχει συμβολικό χαρακτήρα. Η σημασία της ωστόσο είναι τεράστια αφού αφενός αναδεικνύει ότι ο Ασπροπάρης, το εμβληματικό αυτό είδος που κινδυνεύει σήμερα όσο ποτέ με εξαφάνιση, χρειάζεται την προστασία μας, αφετέρου ότι τα παιδιά, που κρατούν στα χέρια τους το μέλλον του πλανήτη, αλλά και φορείς και κάτοικοι, πάντοτε αγκαλιάζουν με αγάπη τις πρωτοβουλίες που προσπαθούν να προστατέψουν τη μαγική φύση της περιοχής.

© G. Azoridis / WWF Greece

Αυτή τη χρονιά, 150 μαθητές, 12 εκπαιδευτικοί αλλά και 25 Δημόσιοι φορείς και 13 ιδιώτες, ένωσαν τις δυνάμεις τους για την προστασία του σπάνιου Ασπροπάρη, αποδεικνύοντας όχι μόνο ότι τίποτα ακόμη δεν έχει χαθεί, αλλά πολύ περισσότερο ότι εάν όλοι ευαισθητοποιηθούν και συνεργαστούν, η ενδυνάμωση του πληθυσμού του δεν είναι άπιαστο όνειρο.

Στο πλαίσιο της δράσης αρχικά, δόθηκε στους μαθητές του κάθε σχολείου η υπόθεση εξαφάνισης του ασπροπάρη από την περιοχή τους, την οποία σαν μικροί ντεντέκτιβ, έπρεπε να διαλευκάνουν. Αφού χωρίστηκαν σε ομάδες φορώντας χρώματα του ασπροπάρη, έτρεξαν μέσα στους δρόμους του κάθε οικισμού προσπαθώντας να λύσουν γρίφους, οι οποίοι ήταν κρυμμένοι σε σημαντικά σημεία για τη δραστηριοποίηση προσώπων από δημόσιους φορείς αλλά και των πολιτών. Η ομάδα που έφτανε πρώτη στον τελευταίο σταθμό έχοντας λύσει όλους τους γρίφους, ήταν η νικήτρια. Μέσα από το ιδιότυπο αυτό παιχνίδι «του κρυμμένου ασπροπάρη» οι μαθητές γνώρισαν τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι δημόσιοι φορείς στις προσπάθειες διάσωσης των τελευταίων ζευγαριών ασπροπάρη και συνέβαλαν για ακόμη μια φορά στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το πρόβλημα.

Μέσα και από τη φετινή δράση οι μαθητές έβαλαν στις αποσκευές τους κι άλλη πολύτιμη γνώση και εφόδια για τη διαμόρφωση μιας ουσιαστικής στάσης αντιμετώπισης του προβλήματος εξαφάνισης του ασπροπάρη και κινητοποίησαν για ακόμη μια φορά την τοπική κοινωνία για να προστατέψουμε όλοι μαζί τον πλέον απειλούμενο  γύπα της Ευρώπης, που θέλουμε να συνεχίσει να φωλιάζει στην περιοχή μας.

Σημειώσεις προς τους συντάκτες:

• Βρείτε εδώ φωτογραφικό υλικό από τη δράση https://we.tl/XYZS7DnkAW
  • Οι δράσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τα ΚΠΕ Μαρώνειας και Σουφλίου με μαθητές από το Γυμνάσιο Ιάσμου, το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών, το Γυμνάσιο Σουφλίου, το Γυμνάσιο και το Δημοτικό Σχολείο Τυχερού.
  • Ευχαριστούμε θερμά όλους τους δημόσιους φορείς (Δασαρχεία, Πυροσβεστικές και Αστυνομικές υπηρεσίες, Αγροτικά Κτηνιατρεία, Ταχυδρομεία, ΚΕΠ, ΚΑΠΗ, Βιβλιοθήκες και ο Δήμος του κάθε οικισμού), τους κατοίκους  και τους ιδιώτες από κάθε οικισμό (κρεοπωλεία, οπωροπωλείο, αρτοποιείο, κομμωτήριο, βιβλιοπωλεία, μουσείο και κυνηγετικοί σύλλογοι κ.α.) που συνεργάστηκαν μαζί μας ώστε να υλοποιηθούν οι δράσεις.
  • Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης Ε5 του προγράμματος LIFE16 ΝΑΤ/BG/000874 με τίτλο: «Επείγουσα δράση για την ενδυνάμωση του βαλκανικού πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη διασφάλιση της μεταναστευτικής του διαδρομής» το οποίο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 και θα ολοκληρωθεί το 2022, με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα υλοποιείται συνολικά σε 14 χώρες και στην Ελλάδα από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
  • Ιστότοπος Προγράμματος: www.LifeNeophron.eu

Περισσότερες πληροφορίες:

Χρίστη Σωτηρίου, Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου WWF Ελλάς, τηλ.: 210 3311988, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Λίγα λόγια το WWF Ελλάς:

Το WWF Ελλάς αποτελεί το ελληνικό τμήμα του παγκόσμιου δικτύου του WWF. Βασική αποστολή του WWF Ελλάς είναι να διατηρήσει την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας ως αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογείου, να συμβάλει στη μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος μέσω βιώσιμων λύσεων, και να αποτρέψει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το WWF Ελλάς επισκεφθείτε το http://www.wwf.gr

© G. Azoridis / WWF Greece

Η πορτοκαλί ομάδα προσπαθώντας να λύσει τον γρίφο για το ΚΕΠ:
«Τα χαρτιά μου από την Αφρική θα φέρω εδώ, στις Σάπες να παντρευτώ.
Τα χαρτιά μου από την Αφρική θα φέρω εδώ σαν πολίτης και εγώ να εξυπηρετηθώ!»

© G. Azoridis / WWF Greece

Παίρνοντας τον φάκελο για τον επόμενο γρίφο από τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαπών.

© G. Azoridis / WWF Greece

Ο υπάλληλος του Δασαρχείου Σαπών αστειεύεται με τους μαθητές ενώ εκείνοι  τον κοιτούν με αγωνία για να τους παραδώσει τον φάκελο.