Δεν ευθύνεται ο άνθρωπος για την κλιματική αλλαγή

H κλιματική αλλαγή ναι μεν συμβαίνει, αλλά εμείς οι άνθρωποι δεν φταίμε πουθενά. (Άρα μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε σα να μη συμβαίνει τίποτε...)

Ιστορία πρώτη: Φταίει ο ήλιος! Τις 4 τελευταίες δεκαετίες που παρατηρείται άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει αυξηθεί ο αριθμός των κηλίδων πάνω στον ήλιο, γεγονός που συσχετίζεται με αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα σε σχέση με την προηγούμενη χιλιετία [1]. Τα στοιχεία αυτά υποστηρίζουν την υπόθεση ότι για την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας ευθύνεται η αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα. 

Όμως τα ιστορικά επιστημονικά δεδομένα ηλιακής ακτινοβολίας [2,3] όταν συγκρίνονται με τα αντίστοιχα της παγκόσμιας θερμοκρασίας [4] δείχνουν ότι τα δύο μεγέθη ακολουθούν διαφορετικές τάσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, ειδικά μετά το 1975 η ηλιακή ακτινοβολία εμφανίζει μια κάμψη, τη στιγμή που η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται σταθερά, καταρρίπτοντας έτσι τη σχετική θεωρία. 

Ιστορία δεύτερη: Το κλίμα πάντα άλλαζε. Είχαμε εποχές παγετώνων αλλά και περιόδους θερμότερες από τη σημερινή με επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα χαμηλότερα από τα σημερινά. 

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου, κυρίως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο συσχετίζονται με την παγκόσμια θερμοκρασία. Όταν τα επίπεδα τους στην ατμόσφαιρα ήταν χαμηλά, ο πλανήτης ψυχόταν, ενώ όταν ήταν υψηλότερα, ο πλανήτης θερμαινόταν. Καταλυτική όμως σημασία έχει ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι συγκεντρώσεις αυτών των αερίων στην ατμόσφαιρα. Όποτε οι αλλαγές στις εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου ήταν μεγάλες και συνέβαιναν σε σχετικά σύντομα χρονικά διαστήματα, η παγκόσμια θερμοκρασία, η στάθμη της θάλασσας και η οξύτητα των ωκεανών αυξάνονταν με αντίστοιχους ρυθμούς, προκαλώντας συντριπτικές καταστροφές για τη ζωή στον πλανήτη, όπως οι μαζικότερη εξαφάνιση ειδών στην ιστορία του πλανήτη, στο τέλος της Πέρμιας περιόδου εξαιτίας έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες [5], η ηφαιστειακή αυτή δραστηριότητα ελευθέρωσε τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και άλλα αέριων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, κάτι που προκάλεσε ακραίες αλλαγές στο κλίμα και οξίνιση των ωκεανών με αποτέλεσμα την εξαφάνιση παραπάνω από το 90% των θαλάσσιων και το 75% των επίγειων ειδών.

Τα ίδια ακριβώς φαινόμενα παρατηρούνται και σήμερα. Όχι όμως εξαιτίας της έκρηξης ηφαιστείων αλλά εξαιτίας των τεράστιων ποσοτήτων αερίων φαινομένου θερμοκηπίου που εξακολουθούμε να εκλύουμε στην ατμόσφαιρα από τις δραστηριότητές μας όπως είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από κάρβουνο και λιγνίτη.  Η αιτία διαφέρει. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο αν δεν αλλάξουμε συνήθειες άμεσα.

Διαβάστε περισσότερα:

  1. BBC 6.7.2004. “Sunspots reaching 1,000-year high”
  2. Krivova, N.A. et al., Journal of Geophysical Research, vol. 114, D00I04, 2009 “Reconstruction of solar UV irradiance since 1974” 
  3. ftp://ftp.pmodwrc.ch/pub/data/irradiance/composite/DataPlots/ 
  4. GLOBAL Land-Ocean Temperature Index in 0.01 degrees Celsius 
  5. Seth D. Burgess and Samuel A. Bowring, Science Advances, 2015;1:e1500470, 28.8.2015, 1-14, “High-precision geochronology confirms voluminous magmatism before, during, and after Earth’s most severe extinction”