{mosimage}Δαδιά, 11/5/2006: 1.150 μηνύματα κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων έστειλαν μαθητές γυμνασίων από τον Έβρο, οι οποίοι συμμετείχαν  σε εκπαιδευτική δράση του WWF Ελλάς με θέμα τις επιπτώσεις των δηλητηριασμένων δολωμάτων στον άνθρωπο και στην άγρια πανίδα. H δράση διοργανώθηκε από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με την Δ/νση Δευτ/μιας Εκπαίδευσης και τη Νομαρχία Έβρου.

Το εκπαιδευτικό υλικό που μοιράστηκε περιείχε α) ένα ενημερωτικό έντυπο για τον εκπαιδευτικό με τη βασική πληροφορία για τα δηλητηριασμένα δολώματα και τις επιπτώσεις τους και με την περιγραφή των βημάτων υλοποίησης της δράσης β) μια διαδραστική ηλεκτρονική παρουσίαση για τους μαθητές γ) χαρτονένια φυλλαράκια για την αποτύπωση των μηνυμάτων δ) σελιδοδείκτης-ενθύμιο για κάθε μαθητή. Μετά την παρακολούθηση της ηλεκτρονικής παρουσίασης, οι μαθητές με την υποστήριξη των καθηγητών τους συζήτησαν το θέμα και έγραψαν μηνύματα με στόχο να ευαισθητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές ομάδες σχετικά με το θέμα των δολωμάτων. Τα μηνύματα αποτυπώθηκαν στα πράσινα χαρτονένια φύλλα και συλλέχτηκαν από μέλη του γραφείου του WWF Ελλάς-Δαδιάς που μετέφεραν για το σκοπό αυτό 4 ξύλινα δέντρα από σχολείο σε σχολείο.

{mosimage} Η σημερινή εκδήλωση, εν είδει «χάπενινγκ», αποτελεί το τελικό βήμα της εκπαιδευτικής δράσης και πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εφαρμογή της δράσης στα σχολεία με στόχο να δημοσιοποιήσουν οι μαθητές τις σκέψεις τους και να νιώσουν ότι η φωνή τους έχει αξία και τα μηνύματά τους μπορούν να εισακουστούν. Είναι πραγματικά αξιέπαινη η άμεση και ενθουσιώδης ανταπόκριση των καθηγητών και των μαθητών που δήλωσαν συμμετοχή. 1150 μηνύματα στόλισαν τα ξύλινα δέντρα που εκτίθενται σήμερα στην εκδήλωσή μας και προέρχονται από 16 γυμνάσια στο σύνολο των 23 του νομού Έβρου, που, τελικά, δήλωσαν συμμετοχή. Διαβάζοντας τα μηνύματα, θα παρατηρήσει κανείς ότι ο λόγος των μαθητών είναι ταυτόχρονα δυναμικός και πολιτισμένος. Δεν απομονώνει και δεν ενοχοποιεί ανθρώπους που ενδεχομένως λόγω έλλειψης μιας ευρύτερης περιβαλλοντικής συνείδησης χρησιμοποιούν την πρακτική των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Αυτός ήταν ένας κύριος στόχος της εκπαιδευτικής δράσης, δηλαδή, να κατανοήσουν οι μαθητές ότι η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί ένα σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα, που δύσκολα λύνεται μόνο με αστυνόμευση. Χρειάζεται ευρεία και συνεχής ενημέρωση, ευαισθητοποίηση για τις πολλαπλές επιπτώσεις, διάλογος και συνεργασία των επιμέρους κοινωνικών ομάδων και αρμόδιων φορέων. Έτσι από παιδαγωγικής πλευράς δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτύπωση «μηνυμάτων χωρίς δηλητήριο», όπως ονομάστηκε το κεφάλαιο με τις κατευθύνσεις για τη διατύπωση των μηνυμάτων που μοιράστηκε στους μαθητές. Το πρόβλημα, το πώς πείθεις κάποιους να εγκαταλείψουν πρακτικές επιζήμιες για το περιβάλλον, είναι ιδιαίτερα σύνθετο. Ο προβληματισμός αυτός τέθηκε στα παιδιά με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό.     

Οι μαθητές έμαθαν ότι η πρακτική  της τοποθέτησης παράνομων δηλητηριασμένων δολωμάτων απαντάται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια σε αγροτικές και αστικές περιοχές. Το ίδιο συμβαίνει και σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Αγγλία, η Αυστρία, η Κροατία, η Βουλγαρία, κ.ά. Η έντασή του, ως φαινομένου (η απώλεια, δηλ. ζώων από δηλητηριασμένα δολώματα), μπορεί να είναι μικρότερη απ΄ ότι πριν από είκοσι, τριάντα ή πενήντα χρόνια, όταν χρησιμοποιούνταν κατά κόρον η στρυχνίνη για την εξολόθρευση άγριων ζώων. Δεδομένου όμως, ότι συνεχίζεται ως πρακτική, συναρθροίζεται  με άλλες απειλές, όπως η απώλεια ή η υποβάθμιση των βιοτόπων για την άγρια πανίδα και λειτουργεί προσθετικά και συνδυαστικά στην απώλεια των ειδών από τα φυσικά οικοσυστήματα. Είναι, δε, από τις απειλές που επιφέρει τον άμεσο θάνατο των ζώων, με ελάχιστα περιθώρια περίθαλψης και σωτηρίας τους.
 
Συγκεκριμένα, για το νομό Έβρου, οι μαθητές έμαθαν ότι έχουν ένα λόγο παραπάνω να ανησυχούν, μιας και ο νομός μας φιλοξενεί σπάνια αρπακτικά πουλιά, που παρότι δεν αποτελούν τα ζώα-στόχο, είναι τα αθώα θύματα που καταναλώνουν τα δηλητηριασμένα θηλαστικά που εγκαταλείπονται στη φύση, χωρίς περισυλλογή και θάψιμο.

Αν και το πρόβλημα της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων δεν είναι τόσο έντονο συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας, ωστόσο, η κινητοποίηση είναι αναγκαία για την προστασία των σπάνιων αρπακτικών πουλιών και ειδικότερα του Μαυρόγυπα που διαβιεί και αναπαράγεται στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Κάθε γεγονός δηλητηρίασης είναι  ένα πλήγμα για το μικρό πληθυσμό του Μαυρόγυπα. Ανησυχία υπάρχει, ότι δεν καταγράφονται όλα τα γεγονότα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί νεκρό πουλί στη φύση, και αν βρεθεί, σπα΄νια καταγγέλεται το γεγονός ώστε να λάβουν ενημέρωση οι αρμόδιοι φορείς. Όμως και ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιστατικών είναι ανησυχητικός και η συνέχιση της πρακτικής που κατά περιόδους παρουσιάζει φαινόμενα έξαρσης..
 
Πλήγμα αποτελεί για τα σπάνια πουλιά και θηλαστικά το φαινόμενο των δολωμάτων, πλήγμα και για τα επιτεύγματα που έχει κάνει ο νομός μας στα θέματα προστασίας μέσα από μακρόχρονες δράσεις όλων μας, δημόσιων, αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών φορέων.

Συγκεντρώσαμε αυτά τα δέντρα σήμερα, εδώ, για να προσφέρουμε ένα βήμα έκφρασης στους νέους που αναζητούν τις αξίες που θα καθορίσουν τη δική τους και τη δική μας ζωή στο μέλλον.
Με έναυσμα τα μηνύματα των μαθητών του Έβρου, ας προσπαθήσουμε όλοι να απαλλάξουμε από τη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Ο νομός μας έχει κερδίσει πολλά στοιχήματα στα θέματα της προστασίας. Πρωτοπόρα προγράμματα προστασίας και οικοτουρισμού, η απομάκρυσνη της εξόρυξης του χρυσού, η διατήρηση σημαντικών φυσικών δασών, η διατήρηση σπάνιων ειδών άγριας πανίδας, αποτέλεσαν πρότυπο και παράδειγμα για πολλές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας. Ας κερδίσουμε άλλο ένα στοίχημα! Ο Έβρος να είναι ο πρώτος ελληνικός νομός που θα ανακηρυχθεί απαλλαγμένος από τα δολώματα.

{mosimage} Το WWF Ελλάς ευχαριστεί τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την έμπρακτη υποστήριξή της στην εφαρμογή της δράσης και τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των γυμνασίων Δικαίων, 2ο και 3ο Ορεστιάδας, Μεταξάδων, 1ο και 2ο Διδυμοτείχου, Σουφλίου, Τυχερού, Πέπλου, Φερών, 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και 5ο Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης για τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική δράση και τα 1150 μηνυμάτα που στόλισαν τα δέντρα.

Ποίημα από μαθητή του Έβρου.

Ο ΜΑΥΡΟΓΥΠΑΣ

Ζω στου Έβρου τα βουνά
Απ’ τους ανθρώπους μακριά
Ζω στην άκρη στο γκρεμό
Πολύ κοντά με το Θεό!

Είμαι άγριο πουλί
Μην κοιτάτε τη μύτη τη στραβή
Μ’αυτήν αρπάζω την τροφή
Που θέλω να’ ναι διαλεχτή

Είμαι ζόρικο πουλί
Δεν αντέχω το κλουβί
Σπίνοι, πετεινοί και γλάροι
Μπροστά μου σκύβουν το κεφάλι

Όλοι μ’ έχουν τραγουδήσει
Μα κανείς δε μ’ έχει αγγίξει
Μόνος μου θέλω να ζω
Και υπόσχομαι πως αν με προσέχετε
Δεν θα εξαφανιστώ!!!


Διαβάστε περισσότερα για τη δράση 'Stop στα δηλητηριασμένα δολώματα'

Για περισσότερες πληροφορίες:
WWF Ελλάς, Πρόγραμμα Δαδιάς, Σκαρτσή Θεοδώρα
τηλ/fax: 25540-32210, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Μοιράσου το με φίλους